Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije riječ samo o novcu

Mladi odlaze u uređena društva

Marko Mustapić
Sanjin Strukić/PIXSELL
12.09.2017.
u 21:22

Irska ima najmlađu populaciju u EU, a hrvatski se građani ondje brzo integriraju.

Iseljavanje naših građana, među kojima je najviše mladih do 39 godina, u razvijene zemlje EU nije zaustavljeno.

I, očito, neće ni biti dok političke elite ne shvate da se Hrvatska mora početi transformirati prema uređenom društvu u kojem će onda i mladi vidjeti perspektivu. Irska, koja zbog demografske politike danas ima najmlađu populaciju u EU, uz Njemačku i Austriju jedna je od top destinacija za hrvatske građane, jer znaju što ih u njoj čeka.

 Odlaze zbog nesigurnosti u Hrvatskoj i nesigurnosti u njezinu budućnost

S druge strane, Irci su svjesni da su im naši građani poželjni radnici jer se brzo integriraju u njihovo društvo, pa zato nikoga ne treba čuditi što irske agencije dolaze u Hrvatsku regrutirati radnike koji im trebaju. EU otvorenog tržišta rada ide na ruku razvijenim članicama koje besplatno popunjavaju svoje tržište rada visokoobrazovanim i drugim kadrovima iz siromašnijih članica. Kako nam je rekao demograf Stjepan Šterc, na nedavnom skupu MMF-a ekonomisti su izašli s podatkom da je u posljednjih 25 godina iz jugoistočne Europe u sjeverozapadnu otišlo više od 20 milijuna ljudi.

Šterc navodi da je diplomski rad studentice Kristine Kozić, koja je anketirala 2500 mladih preko Facebooka, pokazao da više od 50% mladih ne ide u inozemstvo samo zbog financijskih problema i zato što ovdje nemaju posao, nego odlaze zbog nesigurnosti u Hrvatskoj i nesigurnosti u njezinu budućnost. Drugim riječima, kaže, mladi vide da se ovom zemljom loše upravlja.

Nerazumijevanje razmjera i posljedica iseljavanja mladih

Sociolog Marko Mustapić ističe da, nažalost, nema dovoljno sustavnih istraživanja radnih migracija mladih, što je i pokazatelj lošeg odnosa politike prema društvenim znanostima koje bi koristile za javne politike, a još je veće nerazumijevanje razmjera i posljedica iseljavanja mladih. Trenutačne migracije, kaže, valja promatrati u kontekstu europskih migracijskih tokova, a oni iz Hrvatske u zapadnoeuropske zemlje idu već desetljećima.

- No, posljednjih su godina dodatno povećani mogućnošću slobodnog kretanja radnika nakon ulaska Hrvatske u EU i slabostima našega gospodarstva, visokom stopom nezaposlenosti i sve učestalijim sezonskim karakterom zapošljavanja mladih. Osim značajno većih plaća kao poticaj za odlazak valja uzeti u obzir postojeće obrasce djelovanja političke elite u rješavanju problema u Hrvatskoj, pa i onih koji najviše opterećuju mlade - kaže Mustapić.

  

Komentara 10

TI
Ticic
02:26 13.09.2017.

Imam 56 godina i tek sam godinu dana u Njemackoj. Da li sam i ja mlad ? Nisam otisao samo zbog novca, nego da ne gledam vise bespomocno nesposobne i korumpirane politicare koji sustavno unistavaju nasu zemlju. Nisam imao snage boriti se protiv njih, pa sam otisao. Ovdje bar imam ljudsko dostojanstvo, odmah sam se integrirao u drustvo. Mladi ne idu van samo zbog novaca, njima se gadi hrvatska politika i propadanje drustva koje nema nikakvih vrijednsoti, a busa se u prsa kao katolicko i vjernicko. Hrvatska je licemjerna i dvolicna, mladi to vide i zato odlaze. Kod nas covjek nema nikakvog dostojanstva ni rada ni priznanja ni postivanja, nicega. Mi smo potpuno izopaceno i iscaseno drustvo. Dragovoljac sam Domovinskog rata i u 55. godini sam otisao u Njemacku samo da se mentalno spasim i ne izvrsim samoubojstvo kao mnogi branitelji.

BR
BrankoZuti
22:39 12.09.2017.

Njihovi glupi roditelji su 25 godina glasali ili za ADZ ili i SDP i sad se čude

Avatar soliloquy
soliloquy
22:24 12.09.2017.

Mladi bježe iz hercegovačke kolonije. Sretno im bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije