Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor Mađara

MOL: Hrvatska nema pravo prvokupa dionica Ine!

Ina
Željko Lukunić/PIXSELL
03.10.2013.
u 17:32

MOL će se konzultirati s hrvatskom Vladom koja je već nekoliko puta iskazala namjeru da vrati upravljačka prava. Zbog toga će Hrvatsku smatrati kao potencijalnog kupca dionica.

MOL je u svojem današnjem priopćenju ustvrdio kako Hrvatska nema pravo prvokupa dionica Ine koje je dobila potpisivanjem ugovora 2009. godine zbog kršenja tih ugovora.

Mađarska kompanija osvrnula se na priopćenje mađarske Vlade koja je kao 25-postotni vlasnik MOL-a zatražila od njegove Uprave da razmisli o prodaji svog udjela u Ini Hrvatskoj, a nakon što je Hrvatska zatražila objavljivanje Interpolove tjeralice protiv šefa MOL-a Zsolta Hernadija zbog istrage da je dao mito od 10 milijuna eura bivšem premijeru Ivi Sanaderu kako bi prepustio upravljačka prava u Ini mađarskoj kompaniji.

MOL u priopćenju piše kako uvažavaju međunarodnu i političku važnost svoje investicije u Hrvatskoj, kao i važnost događaja "u nedavnoj prošlosti". Ističu kako stalno procjenjuju vrijednost svog portfelja, u kojem je i Ina, i striktno vode računa o tome da povrat vrijednosti za dioničare i sve uključene strane bude što je moguće veći, pri čemu imovina u cijelosti pridonosi uspjehu kompanije.

"Unatoč velikom broju nepravednih akcija protiv MOL-a i njegova menadžmenta, na koje po svemu sudeći utječu interesi usmjereni na zastrašivanje kompanije i predsjednika njezine uprave i na opstruiranje MOL-ova poslovanja u Hrvatskoj, mađarska kompanija nastavit će i dalje procjenjivati svoje strateške, financijske i političke ciljeve kako bi se sačuvala vrijednost dionica i prilikom preispitivanja prirode bilo kakvog budućeg angažmana u Ini u bliskoj budućnosti", pišu iz MOL-a.

Podsjećaju da po ugovorima iz 2009. godine Hrvatska ima pravo prvokupa, ali da smo ga izgubili kršenjem tih ugovora. Iz MOL-a kažu da će se konzultirati s hrvatskom Vladom, koja je već nekoliko puta iskazala namjeru da vrati operativnu kontrolu. Zbog toga će Hrvatsku smatrati kao potencijalnog kupca dionica.

>>'Hrvatska nije nikada Mađarskoj ustupila progon Hernadija'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije