Naslovnica Vijesti Hrvatska

MOL potpisao inženjerske, nabavne i građevinske ugovore ThyssenKruppom

Ukupna kapitalna vrijednost projekta Polyol je 1,2 milijarde eura
12. rujna 2018. u 13:36 1 komentara 409 prikaza
Polyol
Foto: PR
Pogledajte galeriju 1/3

MOL je ušao u inženjerske, nabavne i građevinske ugovore s tvrtkom ThyssenKrupp Industrial Solutions za implementaciju cijelog kompleksa polieter poliola. Inženjerski, nabavni i građevinski ugovori pokrivaju cijeli tehnički opseg projekta Polyol, osim nekih elemenata koji se uglavnom odnose na upravljanje projektima, integraciju internetskih stranica i infrastrukturne troškove te puštanje imovine u pogon, priopćeno je iz MOL-a danas.

Vladina je namjera i dalje evidentna, a to je pokušaj otkupa MOL-ova udjela u Ini, komentirao je jučer ministar Ćorić Novo žarište Kraj sisačke rafinerije 2019.? (i zna li Vlada što planira MOL)

Novi kemijski kompleks će imati proizvodni kapacitet polietera poliola od 200 kt godišnje, veći od prvotno predviđenog i moći će proizvesti širi raspon krajnjih proizvoda nego što je predviđeno u trenutku objavljivanja nove dugoročne strategije MOL-a. Također će uključivati jedinicu za proizvodnju propilen glikola kako bi se povećala operativna i komercijalna fleksibilnost. Ukupna kapitalna vrijednost projekta Polyol je 1,2 milijarde eura, uključujući i već nastale troškove. Novi proizvodni kompleks bit će izgrađen u Tiszaújvárosu u Mađarskoj, a planirano je da bude u funkciji do druge polovice 2021. godine. Temeljni radovi i osnovne građevinske aktivnosti počet će već u četvrtom tromjesečju 2018. godine.

Polyol | Autor : PR Foto: PR

- Investicijska odluka o Polyol projektu i potpisivanje inženjerskih, nabavnih i građevinskih ugovora s našim renomiranim strateškim partnerom, tvrtkom ThyssenKrupp, još su jedan važan korak naše transformacijske strategije MOL 2030. Ući ćemo u tržište visokovrijednih kemikalija i visokog stupnja znanja s inovativnom i ekološki prihvatljivom tehnologijom, koje nam omogućuje kapitaliziranje rastuće regionalne potražnje te ćemo iskoristiti dodatne mogućnosti rasta u Srednjoj i Istočnoj Europi. Stručnost i know-how pristup tvrtke ThyssenKrupp ostat će instrumentalne u fazi provedbe - rekao je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe.

sisačka rafinerija Ćorić nije siguran gasi li se rafinerija: 'Nitko ne može garantirati što će biti sutra'

- Novi poliolni kompleks važan je projekt i za nas i za naše klijente MOL i Mađarsku. Zajedno ćemo postaviti standarde u smislu učinkovitosti, zaštite okoliša i automatizacije kombiniranjem dokazanih tehnologija s inovativnim rješenjima. Radujemo se daljnjoj suradnji i ponosni smo što možemo pridonijeti našim desetljećima iskustva u kemijskom inženjerstvu i postupanju s takvim velikim projektima. Istodobno, jačamo poslovanje u postrojenjima tvrtke ThyssenKrupp - rekao je Marcel Fasswald, operativni direktor tvrtke ThyssenKrupp Industrial Solutions AG.

Polieterski polioli, koji služe kao sirovina za poliuretansku pjenu, identificirani su kao glavni smjer u petrokemijskoj ekspanziji MOL-a zbog njihove široke primjene u automobilskoj, građevinskoj i ambalažnoj industriji te industriji namještaja. Ovom investicijom MOL želi postati strateški partner poliuretanskih proizvođača u Srednjoj i Istočnoj Europi, izgradnjom svog potpuno integriranog lanca vrijednosti, vrhunske tehnologije i izvrsnosti usluga.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

[video: 26181 / Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...]
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • Nikola Turajlić:

    Hvala našem Hrvatskom Bogu da naš hrvatski MOL ide velikim tehnološkim korakom od milijardu EUR naprijed, a i naša zajednička INA će od ovoga imati velike koristi, jer će prodavati nove proizvode. INA-ine rafinerije, kao zastarjele morat će se zatvoriti, ... prikaži još! čemu se ne može priigovoriti, jer treba ići u korak sa vremenom. Sve je ovo normalno, jer je najvjerniji Božji narod kroz cijelu svoju prošlost bio slugeranski (konjušari i kočijaši dok je bilo konja, a sada šoferi cisterni i kamiona), pa nema seljačke bune. Da se ovo dešavalo za Tamnice naroda sa Naftagasom, ustale bi sve dvonožne životinje, glodari, papkari i kopitari, čak i troprsti i griješilo spominjući u negativnu u negativnom kontekstu cigajanersku majku. Ovo pokazuje da su se vjerodomoljubi u Tamnici naroda osilili i oslobodili lanaca i stega, a sada po stjecanju neovisnosti se vratili u svoje redovno slugeransko stanje i mirna Hrvatska. Kada bi to samo bila INA, već je tu i mali milion drugih poslovnih uspjeha za naše brojne transatlanske gazde. Spomenuo bih samo zakup prostora u Zagrebtoweru koji koji stoji preko dest miliona kuna godišnje , a DTR je mogao biti renoviran za četrdesetak miliona za Ministarstvo okoliša. Pravo je čudo kako naša državna raga nije još crkla la kako sa njome gazduju naši vlastodržci.