Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon sastanka

Petrov: Ostajemo kod reformske vlade s HDZ-om i SDP-om, a Prgometu želim sreću

petrov
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/29
22.11.2015.
u 16:19

Most ne mora biti mandatar – kazao je Petrov nakon sastanka Nacionalnog vijeća Mosta i izabranih zastupnika

Predsjednik Mosta Božo Petrov smatra da Drago Prgomet neće uspjeti pridobiti nijednog zastupnika Mosta za svoju novu stranku.

– Mi smo pokazali zadnjih tjedan dana da smo izuzetno stabilni te da zajednički donosimo odluke. Žao mi je zbog onoga što se događa, ali to je samoinicijativna odluka gospodina Prgometa. Mi mu želimo svu sreću. To je put koji je on izabrao, rekao je Petrov te dodao da nitko od zastupnika Mosta nije najavio da ide s Prgometom.

– Prgomet nije pozvan na današnji sastanak Nacionalnog vijeće jer je samoinicijativno izigrao dogovore i odluke Nacionalnog vijeća – istaknuo je Petrov i naglasio da Prgomet nije osporavao Nacionalno vijeće kada je pristupao Mostu.

Konstruktivna atmosfera

Mostovci su se danas sastali kako bi pripremili strategiju za daljnje pregovore s HDZ-om i SDP-om. Pripremili su pregovaračku strategiju za obrazovanje, porezno-financijski sustav i monetarnu politiku. Petrov tvrdi da je atmosfera odlična i vrlo konstruktivna.

Zahtjevi Mosta su, kaže, izuzetno racionalni i to je ono što je nedostajalo Hrvatskoj u posljednjih dvadeset godina. Ne očekuje neke teže zadatke i neku zaista veliku raspravu s HDZ-om i SDP-om. Pregovori će trajati otprilike još tjedan dana, a nakon toga slijede politički razgovori. Nada se da bi kompletni razgovori trebali završiti za dva do tri tjedna, ali da to više ovisi o HDZ-u i SDP-u.

Petrov je istaknuo da mu je žao što HDZ i SDP nisu o reformama razgovarali ranije. Pozdravio je to što mijenjaju retoriku te se nada da se neće zaustaviti samo na tome.

– Danas konačno nakon izbora nemamo priču koja se vodi na temelju političke trgovine, nego konstruktivnu priču za program koji treba odraditi za sljedeće četiri godine – rekao je Petrov.

Nije se složio s novinarskom konstatacijom da je većina mostovaca konzervativna. Za njih svjetonazori i ideologije nisu prijepori. Tvrdi da ih ujedinjuje ideja vezana uz gospodarski program. Stoga se u Mostu neće donositi odluke na temelju ideologije i svjetonazora.

Nada se da će HDZ i SDP prihvatiti njihovu ponudu te da će pristati na zajedničku reformsku vladu koja može trajati i samo dvije godine. Moguća je reformska vlada u kojoj bi bili SDP, HDZ i Most jer Hrvatska ne smije biti talac nečijih pozicija. Osim toga, za ozbiljne reforme potrebna je dvotrećinska većina.

Reformska vlada

Na pitanje bi li on bio premijer u reformskoj vladi, Petrov je odgovorio da bi volio da se međusobno usuglase HDZ, SDP i Most. Smatra da je najbolje da se napravi reformska vlada sa stručnim osobama. Mostu je najbitnije da su stručne osobe u vladi pa im neće smetati što su takve osobe i članovi neke stranke. Most bi volio da može otvoriti razgovore s HDZ-om i SDP-om o premijerskoj poziciji. Petrov se osvrnuo i na napade pojedinih medija i analitičara koji optužuju Most da je neodlučan.

– U svim ozbiljnim zemljama vlada se sastavlja najmanje 30 dana. U trenutku kada smo pokazali da smo stabilni i homogeni te da želimo reforme u svim sektorima, počeo je doslovno progon Mosta. Počeli su nas proglašavati amaterima i diletantima koji odugovlače i koji su neodlučni. Mi smo pokazali da vrlo dobro znamo što radimo – rekao je Petrov dodajući da jedino Most ima program i popis reformi. Ništa slično nisu vidjeli kod HDZ-a i SDP-a. Događa se suprotno od onoga što bi htjeli neki analitičari pa je zato krenuo napad na Most.

Prgometu zabranjen ulazak

Podsjetimo, Most, odnosno Nacionalno vijeće te stranke i izabrani zastupnici, sastali su se danas u Zagrebu na sastanku na kojem se Drago Prgomet na kraju ipak nije pojavio. Kako je javila reporterka N1 televizije, na ulazu je stajao zaštitar s popisom pozvanih na sastanak, a na dnu papira pisalo je da Dragi Prgometu nije dopušten ulazak.

Ovaj kaos s pozivom ili neopozivom u Mostu objašnjavaju samo Prgometovim pokušajem samopromocije. Na Plitvicama, kažu, jest dogovoreno da se razgovara s Prgometom, ali tek nakon pregovora, a budući je ostalo još otvorenih tema, na ovom sastanku on nije trebao biti. – Prgomet želi unijeti razdor među izabrane zastupnike i diskvalificirati nas dok mi pokušavamo ozbiljno raditi – kažu nam u Mostu. Razlog vide i u priči koja posljednjih dana postaje sve glasnija, a to je da Prgomet želi svoju udrugu Hrid pretvoriti u stranku, pa mu, sumnjaju, treba promocije. Pokušali smo provjeriti s Dragom Prgometom informaciju o planu da osnuje stranku, no nije je niti potvrdio niti demantirao.

Prgomet objavio da je dobio poziv, Most ga demantirao

Uoči današnjeg sastanka, jučer je i nezadovoljna bila i zastupnica Gordana Rusak koja je prigovorila da su iz pregovora izbačena područja obrazovanja i znanosti, iako je ta tema i novinarima najavljena kao planirana u nadolazećem tjednu. Unatoč toj kritici, Rusak, koja je izabrana u istoj izbornoj jedinici kao Prgomet, danas se pojavila na sastanku na koji su došli svi izabrani zastupnici.

Podsjetimo, Drago Prgomet je jučer na Facebooku objavio da je dobio poziv izabranih zastupnika da sudjeluje na današnjem sastanku. S njime je Most samo nekoliko dana nakon izbora odlučio prekinuti suradnju jer se mimo znanja kolega išao tajno susresti s premijerom Zoranom Milanovićem. Međutim, iz Mosta je priopćeno kako se Prgomet sam pozvao na sastanak te da je stranka odlučila da će se s njime razgovarati tek nakon završetka pregovora. – Prgomet, nažalost, nastavlja nametati svoje stavove i postupke ostalim članovima Mosta te postupa isključivo u skladu sa svojim osobnim potrebama, a ne interesima Mosta – poručili su jučer iz Mosta.

Prgomet želi unijeti razdor među izabrane zastupnike i diskvalificirati nas dok mi pokušavamo ozbiljno raditi

Most

Petrina: Ja ne znam je li pozvan, ali znam da je zaključak zadnjeg sastanka bio da se zove

No, budući saborski zastupnik Mosta i primoštenski načelnik Stipe Petrina rekao je za RTL Danas da je zaključak prošlotjednog sastanka na Plitvicama da se Drago Prgomet pozove na sutrašnju klauzuru u Zagrebu. – Ja ne znam je li pozvan, ali znam da je zaključak zadnjeg sastanka, tog u Plitvicama, bio da se zove. I ja ne vidim razloga da zašto on ne bi došao ako smo se već tako dogovorili – kazao je Stipe Petrina.

Bez otvaranja tema iz područja zdravstva, socijale...

Pregovarački timovi SDP-a i HDZ-a s Mostom su dosad raspravili reforme u sektorima pravosuđa, poduzetništva, poljoprivrede i ruralnog razvoja, energetike i zaštite okoliša te javne uprave i lokalne samouprave, a u tjednu pred nama trebale bi se otvoriti i teme obrazovanja, financijskog i monetarnog sustava te izbornog sustava. Most, odnosno Nacionalno vijeće te stranke te izabrani zastupnici, sastat će se danas u Zagrebu kako bi sa sigurnošću utvrdili preostale teme, no zanimljivo je primijetiti da dosad nije ni najavio otvaranje tema iz područja zdravstva i socijale, kao što nema ni priče o vanjskoj politici koja, s obzirom na izbjegličku krizu i terorističke napade u Europi, postaje sve važnija tema.

Ti resori ne spominju se previše ni u programu Mosta, koji je u predizbornoj kampanji poručio da vjeruje kako bi uvođenje privatnog sektora u zdravstvo povećalo efikasnost sustava i smanjilo trošak njegova financiranja iz javnih izvora. Jedan od osnivača Mosta Nikola Grmoja kazao nam je da Most još nije do kraja utvrdio sve teme pregovora, ali i da je već sada jasno da ne mogu obuhvatiti sve probleme u državi, jer previše toga treba mijenjati na bolje, a i da država nema toliko vremena da pregovori traju mjesecima.

>> Drago Prgomet u pravu, MOST ga je ipak zvao na sastanak

>> Drago Prgomet objavio da dolazi na sastanak MOST-a, oni ga demantirali: Sam je sebe pozvao

Komentara 265

Avatar mihavg
mihavg
10:41 22.11.2015.

Rado bi Prgomet žicao mjesto ministra zdravstva. Zaježio je stvar i sad pokušava ispraviti. Izgleda da ga je Zoki sažvako i ispljunuo i prije vremena. Nije mu odradio potrebno, rasturiti Most.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
10:40 22.11.2015.

Prdomet nije dostojan ni Mosta a ni HDZ-a.

DU
Deleted user
10:41 22.11.2015.

most kojega napraviš na brzinu i bez temeljite pripreme urušit če se pod prvim teretom to je dokazano

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije