Naslovnica Vijesti Hrvatska

Most: Povjerenstvo za praćenje Srbije uopće se ne sastaje

Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji nije se sastalo ni jednom u mandatu aktualne ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, kaže Petrov
12. listopada 2018. u 12:02 14 komentara 1084 prikaza
Božo Petrov i Slaven Dobrović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izdaja hrvatskih nacionalnih interesa, kao i korupcija u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova teme su o kojima su zastupnici Mosta progovorili na današnjoj konferenciji za medije u Saboru. Čelnik Mosta Božo Petrov ustvrdio je kako se, prema njihovim saznanjima, Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji nije sastalo nijednom u mandatu aktualne ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić koja bi njime trebala predsjedati. Iako se, tvrdi Petrov, to Povjerenstvo treba nalaziti četiri puta godine kako bi utvrdilo poduzima li Srbija sve korake kako bi se kaznili ratni zločinci i obeštetile žrtve, to se ipak ne događa.

Miro Bulj Burno u Saboru Bulj potrgao tekst novog zakona o vinu, Radin odobrio stanku

– Prema javno dostupnim podacima, to se Povjerenstvo sastalo tek dva puta, i to nijednom u mandatu Marije Pejčinović Burić. Uputili smo pitanje Vladi postoji li još to Povjerenstvo i jesu li ga možda ukinuli – kaže Petrov. Podsjeća da je Povjerenstvo osnovano 19. srpnja 2016. i tadašnji ministar vanjskih poslova bio je zadužen da bude predsjednik tog Povjerenstva.

– Ono je moralo vidjeti ispunjava li Srbija kriterije iz 23. i 24. poglavlja i hoće li se zločinci privesti pravdi i obeštetiti hrvatske žrtve. Otvaranje se i pitanje eventualnog sukoba interesa s obzirom na to da je Marija Pejčinović Burić je u to vrijeme bila savjetnica premijera Srbije kako bi se Srbija lakše približila EU. U isto to vrijeme naš MVEP trebao je rješavati teška pitanja u pregovorima s Republikom Srbijom. Je li nesastajanje ovog povjerenstva činjenica da je ministrica koja ga treba voditi osobno radila na bržem pristupanju Srbije EU i na tom poslu ostvarila financijsku korist – zanima Petrova. I sutrašnji prosvjed u Vukovaru dokazuje kako hrvatsko pravosuđe, ali ni MVEP nisu napravili ništa da se ispune kriteriji iz 23. i 24. poglavlja i da se ratni zločinci privedu pravdi, a hrvatske žrtve obeštete, naglašava Petrov.

Nikola Grmoja Brkić ga opomenuo VIDEO Grmoja zbog referenduma okupirao govornicu, Bulj: Ovo je banana država!

Mostov Nikola Grmoja kaže da je ova priča samo još jedan dokaz da se Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne drži odluka Vlade, a priča o kojoj on govori posljednjih tjedana, nastavlja, dokazuje da ne poštuje ni vlastite odluke. Podsjeća pri tome na slučaj prijave zaposlenika MVEP-a Damira Sabljaka o protupravnom trošenju državnog novca u dva veleposlanstva, o čemu je Sabljak jučer svjedočio i pred saborskim Antikorupcijskim vijećem.

– Tom smo prigodom dobili i priznanje inspektora MVEP-a Damira Božića da je u slučaju spomenutih afera u veleposlanstvima Washington i Canberra prekršen pravilnik MVEP-a – kaže Grmoja. Nakon toga je Antikorupcijsko vijeće donijelo jednoglasnu odluku da se MVEP-u predlaže da kao stranka u predmetu uputi USKOK-u zahtjev za utvrđivanje je li počinjena šteta za Državni proračun RH, temeljem nalaza Državne revizije za 2016. godinu.

Božo Petrov Šef Mosta Petrov tvrdi da mu prijete, ali ne želi reći tko i zbog čega i je li to prijavio

– Ove dvije priče govore o izdaji hrvatskih nacionalnih interesa i korupciji u MVEP-u – tvrdi Grmoja.

Na konferenciji za medije Mostovci su usput komentirali i sutrašnji prosvjed u Vukovaru, kao i mučno svjedočanstvo o kiretaži na živo Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić izneseno tijekom rasprave o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Mostov Miro Bulj najavio je tako kako on i Ines Strenja Linić, no i cijeli Mostov savjet za branitelje, planira ići na prosvjed u Vukovar.

– Sutra je prosvjed protiv nerada institucija koje ne kažnjavaju ratne zločince 28 godina. Most podržava prosvjed i osobno ću nazočiti prosvjedu zbog nefunkcioniranja institucija koji zločince drže na slobodi jer institucije RH ne rade svoj posao – kaže Bulj te dodaje kako nije točna tvrdnja Josipa Đakića kako Most i ostale stranke u Vukovar zapravo idu prosvjedovati protiv premijera.

Plenković i Petrov Postupak i protiv Bandića Povjerenstvo pokrenulo postupke protiv Plenkovića i Petrova, protiv Božinovića nije

– Đakić brani Plenkovića, a ja, kao što sam rekao, idem na prosvjed jer institucije ne rade svoj posao. Nitko ne smije poentirati na žrtvama, ali ne možemo ni dopustiti da se štite ratni zločinci – kaže Bulj, a Petrov dodaje kako se nada da će kod članova udruga proraditi zrno razuma pa će shvatiti da ne trebaju braniti politiku nego ljude jer oni ne znaju gdje su njihovi najmiliji.

Ines Strenja Linić referirala se na jučerašnji istup stranačke kolegice Ivane Ninčević Lesandrić koja je u raspravi o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću rekla kako joj je nakon spontanog pobačaja rađena kiretaža na živo i bez anestezije, dok su joj ruke bile vezane.

Nikola Grmoja Traže istražno povjerenstvo Grmoja: Vidjet ćemo tko je svodnik, a tko prostitutka

– Odgovor ministra koji kaže da to nije znao nešto je o čemu treba pisati. Tisuće žena to je doživjelo, a njoj su se jučer javilo 100-tinjak žena pozivima i porukama da se to više nikad ne dogodi. Neću imenovati bolnice u Slavoniji, ali imate slučaj da se u jednoj to radi bez iznimke u anesteziji, a u nekima, ružno rečeno, onoj koja donese kulen – rekla je Strenja Linić, koja je inače i sama liječnica.

>> Grmoja Plenkoviću u Saboru: 'Ti ćeš mi reći da sjednem?!'

[video: 26825 / Nikola Grmoja i Andrej Plenković u Saboru]
Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

 • spica:

  možda pupovac prati srbe dali obavljaju zadaću. ipak je to plenkovicev čovjek od povjerenja.ljudi moji dali je to istina

 • Avatar gecdra
  gecdra:

  Večernji ih redovno prati.

 • Stunion:

  "Otvaranje se i pitanje eventualnog sukoba interesa s obzirom da je Marija Pejčinović Burić je u to vrijeme bila savjetnica premijera Srbije kako bi se Srbija lakše približila EU." Sve je receno ovime gore. Zena je ekspozitura velikosrpske politike, a ... prikaži još!a bogami i drug Plenkovitj.