Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 220
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj tradicije?
Povratak na članak

Mljekaricama se ne isplati prodavati sir iz vitrina

Zabrana prodaje na klupama na snazi je od ponedjeljka, a u Tržnicama ne znaju kada će nabaviti hladnjake

Komentari 65

OB
-obrisani-
12:41 03.10.2010.

Kumice i kumovi ,mislite na nas kao što mi mislimo na vas Vaš HDZ

VL
PL
pluki
08:39 04.10.2010.

Zato čemo nabavljati sir i mljeko na crno. Več sam se dogovorio sa mljekaricom kod koje kupujem sir i vrhnje več godinama da će nas stalne mušterije nazvati kad bu imala sira pa će nam ga prodati na cesti ako treba. Nebu mene neki smrad hercegovanac Banditič sjebal da ja nemrem jesti sir i vrhnje od moje kumice.

VL
KR
Kronika
10:59 03.10.2010.

Tržnica u Čakovcu ima prekrasno uređen dio za EKO proizvode koji je preslika jedne moderne tržnice u Afganistanu. To bi trebao biti uzor za cijelu Hrvatsku.

VL
MM
Mladen Miletić
10:25 03.10.2010.

Od sada čemo jesti sir što nam majstori slože isto kao i meso po deset godina staro sa kemijom obrađeno da bude ukusno i kao novo a što se tiče kvalitete zna se sa čime se na hrani domača stoka balkanaska...

VL
RA
radnica
10:30 03.10.2010.

Ne mogu više vjerovati da je slučajnost \"legalni\" progon svih koji u ovoj zemlji nešto proizvode. Sad će te žene prestati proizvoditi sir, kao jedne u nizu onih koji su prestali proizvoditi jer im je država preko državnih organa priopćila da to više ne smiju raditi. Što, dakle, smijemo? Smijemo kupovati u trgovačkim lancima u stranom vlasništvu koji od domaćih proizvođača uzimaju robu - ali pod svojim uvjetima, naravno. Pa ako je domaći proizvođači ne žele dati pod postavljenim uvjetima, onda neka prestanu proizvoditi i prodavati. Jedino što u toj računici nedostaje: gdje ćemo mi to zaraditi za kupnju tj. od čega ćemo kupovati stranu robu jednom kad u potpunosti postanemo kolonija?

VL
RI
Ringo
10:39 03.10.2010.

Sve ide prema tome da hranu nećeš moći kupiti nigdje nego u prodajnim centrima. Seljaku se neće direktno zabraniti da ima 2 krave nego se donese propis da mora svaki dan davati mlijeko na analizu i ako nemaš bar 20 krava, ne isplati se. Samo čekam trenutak kada će se zabraniti proizvodnja hrane za vlastite potrebe. Tada bi trgovački centri postali gospodari života i smrti.

VL
LO
lojtra
10:41 03.10.2010.

U Koprivnici (na gradskoj tržnici) već odavno postoji odvojeni prostor za trgovanje mliječnim proizvodima. Nakon uvođenja istog kumice su nestale (protjerane) a taj \"fini\" prostor zauzele su male firme koje tu prodaju \"pripravke nalik na domaći sir\". Sve što je komercijalno drugačije je od pravog domaćeg i ovakvim se potezom gubi ono izvorno, ručno napravljeno i tradicionalno. Nitko nije protiv povećanja higijene ali normalna bi država našla načina da zaštiti svoju tradiciju! Tim prije što kupaca za takvu rbu - uvijek ima.

VL
1N
1njofra
10:56 03.10.2010.

Ima već puno gradova koji na tržnicama imaju rashladne vitrine i kumice i dalje prodaju i isplati im se. Radi se o sanitarnom propisu za koji se unaprijed znalo da će se morati svuda primijenjivati, a ovakav način rada \"od sutra ne može ovako\" je dokaz totalne nesposobnosti gradske vlasti. Sada se stvar pokušava zamaskirati teorijama urote trgovačkih centara ili diktata mrske nam EU. Dugoročno planiranje je za vlastodršce na svim razinama napoznat pojam. I Zoran Vakula zna predviđati dalje u budućnost od ovih koji fol upravljaju.

VL
OG
Oger
10:59 03.10.2010.

Frizideri. O.K. Ako mora biti - mora. Ja vidim skandal u tome sto se zenama jednostavno s jednog dana na drugi zabranjuje prodaja. Takve stvari moraju biti pripremljene i zene su morale biti obavijestene. Ako je vec netko donio odluku - onda je morao imati pripremljene frizidere. Kako dugo ce sad te zene biti bez zarade zbog nesposobnosti uprave trznice?? Moramo se pripremiti na to da ce sir i vrhnje na placu poskupiti jer seljanke moraju, htjele ili ne htjele, dodatne troskove prebaciti na kupca. Nemam nista protiv vece cijene - samo da nam sir i vrhnje, izvorni kakvi jesu, ostanu odrzani.

VL
OB
-obrisani-
11:03 03.10.2010.

samo tako ..a što je s vremenom prilagodbe ? Zašto niste tako ažurni u sankcioniranju kriminala ? A kad trea sje.bat malog covjeka sve ide kao podmazano bando lopovska

VL
OB
-obrisani-
11:06 03.10.2010.

Nitko nije protiv povećanja higijene ali normalna bi država našla načina da zaštiti svoju tradiciju! Tim prije što kupaca za takvu rbu - uvijek ima. Brđani jeste li čuli za tradicijiu Što bi se dogodilo kad bi Vam netko zabranini prodaju mađarskog smeća koji nazivate dalmatinski pršut Za informaciju,pokvarne trule šunke neukim konzumenima pordjate pod pršut Tako se sad rimprem teren za razne proizvođače i uvoznike smeća koje će nam podvaljivati umjesto zdravog i domaćeg,no nećete uspjeti u svom naumu

VL
VH
virtual@home
11:07 03.10.2010.

A kaj kompliciraju te kumice? Pa neka dignu cijenu za toliko koliko kosta skrinja i kupci ce to platiti, sta su se sad toliko razjapunili.

VL
DU
Deleted user
11:09 03.10.2010.

Nevjerojatno da se traži i kritizira tzv. visoka politika zbog nastojanja inspekcije da se mliječni proizvodi i na tržnicama moraju držati na +6 C!? Gdje je tu politička šikana, doista ne vidim... Trgovcima provjerava sanitarna inspekcija temp. u rashladnim škrinjama pomoću digitalnih termometara i zašto bi oni morali, po sili zakona i sanitarnih propisa, investirati u rashladnu tehniku i plaćati struju koju troši rashladna vitrina, a netko drugi bi bio izuzet iz toga!? Zar bakterije politički odlučuju gdje će se razmnožavati ili ne? Ovo je naprosto moralo biti jednom uvedeno i ne mogu se načuditi da država, koja je lider u regiji u prehrambenoj industriji i koja se ponosi s dosta brandova u toj sferi, čeka par desetljeća s takvom odlukom koja štiti zdravlje stanovništva. Zar želimo da nam tržnice nalikuju na srednjovjekovne uvjete po standardima higijene? I da li netko smatra da trgovac koji svakodnevno rukuje sa sirom, narescima i kruhom mora i dalje 2x godišnje na sanitarni pregled i tražiti potvrdu u knjižici,a tzv. \"kumica\" koja to isto radi na tržnici je po defaultu čista i ne treba prolaziti te \"formalnosti\". Zar ovo nije bilo sve rađeno na štetu trgovaca koji su morali udovoljavati zakonima i sanitarnim propisima za koje kumice uopće ne haju?

VL
MA
manchester
11:22 03.10.2010.

lijepo je vidjeti da netko \"brine\" za zdravlje ljudi, ali steta je da tradicija nestaje;0( inace zanimljivo je vidjeti da ovdje u okolini Manchestera gdje ja zivim,ljudi dolaze na lokalne markete/pijace.. i tamo prodaju svoje proizvode kao npr. svijeze vakumirano meso, suhe kobasice,perad,sireve.jaja itd bez ikakvih frizidera, a to se moze vidjeti ne samo ovdje nego posvuda u Europskim zemljama poput Njemacke gdje se na \"october festu\" npr u Minhenu isti proizvodi prodaju na otvorenim klupama.... Hrvatska mora razumjeti da nije stvar samo u nekim \"perestrojka\" pravilima, nego i u pristupu nekim zakonima i odlukama kako bi bili na nivou ostalih zemalja koje su naprednije u EU., i kako bi pokazali drugima svoju kulturu i obicaje i bili ponosni sto imaju..

VL
Avatar Lima_zagi-hr
Lima_zagi-hr
11:36 03.10.2010.

to su prvi koraci u EU. tako nam voljenu!!!

VL
DU
Deleted user
11:38 03.10.2010.

Što sve neće izmisliti titovi učenici kako bi naškodili malom čovjeku i uništili sve hrvatsko. Treba ići \"kumicama\" doma. Ne moraju onda \"kumice\" niti prodavati, već \"poklanjati\" prijateljima, rodbini. Manje prihoda za državu, a i dalje se koristi domaće! mikrogrizzlyy Kad ovi iz konzuma budu prodavali \"dnevno\" svježu robu, onda ni oni nebi morali držati robu na +6C. Međutim oni niti sami neznaju koliko je stara roba, možda ne znaju niti kad su je zadnji put prepakirali.

VL
MM
Mladen Miletić
11:38 03.10.2010.

Kupujte Hrvatsko, ali ne od Hrvatica i Hrvata ( nego EU i jedite to au !) koji rade domače proizvode i nepoznaju kemiju i pojačivače ukusa i ljepe boje da se sjaji ida je ukusno a da sira nem 1%1% unutra.... Od sada čemo jesti sir što nam majstori slože isto kao i meso po deset godina staro sa kemijom obrađeno da bude ukusno i kao novo a što se tiče kvalitete zna se sa čime se na hrani domača stoka balkanaska, saamo jeftino i jošjeftinije prizvodi da se dobro zaradi....

VL
Avatar bereza
bereza
11:44 03.10.2010.

Moja obitelj ima stado koza, te zbog toga svježi sir i vrhnje nismo na tržnici kupili već desetljećima. S te strane, moglo bi mi biti svejedno. Međutim, u cijelom ovom slučaju postoji velika nelogičnost. Da bi se od mlijeka dobilo kisele proizvode (jogurt, kiselo mlijeko, svježi sir, kiselo vrhnje) mlijeko mora biti izloženo djelovanju mliječno-kiselih bakterija koje se već nalaze u mlijeku. To mlijeko ne smije biti prokuhano i sterilizirano, jer se time uništavaju bakterije. Svježem siru i vrhnju ne može smetati da jedan dan provede na otvorenom pultu, ako su zaštićeni od prašine, prljavštine i muha. Dosadašnja stoljetna praksa pokazuje da se prodavači brinu o čistoći svojih proizvoda. U suprotnom slučaju, cijeli gradovi bi već bili potrovani. Sa svježim sirom i vrhnjem u trgovačkim centrima je malo drugačije. Ti proizvodi su, htjeli mi to priznati ili ne, proizvedeni na industrijski način, i nisu namijenjeni za potrošnju drugog dana nakon proizvodnje. Njihov rok trajanja je mjesec dana, možda i više. Takav proizvod se mora čuvati u hladnjaku. Nedavno je na TV bio prikazan dokumentarac o Cipru. U njegovom sklopu bio je prikazan prilog o ženi koja se bavi proizvodnjom nekakvog sira. Ona to radi u svojoj kuhinji, bez sterilnih uvjeta. Prodaju obavlja također kod kuće. Jasno izražena poruka od strane vlasti bila je: \"To je tradicionalna proizvodnja ciparskog specijaliteta. Mi nastojimo održati upravo takav način proizvodnje jer u bilo kojem drugom slučaju to više ne bi bio ciparski specijalitet.\" Pametnome dosta!

VL
Avatar sebastian
sebastian
12:03 03.10.2010.

Idioto,kreteni,neznalice......to su ovi iz Sabora i njihovi zakoni....!!!

VL
LO
lojtra
12:16 03.10.2010.

@Tapiros, lijepo je vidjeti da još uvijek ima optimista koji vjeruju da bi ova vlada IPAK mogla organizirati \"referendum za ulazak u EU\".

VL
« 1 2 3 4 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.