Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Monsantov 'ubojica korova' uzrok je karcinoma

Početkom ožujka Sud EU odlučio je da Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) mora objaviti sve studije o rizicima za nastanak raka koje možemo povezati s glifosatom, složivši se s argumentima Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a o postojanju javnog interesa za transparentnost tih podataka
21. ožujka 2019. u 18:45 14 komentara 2684 prikaza
Monsanto
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Herbicid Roundup, najprodavaniji “ubojica korova” u svijetu, koji desetljećima proizvodi agrokemijska tvrtka Monsanto, sada u vlasništvu njemačkog Bayera, uvelike je pridonio razvoju karcinoma grla kod 70-godišnjeg Edwina Hardemana iz Kalifornije. Zaključila je to američka porota na sudu u San Franciscu, nakon što je prije osam mjeseci već dodijeljeno 289 milijuna dolara odštete u sličnom postupku. Hardeman je Roundup koristio više od 30 godina na svom imanju, a nakon što je dobio parnicu, čeka se da sud odluči o odgovornosti Bayera i mogućoj odšteti.

Monsanto mora platiti 289 milijuna dolara odštete Agrokemijski div Nisu ga upozorili o opasnosti svog herbicida, sada mu isplaćuju 289 milijuna dolara

Eurozastupnik Davor Škrlec (Zeleni/EFA) kaže kako je glifosat kao aktivni sastojak Roundupa predmet parničenja diljem SAD-a nakon što je Međunarodna agencija za istraživanje raka SZO-a utvrdila kako je glifosat “vjerojatno kancerogen” za ljude. Najnovija presuda znači da će sada biti objavljeni interni Monsantovi dokumenti vezani za Roundup, kao i interne diskusije kompanije o zdravstvenim studijama ovog sredstva za uklanjanje korova.

– Ova presuda prepreka je za Bayer koji je naslijedio Monsantov proizvod na bazi glifosata i sada se suočava s tisućama sličnih tužbi u kojima tužitelji tvrde da Monsanto nije otkrio javnosti da njegov proizvod Roundup može predstavljati rizik za zdravlje – kaže Škrlec.

Rak, liječenje oprez! Karcinom je u Hrvatskoj drugi najčešći uzrok smrti. Evo od kojih najviše umiru žene, a od kojih muškarci

Početkom ožujka Sud EU odlučio je da Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) mora objaviti sve studije o rizicima za nastanak raka koje možemo povezati s glifosatom, složivši se s argumentima Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a o postojanju javnog interesa za transparentnost tih podataka. EFSA sada mora objaviti izvješća kemijskih divova o toksičnosti svojih proizvoda, kako bi znanstvenici i javnost mogli procijeniti opasnosti koje ti pesticidi predstavljaju za ljudsko zdravlje i okoliš.

Osim toga, Europski parlament je u siječnju na temelju provedene istrage Posebnog odbora za postupak za odobravanje pesticida (PEST), prihvatio stroge preporuke za ispitivanje i autorizaciju pesticida u EU te ponovno zatražio sustavni pregled svih relevantnih studija o kancerogenosti glifosata. Klub zastupnika Zelenih/ESS-a lani je u suradnji s Ramazzini Institutom predstavio prve rezultate pilot-studije o glifosatu koji upućuju na to da navedena supstancija ima ozbiljne štetne učinke na ljudsko zdravlje, uključujući spolno i reproduktivno zdravlje, a opširna studija trebala bi biti završena do 2022.

Pogledajte video o simptomima koji će vam otkriti imate li problema sa srcem:

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
 • Avatar babatero
  babatero:

  Do skora su o ovoj temi pisali da je teorija zavjera.

 • stomugromova:

  Monsantno je Rockfellerovo sjeme zla.Samo monstrumi mogu tako nešto napraviti prirodi i živim bićima.A sve radi pohlepe zbog monopola na proizvodnju hrane,trovanja ljudi diljem svijeta da bi se stvorilo tržište bolesnih pacijenata za farmaceutsku industriju i kontrolu rađanja.Još krajem 80-tih ... prikaži još! prošlog stoljeća,Rockfellerova Zaklada je radila pokuse sa kukuruzom u koji su ubacili gen koji proizvodi protein sa spermacidnim djelovanjem.A sve pod krinkom UN pomoć gladnima.Kao nahranit će gladne Afrikance,a zapravo su ih htjeli sterilizirati da oslobode prostor za vađenje mineralnih sirovina svojih korporacija.Čuvaj se Danajaca kad ti nose darove.Dok nije prodan i udružen sa Bayerom,Monsantno je bio nedodirljiv.Nikakve studije koje bi dovodile u pitanje štetne posljedice glisofata i gmo sjemena u odnosu na zdravlje,nisu imal šansu proći.

 • bljak007:

  Nije to jedini herbicid koji kancerogeno djeluje na ljude. Ima toga još puno puno.