Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Poruka Afganistanca iz Srbije: 'Nemojte dolaziti u Europu. Bila je to velika greška'

Broj novopridošlih izbjeglica u Srbiju porastao je zbog zatvaranja rute preko Sredozemlja
08. listopada 2017. u 13:26 57 komentara 20731 prikaza
izbjeglice
Foto: Reuters/Pixsell

Said Akbar je Afganistan napustio prije dvije godine, nalazi se u Beogradu i 35 puta je pokušao prijeći srbijansku granicu. U Srbiju je preko Turske i Bugarske došao prije 18 mjeseci. "Danas sam došao iz Mađarske. Jučer sam deportiran i u dva sata poslije pola noći sam vraćen u Beograd", kaže Said piše Deutsche Welle.

SJEDNICA VLADE U Hrvatsku stižu sirijski izbjeglice iz Turske!

Sara Ristić, koja za Centar za zaštitu, edukaciju i osnaživanje izbjeglica „Info Park" radi kao psihijatar, kaže da krijumčari u noći dolaze do glavne autobusne stanice u Beogradu. Za transport kopnenim putem do Italije traže 1.800 eura.  Kaže i da su u kolovozu zabilježili najveći broj novopridošlih izbjeglica u tijeku ove godine, a radi o iračko-kurdskim obiteljima koje su u Beograd stigle preko Bugarske. Ona smatra da je broj novopridošlih izbjeglica u Srbiju porastao zbog zatvaranja rute preko Sredozemlja.

Tako veliki broj izbjeglica ponovo pokušava preko „Balkanske rute" stići do zapadne Europe.
"Rumunjska više nije omiljena za izbjeglice jer do zapadne Europe ponovo moraju preko Mađarske. Mađarska je za njih veliki problem. Zbog toga mnogi pokušavaju preko Hrvatske jer je tako najbrže. Međutim, oni koju su pokušali preko Rumunjske su zadržani. Nekoliko mjeseci nitko nije mogao nastaviti put prema zapadnoj Europi.  Nakon toga je vjerojatno granična sigurnost oslabila i mnogi su došli ovamo", kaže Ristić. Rumunjska pogranična služba je pooštrila kontrole i ponovo sa svoje granice vraća i izbjegličke obitelji. 

Kada preko telefona razgovara s majkom Said joj laže da mu je dobro i da živi u lijepom i dobro održavanom izbjegličkom centru. Sasvim drugačije razgovara s prijateljima koji su još uvijek u Afganistanu i koji ga pitaju za savjet.

"Molim vas nemojte dolaziti u Europu. Nije onako kako je meni rečeno da je Europa dobra, da se u njoj može raditi i da se za mjesec dana može obogatiti. Već godinu i pol živim u Srbiji. Svakom kažem: ne dolazi ovamo. Nakon toga čujem kako kažu da se s njima šalim. Onda me pitaju: pa zašto si ti otišao? Na takvo pitanje odgovaram: napravio sam veliku grešku", kaže Said Akbar.

Heiko Maas HEIKO MAAS Njemački ministar prijeti Mađarskoj uskraćivanjem novca EU-a zbog izbjeglica migranti italija POMORSKI AKTIVISTIČKI RAT ‘Obranite Europu’ presreće brodove s izbjeglicama i vraća ih na afričku obalu Tvrtko Barun INTERVJU: TVRTKo BARUN Pred svima je izbor: ili ćemo izbjeglice gledati kao prijetnju ili kao braću i sestre
Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • robertbruckner:

    Godinu dana prije nek su muslimanski azilanti krenuli u europu, u Frankfut je dosla katarska drzavna banka dobili su dozvolu da otvore svoju ispostavu, kredite mogu dobivat iskljucivo muslimani po njihom serijskom zakonu oni ne placaju kamate a niti onome ... prikaži još! ko stedi kod njih ne placaju nista. Kako to da je ona luda merkel to dozvolila da samo muslimnai mogu dobit kredite u njemackoj??? Sve je to dogovor ove dviju zemlje da muslimanima naselje europu i porobe je za 100 godina jer se oni mnoze i prave djecu u 4 smjene, buduci da oni imaju od 4 djece na dalje a svakih 20 godina oni se udvostrucuju onda nije tesko zakljucit da za njihovu prevladu nece trebat niti 100 godina, jer sada ih ima u njemackoj 10%. Znaci da oni za 100 godina mogu uvest serijatski zakon u njemackoj a u drugim drzavama europe jos i puno prije. Dje su njihovi dsjedovi bake i roditelje da su samo oni PROGNANI-Za socijalisticko/*komunisticke iidiote DA.

  • lojtra1:

    Zanimljivo, u nekom "motivacijskom govoru" njemu su rekli da će se za mjesec dana obogatiti. I izgleda da mnogi u to vjeruju...

  • robertbruckner:

    Ovi azilanti iskljucivo je djelo Katra i asudijske arabije, neznam zasto tamo nije dosao IS to se nesmije dogodit da juedna familija ima milijarde a drugi nista i vlasnici su cijele zemlje