Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Rušenje Starog mosta u Mostaru bilo je vojno opravdano

U prvostupanjskoj presudi bilo je zaključeno da je razaranje mosta rezultiralo potpunom izolacijom dijela stanovnika Mostara
29. studenoga 2017. u 12:51 4 komentara 5091 prikaza
Mostar
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Rušenje Starog mosta u Mostaru bilo je vojno opravdano, zaključilo je žalbeno vijeće u srijedu na izricanju presude Prliću i drugima, prihvaćajući tako žalbe obrane bosanskohercegovačke šestorice.

Slobodan Praljak potvrđene sve kazne Slobodan Praljak je preminuo. Pokrenuta istraga nizozemskih vlasti!

Prvostupanjskom presudom bilo je utvrđeno da se radilo o razaranju neporavdanom vojnim potrebama iako vijeće tada nije osporilo da je most bio vojni cilj. U prvostupanjskoj presudi bilo je zaključeno da je razaranje mosta rezultiralo potpunom izolacijom dijela stanovnika Mostara i imalo je nesrazmjerno veliki psihološki učinak na stanovništvo u odnosi na vojne koristi od rušenja mosta. stoga je raspravno vijeće zaključilo da se radilo o razaranju neporavdanom vojnom potrebom.

Mostar
1 / 5
Stari grad u Mostaru 1994. i ista ulica 2011. godine

Žalbeno vijeće uz izdvojeno mišljenje talijanskog suca Fausta Pocara, zaključilo je da je raspravno vijeće donijelo pogrešne zaključke o rušenju mosta i posljedičnom učinku teroriziranja stanovnika te je oslobodilo krivnje šestoricu u tom dijelu presude , kazao je predsjedavajući sudac Carmel Agius

Na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u srijedu je započelo ročište na kojemu je žalbeno vijeće haškoga suda, kojemu predsjeda malteški sudac Carmel Agius, trebalo izreći pravorijek šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata, odlučiti je li i Hrvatska sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu i time zaključiti svoje 24-godišnje postojanje. Nakon postupka Slobodana Praljka suđenje je prekinuto.

U žalbenom vijeću su i Kinez Liu Daqun, Talijan Fausto Pocar, Amerikanac Theodor Meron i Južnoafrikanac Bakone Justice Moloto.

Vođe najmalobrojnijeg naroda u BiH nepravomoćno su u svibnju 2013. osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog progona, ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine širokih razmjera i drugih zločina, počinjenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Mostar FOTOGALERIJA Kako je Mostar izgledao tijekom rata, a kako 20-ak godina poslije... Haag Glavna vijest Srpski mediji: 'Presuđeno je Velikoj Hrvatskoj. Tuđman je bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata' Vijest o Praljku udarna na BBC-u strani mediji Vijest o Praljku udarna na BBC-ju: 'Osumnjičeni za ratni zločin popio otrov'
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • Jurica1050:

    Svaka budala nađe opravdanje za sva svoja ( ne)djela . Ovo je tipičan balkanski sindrom . Na isti način i srbadija ima opravdanje za sve svoje zločine !

  • siskic:

    šta na to kažu muslimani ????

  • nogogaz:

    Naši junaški zlocinci srusili i maslenicki most da bi zaustavili srbsko cetnicke tenkove. Ali istina za zlocince nije bas nesto pozitivno. Mozemo srusit i pantovcak i sabor?