Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FILMSKI ZANESENJAK Dominik Blaževac više je puta nagrađen za svoje uratke

Mladi Brođanin režira, snima, piše scenarij...

Dominik Blaževac
Foto: Ivica Galović
13.01.2008.
u 16:59

Četrnaestogodišnji Dominik Blaževac sa svojom je filmskom družinom iz brodske OŠ “Vladmir Nazor” više puta nagrađen za svoje filmove. Jednu od posljednjih nagrada dobio je na nedavno završenoj CARNET-ovoj korisničkoj konferenciji o školi i internetu na kojoj je dobio najviše internetskih glasova publike za film “Uz školu i net dobiješ pet”. U snimanju tog filma pomogle su mu prijateljice iz 8.e razreda Marija Jurić i Matea Dujmović. Iako se ponajprije bavi snimanjem i montažom, Dominiku nisu ništa manje drage ni ostale filmske vještine.  

– U stvaranju filma najteži je početak. Međutim, ako mislite da je dovoljno imati ideju, napisati priču, razraditi plan snimanja te snimiti potrebne kadrove, jako se varate. To je tek pola posla. Druga polovica pripada montaži snimljenog materijala uz pomoć računala, no kada nešto volite, ni to nije teško. Sve mora biti besprijekorno odrađeno jer žiri ne tolerira nikakve pogreške – kaže Dominik.  

Dosad najuspjeliji Dominikov filmski uradak zasigurno je sedmominutni dokumentarac “Tade” za koji je osvojio nagradu publike na 45. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece u Čakovcu. Baveći se sudbinom bivšeg ovisnika i osamdesetpostotnog invalida, a danas ultramaratonca, Dominik je načinio film kakvoga se ne bi posramila ni ugledna imena hrvatskog dokumentarizma te predstavio Tadiju Opačka onakvim kakav on doista jest.  

– Film o Tadi Opačku doživljavam kao veoma poučan i zanimljiv, ne samo za mlade nego i one nešto starije. Tade se preobratio, umjesto droge odabrao trčanje i tako na najbolji način potvrdio smisao poruke “Sportom protiv droge”. Na žalost, još uvijek u svojoj okolini vidim jako puno mladih koji piju, puše i drogiraju se. Mislim da je to posljedica utjecaja lošeg društva i nedovoljne kontrole roditelja – ističe Dominik.  

Za razliku od nekih svojih vršnjaka, Dominik slobodno vrijeme uglavnom nastoji iskoristiti za bavljenje sportom, šetnju i razgovor. Ipak, njegova prva ljubav je film, a najveća mu je želja da se upiše na glumačku akademiju i završi je.   


Skupljaju ideje, nagrade i priznanja

Filmska družina brodske OŠ “Vladimir Nazor” počela je svoj rad još 2001. godine, kada je s filmom “Kud plovi ovaj brod” prvi put nastupila na državnom natjecanju Lidrano u Novom Vinodolskom. Tamo su mali brodski filmaši vidjeli zanimljive uratke, družili se s vršnjacima, ali i shvatili da su zapravo tek na samom početku svog rada i da još moraju puno učiti. U novije vrijeme, mali brodski filmaši predvođeni nastavnikom Antom Karinom tijesno surađuju s brodskom Zajednicom tehničke kulture i njezinim tajnikom Mladenom Damjanovićem, ostvarujući pritom izvrsne rezultate. Tijekom šestogodišnjeg postojanja “Nazorova” je filmska družina sudjelovala na svim smotrama i revijama hrvatskoga dječjeg filmskog i videostvaralaštva, skupljajući ideje, ali i nagrade, diplome i priznanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije