Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Može li BBC-ov voditelj biti optužen za ubojstvo ljubavnika?

Ray Gosling, koji je u televizijskom dokumentarcu priznao da je ljubavniku oboljelom od side pritisnuo jastuk na lice da mu skrati muke, mogao bi po zakonu iz 1961. biti osuđen na 14 godina zatvora. Ali...
16. veljače 2010. u 12:37 3 komentara 1 prikaza
Gosling
Foto: BBC East Midlands

U svojem priznanju, koje je snimljeno u studenom, a emitirano na BBC-ovu programu East Midlands, popularni dokumentarist BBC-a pred kamerama je rekao da je jednom neizlječivo bolesnog ljubavnika, koji je bio na mukama, ubio jastukom pritisnutim na lice. Dan kasnije je u jutarnjoj radijskoj emisiji rekao da je to učinio uz prešutnu suglasnost liječnika, koji mu je naglasio da će na neko vrijeme izići iz bolničke sobe (na cigaretu, u kantinu po kavu, u drugi odjel bolnice...) i usporedio to s iglom za injekcije punom (prevelike doze) morfija, koju liječnici ostavljaju neizlječivim pacijentima s jakim bolovima u ladici pored kreveta i vrlo im jasno kažu da su je tamo ostavili, "za svaki slučaj".

O snimljenom priznanju BBC dva mjeseca poslije snimanja, a prije emitiranja, nije obavijestio policiju, a obitelj ubijenog mladića nije ni mogao obavijestiti jer je njegov identitet ostao nepoznat.

Nottinghamska policija najavila je da će se povezati s BBC-om i otvoriti istragu. Pomaganje pri tuđoj smrti u Engleskoj i Walesu protuzakonito je u skladu sa Suicide Actom iz 1961. i kažnjivo zatvorskom kaznom do četrnaest godina.

Međutim, poznati voditelj BBC-ovih dokumentaraca u svojem priznanju nije rekao ni kad ni gdje se to dogodilo, i nije spomenuo nikakav detalj kojim bi nagovijestio identitet osobe kojoj je skratio muke. A u emisiji je još rekao i da to nije bio jedini put da se našao pored nekoga neizlječivo bolesnog u teškim mukama, ali jest bio jedini put kad se odvažio poduzeti nešto da skrati muke voljenoj osobi. Stoga će policajcima biti skoro nemoguće odrediti žrtvino ime, bez čega teško mogu podići optužnicu.

Kako Gosling kaže, on nije ni Martin Amis ni Terry Pratchett (poznati književnici koji se javno zalažu za ozakonjenje eutanazije) i da su ga na javno priznanje tajne koju je dugo nosio u sebi (ni mladićevoj obitelji nije rekao da ga je ubio) ponukala druga otvorena priznanja u BBC-ovoj emisiji.

Izlazne ankete
PRVE PROCJENE
Izlazne ankete: Tomašević premoćno vodi, mrtva utrka za drugo mjesto u Zagrebu
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • Avatar Stari čoban
  Stari čoban:

  Ne može, zato što je voditelj BBC-a!!!!!!!!!!

 • modrulj:

  Ne treba biti optuzen jer je sustav los. Eutanazija injekcijom smronosne doze barbiturata treba biti legalna i dostupna svakome tko pati od neizdrzive boli na samrti u zadnjim stadijima karcinoma ili neke druge ponizavajuce bolesti zbog koje se ne moze ... prikaži još!e brinuti sam o sebi. Dostojna smrt za svako ljudsko bice

 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Krasote britanskog društva i pederskih veza.