Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nisu ga upozorili o opasnosti svog herbicida, sada mu isplaćuju 289 milijuna dolara

Johnson (46) je tražio više od 400 milijuna dolara ocjenjujući da su proizvodi Monsanta doveli do njegova karcinoma te da je multinacionalna kompanija svjesno prikrivala njihovu opasnost
11. kolovoza 2018. u 12:52 52 komentara 3239 prikaza
Monsanto mora platiti 289 milijuna dolara odštete
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sud u San Franciscu presudio je u petak da Monsanto mora platiti gotovo 290 milijuna dolara odštete jer nije Dewaynea Johnsona, oboljelog od karcinoma, obavijestio o opasnosti svojeg herbicida Roundupa, čime je američki vrtlar pobijedio agrokemijsku tvrtku u povijesnom suđenju. 

vrtno crijevo Pripazite! Uznemirujućom fotografijom upozorili na opasnost vrtnog crijeva: Oprezno s prskanjem!

Porotnici su odlučili da je Monsanto djelovao "zlonamjerno" te da je njegov herbicid Roundup, kao i njegova profesionalna inačica RangerPro, "znatno" pridonio bolesti tužitelja Dewaynea Johnsona. 

Agrokemijski div smjesta je najavio namjeru da uloži priziv na tu odluku. 

Monsanto mora platiti 289 milijuna dolara odštete
1 / 5
Monsanto mora platiti 289 milijuna dolara odštete

"Primio sam puno podrške od početka te afere, molitvi i energije od ljudi koje čak ni ne poznajem. Drago mi je da mogu pomoći oko problema koji je puno veći od mene. Nadam se da će ta odluka svratiti nužnu pozornost na problem", reagirao je Johnson na konferenciji za tisak. 

Johnson (46) je tražio više od 400 milijuna dolara ocjenjujući da su proizvodi Monsanta doveli do njegova karcinoma te da je multinacionalna kompanija svjesno prikrivala njihovu opasnost. 

Žena VELIKO OTKRIĆE Znanstvenici otkrili zašto se rak vraća u smrtonosnom metastatskom obliku

Monsanto je osuđen na 250 milijuna dolara odštete uz 39,2 milijuna dolara kompenzacijskih kamata. 

"Porota je u krivu", izjavio je novinarima potpredsjednik Monsanta Scott Partridge pred sudom. 

Bol u trbuhu Umire sve više žena Ovaj je rak tihi ubojica bez jasnih simptoma zbog čega ga je teško otkriti

"Izražavamo žaljenje Johnsonu i njegovoj obitelji. Današnja odluka ne mijenja činjenicu da 800 znanstvenih studija i zaključci američke agencije za zaštitu okoliša, nacionalni instituti za zdravstvo i druge regulativne instance u svijetu smatraju da glifosat ne uzrokuje rak i nije uzrokovao rak Dewaynea Johnsona", tvrdi tvrtka.

Johnson je radio kao vrtlar i podvornik u jednoj američkoj školi i prilikom održavanja okoliša često je koristio Roundup, herbicid koji sadrži glifosat.

Bayer: glifosat je siguran i nekancerogen

Farmaceutska tvrtka Bayer ocijenila je u subotu da je glifosat "siguran i nekancerogen", nakon što je američka porota u petak osudila Monsanto jer nije obavijestio o opasnosti svojeg herbicida Roundupa koji sadrži glifosat.

"Na osnovi znanstvenih dokaza, regulatornih procjena na svjetskoj razini i desetljeća praktičnog iskustva korištenja glifosata, Bayer ocjenjuje da je glifosat siguran i nekancerogen", izjavio je glasnogovornik njemačke tvrtke, novi vlasnik američkog agrokemijskog diva Monsanta. 

Porota na sudu u San Franciscu u odluci bez presedana osudila je Monsanto na isplatu gotovo 290 milijuna dolara odštete 46-godišnjem američkom vrtlaru Dewayneu Johnsonu oboljelom od kancera.

Bayer je objasnio da je "odluka suda u suprotnosti sa znanstvenim zaključcima po kojima ne postoji nikakva veza između korištenja glifosata" i bolesti Johnsona.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • znam:

    Glyphosate je trenutno, za zdravlje najopasnija, kemikalija masovno koristena. Poznato je da izaziva rak i druga ostecenja u ljudskom tijelu. Poznat je slucaj sa poljima soje u Argentini gdje su se radjala djeca sa deformitetima i stopa smrtnosti (od raka) ... prikaži još!) je neko puta veca nego u ostalim dijelovima Argentine. Herbicid je prskan sa avionima na obliznjoj farmi i svi okolo su imali zdrastvene posljedice. Monsanto je nedavno kupljen od Bayer-a (izumitelj nekoliko vrsta bojnih otrova).

  • VladoEsseker:

    Pogrešna vijest,ne isplaćuju mu nego slijedi tužba na ovu presudu,znači sve ispočetka.

  • Startrack:

    Ovo isto ko kad crkinja tuzi McDonald jer joj djete ima 100 kila sa 15 godina. Luda kuca.