Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi izazovi u oporbi

Most želi okupiti nezavisne, ali njima to više nije privlačno

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
21.06.2017.
u 07:00

Pitanje je, međutim, koliko će nezavisne liste biti spremne vezati se uz nacionalnu priču koju vodi ekipa iz Metkovića

Izlazak Mosta iz Vlade Andreja Plenkovića odveo je tu stranku prvi put u parlamentarnu oporbu, no njezini čelnici ne misle da će to značiti slabljenje Mosta, nego upravo suprotno, da će im dati vrijeme da ojačaju stranačku infrastrukturu i povežu se s nezavisnim listama koje još nisu dio platforme, a ostvarile su uspjeh na proteklim lokalnim izborima.

Pitanje je, međutim, koliko će nezavisne liste biti spremne vezati se uz nacionalnu priču koju vodi ekipa iz Metkovića.

“Sad imamo vremena”

– Most nije nakon odlaska u oporbu smanjio svoj politički angažman. Naprotiv, smatram da smo u Saboru najžešća i najvidljivija oporba, da smo puno aktivniji čak i od SDP-a. Imamo brojne inicijative i sada je samo pitanje fokusa medija koliko će te inicijative biti prepoznate – kazao nam je Nikola Grmoja. Podsjetio je da je Most proteklih dana zatražio od Plenkovića da se očituje hoće li 100 milijuna eura koje je Hrvatska dobila od Europske komisije otići T-HT-u ili će država graditi vlastitu optičku mrežu. Tvrdi da je namjera Plenkovića i Deutsche Telekoma odustajanje države od vlastite mreže, a da Most inzistiranjem na državnoj mreži štiti nacionalne interese i nacionalnu sigurnost. Ističe da su Mostovi zastupnici u Saboru, ali i na terenu, angažirani oko Zakona o koncesijama zbog kojeg se jučer na Markovu trgu prosvjedovalo na ručnicima za plažu. Grmoja je uvjeren da će sve te akcije građani prepoznati i da Most neće izgubiti atraktivnost u očima birača unatoč izlasku iz Vlade.

– Naprotiv, mislim da će izlazak iz Vlade na Most djelovati blagotvorno, jer ćemo dobiti vrijeme da se bolje organiziramo, fokusirat ćemo se na rad na terenu, što do sada nismo mogli jer smo bili fokusirani uglavnom na sprečavanje HDZ-ovih marifetluka – kazao je Grmoja i dodao kako Most namjerava jačati stranku i platformu i raditi na uključivanju novih nezavisnih lista u svoj rad.

Usredotočeni na lokalno

U takvim namjerama Mostu bi, međutim, prepreka mogla biti činjenica da su nezavisne liste izvan platforme, ali i da je dio onih koje su sada vezane uz Most, usredotočene uglavnom na lokalne teme i malo ih ili nimalo zanima izlazak na nacionalnu scenu. Dio mostovaca koji nisu uključeni u stranku žali se da su na lokalnim izborima u svibnju bili izloženi napadima iz HDZ-a da su vođeni iz Metkovića.

– Govorilo se to čak i potpuno nezavisnim kandidatima za gradonačelnike i načelnike općina, koji nemaju nikakve veze s Mostom i ti su se ljudi skanjivali u kampanji imati bilo kakve veze s nama koji smo vezani na Mostovu platformu. To ih dovodi u tešku poziciju jer oni moraju upravljati svojim općinama i gradovima – kazao nam je jedan nezavisni kandidat koji je na lokalne izbore izišao pod Mostovim imenom. Takvi problemi s kojima se Most susreće u oporbi dijelom potvrđuju tezu njihova nekadašnjeg ideologa Ivice Relkovića da će ih odlazak u oporbu natjerati da radikalno promijene svoju političku fizionomiju.

Komentara 97

MA
malopivo
07:46 21.06.2017.

Ha ha tko ce s Buljom i Grmojom

IJ
ijatebi
07:47 21.06.2017.

Mala Obična Stranka Trgovaca.Nije im bitni s kim su samo da su blizu kopanja.U Sisku idu sa SDP-om i to se zna i prije izbora.A likovi božesačuvaj.

BL
blokiraniantikomunist
08:12 21.06.2017.

gluplja ekipica teško da će se više ikad pojaviti na političkoj sceni...uglavnom dobro je što ih više nema. raditi ionako nisu ništa znali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije