Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mlakar ne odustaje: Jadranka Kosor nije me izigrala

Nismo provjeravali tko je gdje potpisao zahtjev za referendumom, te je podatke izbacio softver
05. rujna 2010. u 23:45 44 komentara 12 prikaza
mlakar
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Ako saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav na sutrašnjoj sjednici ne odbaci prikupljene potpise kao nevažeće zbog unaprijed neuvezanih listova, promijenjenih rednih brojeva i tuđom rukom upisanih imena i prezimena, oni će vrijediti i dalje, ako ova ili neka buduća vlada odluče mijenjati Zakon o radu na način na koji je to pokušano netom povučenim prijedlogom.

Nedorečeni zakon

Potvrdio je to, uz ogradu da je zakon u tom dijelu prilično neodređen, i ministar uprave Davorin Mlakar: – Moje je osobno mišljenje da, ako se referendum ne održi jer je Vlada povukla zakon iz procedure, potpisi vrijede i dalje za isto referendumsko pitanje ako bi Vlada odlučila u Sabor uputiti iste ili slične izmjene Zakona o radu. Međutim, zakon je u tom slučaju prilično nedorečen. Svakako, treba pričekati odluku Odbora. Poslije te odluke sve će biti jasnije.

Osobno smatra kako referendum o pitanju koje više ne postoji nema smisla, ali zbog nedorečenosti propisa, radije sud o tome imaju li sindikati pravo na referendum unatoč svemu prepušta saborskom odboru.

Mlakar prvi put objašnjava i kako je Ministarstvo došlo do podataka iz izvješća koje je Hrvatsku podiglo na noge. Tvrdi kako ni jedan podatak nisu namjerno tražili te da su isključivo provjeravali tko ima, a tko nema status birača.

– Jedino što smo učinili bilo je utipkavanje 809.000 imena, prezimena i matičnih brojeva. Sve ostalo napravio je softver. Objavljene podatke izbacio je sustav. Nikada nam nije bila namjera provjeravati tko je gdje potpisao peticiju niti smo za te potpise rekli da su neregularni.

Rekao sam samo da su indikativni, i to kada se stave u kontekst promjene rednih brojeva, umetanih i neuvezanih listova – objašnjava ministar uprave.

Koliko je potpisa regularno, i dalje ostaje nepoznanica, no odgovorom na pitanje zašto su i kakve analize obavljane pošto je ustanovljeno da listovi nisu unaprijed uvezani, Mlakar je neizravno potvrdio objašnjenja o “nula zakonitih potpisa”.

– Da smo izvješće sveli na rečenicu da ni jedan potpis nije zakonito prikupljen zbog neuvezanih listova, gnjev sindikata bio bi golem. Umjesto toga, obavili smo ono što je Sabor tražio. Nismo sudili, samo smo ustanovili činjenice – objašnjava Mlakar.

Provodio politiku Vlade

Kad je riječ o proteklih nekoliko dana, u kojima je stalno izložen zbog posla koji je dobio od Sabora i Vlade, Mlakar zaključuje kako se ne osjeća izigranim.

– Ja sam tu da provodim politiku Vlade, kao i svaki drugi ministar. Zadaću koju sam dobio obavio sam korektno i na vrijeme. Nisam izigran, dobio sam jasne upute i po njima sam postupio.

Napadali su me oni kojima naše izvješće ne ide u prilog – zaključuje ministar Mlakar uz opasku kako bi opet sve napravio na isti način jer Vlada mora poštovati zahtjev Sabora.

Obveza uvezanih listova ostaje, za lokal

Obveza uvezanih listova ostaje, za lokalne referendume kriteriji će biti blaži

Zbog niza nedorečenosti, Zakon o referendumu vrlo će se brzo mijenjati. Ipak, obveza prikupljanja potpisa u uvezane listove ostat će upravo da bi se smanjila mogućnost manipulacije i umetanja listova.

– Taj će se dio dodatno objasniti jer se pokazalo, iz pitanja u kojima je spominjan čak i zlatotisak, da nije jasno što i kako treba uvezati. Usto, propisat će se u kojem roku organizator mora dostaviti prikupljene potpise. Logično bi bilo da to bude trenutkom završetka prikupljanja potpisa – kaže ministar Mlakar uz napomenu da se na izmjenama Zakona o referendumu već počelo raditi, ali su obustavljene zbog provjere potpisa. Najavljuje i da će kriteriji za raspisivanje lokalnih referenduma biti ublaženi, ali ne toliko da bi se mogli zloupotrebljavati.

– Kriteriji za nacionalne referendume bit će stroži nego za lokalne. Ali, ne smije se dopustiti da u malim općinama netko opstruira vlast stalnim zahtjevima za referendumom. Primjerice, u nekoj općini sa 1500 ljudi, 150 potpisa (10 posto) lako se skupi pa bi pojedinci to mogli koristiti bez realne potrebe – objašnjava ministar.

Umjesto izmjena ZOR-a, Vlada priprema no

Umjesto izmjena ZOR-a, Vlada priprema novi zakon

U Vladi ne žele otkriti u kojem će se opsegu mijenjati Zakon o radu, što je u subotu, čim je potvrdila da iz procedure povlači sporne izmjene, najavila premijerka Jadranka Kosor. Neslužbeno se može čuti kako se neće ići na parcijalna rješenja i izmjene zakona već da će se pisati novi zakon. Kad je riječ o produljenoj primjeni kolektivnih ugovora, Vlada neće dopustiti beskonačnu primjenu “dok to odgovara sindikatima”.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • jankoprekobrda:

    Svaki noramaln covijek bi napusti ministarsku fotelju u ovoj i ovakvoj vladi. A ova igra samo dokazuje da hrvatskom ne vladaju normalni vec HDZ-eovci.

  • ivica-39:

    bravo ti si jako koristan H rvatskoj. Dal je netko iz hercegovine potpisao. Ako je sve poništi možda je mrtav. Fuj budalo.

  • autoritet:

    Kako god bilo NE REFERENDUMU Ne dam svoje porezne novce na te gluposti