Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Moguće sankcije za Branimira Bilića zbog pitanja gledatelja

“Znaju li gosti je li Hitler udario na Židove jer su Židovi ili zato što su bankari”, sporno je pitanje koje je pročitala Ruža Ištuk.
25. listopada 2011. u 18:21 185 komentara 15 prikaza
'ekr...zgb...30.10...2006. branimir bilic snimio:boris scitar'
Foto: 'boris scitar'

Nastupi osebujnog HTV-ova voditelja Branimira Bilića rijetko prolaze nezapaženo, ali ovaj ga je put uspjela nadmašiti mlada novinarka Ruža Ištuk. U Bilićevoj emisiji Puls Hrvatske na temu prosvjeda protiv banaka i korporacija Ištuk je pročitala pitanje gledatelja antisemitskog sadržaja koje je pristiglo e-poštom i koje je glasilo: “Znaju li gosti je li Hitler udario na Židove zato što su Židovi ili zato što su bili bankari?”.

Iako se Bilić već u samoj emisiji pokušao ograditi od tog pitanja tako što je rekao, prenose portali, da bi gledatelj trebao znati zašto je Hitler udario na Židove i da je on rasnim zakonima htio porobiti svijet, ipak ostaje činjenica da je pitanje pročitano. Hoće li zbog tog pitanja, koje je nekritički odabrano i pročitano u eteru javne televizije, biti sankcija, zasad se ne zna.

Dorotea Lazanin Jelenc, glasnogovornica HRT-a, poručuje da će v. d. glavnog urednika Informativnog programa HTV-a Dražen Miočić zatražiti očitovanje Ruže Ištuk i urednika Branimira Bilića o pitanju pročitanom u emisiji, a nakon toga odlučit će o eventualnim sankcijama.

Praksa je u Bilićevoj emisiji da se čitaju pitanja gledatelja koja stižu elektroničkom poštom tijekom emitiranja Pulsa Hrvatske, ali dosad nije upamćeno da se čulo pitanje koje bi imalo diskriminirajući ili antisemitski karakter. U selekciji tih pitanja ne štedi se nikoga pa se tako u emisiji u kojoj je gostovao guverner Željko Rohatinski čulo pitanje zašto nije podnio ostavku kad je otkriveno da je Agrokor kupio tvrtku njegove supruge.

Luka Lucić
PREMINUO U BOLNICI
Tragedija u Njemačkoj: Mladi hrvatski reprezentativac poginuo u stravičnoj nesreći
Preduvjet za ostvarivanje koncepta pametnog grada
  • xychhr-200:

    . 25.10.2011. u 18:57h kukuriku je napisao/la: xych200,..pa kriv je po \"zapovjednoj-odgovornosti\" a jos´-plus je i Hrvat !! -------------------------------------------------------------------- Jesi li i ti kriv po \"zapovjednoj odgovornosti\" ako ti žena ili cura smulja nešto iza leđa, a ti samo tako ... prikaži još!tako najednom postaneš sretni tatica... samo zato jer to nisi na vrijeme predvidio i spriječio...? Bilić ti je, inače, Rodjo... iako nemam nešto protiv njega.

  • friz:

    zanimljiva je knjiga Protokoli sionskih mudraca(imate ju na internetu)!!Dobro nju je pročitati pa razmisliti!!!

  • sbb:

    Podrska Branimiru Bilicu.