Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA SUBOTA U MJESECU

Molitelji se ponovno okupili na zagrebačkom glavnom trgu, prosvjednici ih ometali bubnjanjem

Zagreb: Muškarci okupljeni na molitvi krunice na Trgu bana Jelačića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/20
03.06.2023.
u 13:40

Podsjetimo, muškarci već nekoliko mjeseci svake prve subote na Trgu bana Josipa Jelačića održavaju demonstraciju na koju dolaze s plakatima i posterima religijskih ikona među kojima se ističe djevica Marija. Po okupljanju rano ujutro kleče na trgu i mole krunicu

Danas se na glavnom zagrebačkom trgu ponovno okupljaju muškarci iz inicijative 'Vitezovi bezgrešnog srca Marijina' kako bi klečali i molili za, kako kažu, "domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova".

POVEZANI ČLANAK:

Na jednom dijelu trga, uz vjersku ikonografiju, molili su i klečali deseci muškaraca za predbračnu čistoću, protiv pobačaja i povratak muškog duhovnog autoriteta u obitelji. S druge strane trga bubnjanjem su ih ometali lijevi aktivisti okupljeni, u organizaciji udruge Domino, u performansu koji nazivaju ”Tiha misa”. Ove ih je subote glasnim razglasom ometala i Ženska mreža Hrvatske, koja je zauzela dio trga prema Bakačevoj, uz poruku da odbijaju sve ideje mušakaraca-molitelja koji žele biti autoriteti ženama.

Oko sat vremena tim je prostorom vladala kakofonija zvukova, s jedne strane molitve i vjerskih pjesama, s druge strane bubnjanja, a prema Bakačevoj se sjedilo na podu i plesalo u opuštenoj atmosferi uz poruku "Ja o sebi odlučujem". Na "Tihoj misi", kod Jelačićeva kipa, aktivisti su nosili transparente "Pustite nas da dišemo", "Suosjećanje, empatija, razum", "Krunice dalje od vaginice". Postavljena je i velika instalacija na hrvatskom i poljskom jeziku kako bi ju mogli razumjeti i poljski 'molitelji' koji su se navodno pridružili krunici.

GALERIJA Molitelji u više gradova, organizirani i prosvjedi

Zagreb: Muškarci okupljeni na molitvi krunice na Trgu bana Jelačića
1/23

Na performansu je razvijena i zastava SDP-a, a bilo je i nekoliko članova te stranke. Član predsjedništva SDP-a, eurozastupnik Fred Matić rekao je da je došao dati podršku obespravljenima koje se, pod krinkom molitve, želi vratiti u srednji vijek. "Mi to nećemo dopustiti", poručio je Matić. Istaknuo je i da je prije nekoliko dana u Poljskoj još jedna žena preminula jer su joj liječnici odbili napraviti pobačaj te upozorio da bi se i u Hrvatskoj mogao dogoditi poljski scenarij ako nadvladaju nazadnjačke agende.

Umjetnica Arijana Lekić-Fridrih poručila je da smo u predizbornoj godini, te da se na ovakvim molitvama, koje se održavaju u desetak hrvatskih gradova, skupljaju i politički poeni. Pozvala je parlamentarne stranke i Kaptol da se jasno odrede prema molitvama na trgovima. "Dosta nam je mlakih izjava, Bozanić je otišao, očekujemo promjenu na Kaptolu, jasnu izjavu i jasno distanciranje od ovakvih skupnih molitvi", istaknula je Lekić-Fridrih koja poziva na ”uklanjanje muškaraca na koljenima s trgova”.

Podsjetimo, muškarci već nekoliko mjeseci svake prve subote na Trgu bana Josipa Jelačića održavaju demonstraciju na koju dolaze s plakatima i posterima religijskih ikona među kojima se ističe djevica Marija. Po okupljanju rano ujutro kleče na trgu i mole krunicu. U posljednje vrijeme prate ih i žene koje mole sa strane, a nekoliko su moljenja pokušali prekinuti ili omesti razni prosvjednici.

VIDEO Zagrepčanin isprovociran moliteljima: Nepojmljivo mi je da netko dođe do mojih kćeri i govori im kako se moraju odijevati

 

Komentara 64

IL
ilija26
09:16 03.06.2023.

Baš me zanima da su slučajno ovi kupovali djecu, dali bih onda novinari branili ili već odavno osudili

Avatar Denis_Plamenac
Denis_Plamenac
09:17 03.06.2023.

Ako netko već nije sposoban na pravi način shvatiti molitvu za baš svaku nakanu, sposoban je shvatiti barem molitvu za mir. To svakom treba i svatko normalan cijeni mir a ne rat. Dok ti sjediš na kavi, gluvariš po šoping centru ili igraš igricu na internetu, netko pokušava učiniti nešto korisno. Učiniti nešto za mir. Ne može učiniti nešto više pa moli! Ali nije ni to malo. Ne uznemiravaj takva čovjeka! Ne rugaj mu se i ne vrijeđaj ga! Ako nemaš toliko svijesti da mu se pridružiš ili mu budeš zahvalan, gledaj barem svoja posla. Budi makar toliko čovjek. Druga je opcija biti svinja. Ali ne postupaju ni molitelji uvijek dobro. Primjerice, prošli mjesec jedan je starac među njima rekao kako su sva nekrštena djeca đavolja djeca. To je ružno, vrijeđa i rastužuje.

JO
jocoudriga
16:02 03.06.2023.

Sjete li se molitelji one nesretne djece u svojim molitvama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije