Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mons. Mate Uzinić:

Zabranjujem da svećenici oltar koriste za izbore!

Mate Uzinić
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
13.12.2014.
u 07:30

Svećenici osobno mogu biti opredijeljeni za koga god hoće, ali vjernicima nemaju pravo sugerirati za koga će glasovati

Nakon što se HBK oglasio o predsjedničkim izborima, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić bio je još konkretniji i svojim svećenicima poručio da se suzdrže “od bilo kakvog javnog političkog opredjeljivanja, za jednog, drugog, trećeg ili četvrtog kandidata ili kandidatkinju”.

– Vi osobno možete biti opredijeljeni za koga god hoćete, po svojoj savjesti. Vjernike koji su vam povjereni dužni ste pozvati da se odazovu i da po svojoj savjesti glasuju jer to je također njihova vjernička obveza koje se ne smiju olako odricati, ali im nemate pravo sugerirati za koga će glasovati. Upozoravam da oltar ne koristite za bilo čije propagandne poruke – rekao je biskup Uzinić dodavši kako se u predizbornom vremenu treba suzdržati i od toga da se crkveni prostori stavlja na raspolaganje bilo kome tko je uključen u političku kampanju i da se osobno sudjeluje na takvim skupovima.

– Imamo svoja politička prava, ali imamo i svećeničke obveze. Radosna vijest koju smo pozvani navješćivati ima prednost i njezin navještaj je ispred naših privatnih političkih prava – rekao je biskup koji je svećenike pozvao i na poniznost, na koju apelira papa Franjo, da se ne postavljaju iznad ljudi i u klerikalizam, da ih ne gledaju svisoka, već da im “pristupaju s razumijevanjem”, tj. “da ne budemo oholi, nego ponizni i da to onda bude mjerilo u odnosu prema svima, uključujući i one koji se nalaze u ‘neregularnim’ situacijama”.

– Ne smije se dogoditi da papa Franjo govori jedno, a da se mi nastavljamo ponašati na drugačiji način, da to ignoriramo – rekao je Uzinić.

>>'Podupiremo kandidate koji se zauzimaju za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene'

>>HBK dopustio prikupljanje potpisa protiv monetizacije pred crkvama

Komentara 81

BO
borac2525
08:05 13.12.2014.

Postovani biskupe, za vas rijeci hvale, pozivam i druge da slijede vas primjer.

BU
Bubalamala
09:04 13.12.2014.

znači li to da se crkva vraća narodu !

JO
jozomali
10:28 13.12.2014.

Mate...svaka čast...ali i ti znaš da će se tvoje riječi uglavnom ignorirati i da će hrpa svećenika i dalje po svome

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije