Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomislili da je NLO

Misteriozna svjetlost na nebu iznenadila Puljane. Astronom otkrio o čemu je zapravo riječ

Suze svetog Lovre iznad Korčule
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
31.07.2020.
u 08:44

Ne treba nikome biti neugodno zbog toga, jer čak se i meni znalo dogoditi da vidim nešto neobično na nebu, a onda teleskopom ili malo detaljnijom analizom utvrdim da se ipak radi o zvijezdi Danici, Zornjači ili jednostavno, o planetu Veneri, kazao je astronom Marin Tumpić

Svjetlost na nebu iznad Pule zaintrigirala je brojne građane. Čitatelj iz Pule Glasu Istre je poslao nekoliko kratkih snimki neobične svjetlosti na nebu koju je snimio u noći sa subote na nedjelju, oko 3.40 sati. Nakon toga javili su se i drugi građani sa svojim fotografijama i snimkama koje uglavnom prikazuju žarko bijele kugle na noćnom nebu.

No, o čemu je zapravo riječ objasnio je astronom Marin Tumpić koji je vrlo detaljno analizirao snimke. Biijeli "NLO" iznad Pule je planet Venera, a plava svjetla na jednom od snimaka su odraz pozadinskog osvjetljenja ekrana na naočalama autora snimka.

Video: Naišao na čudan prizor u šumi: 'Mogao bi biti NLO'

- Ne treba nikome biti neugodno zbog toga, jer čak se i meni znalo dogoditi da vidim nešto neobično na nebu, a onda teleskopom ili malo detaljnijom analizom utvrdim da se ipak radi o zvijezdi Danici, Zornjači ili jednostavno, o planetu Veneri. Posjetio sam gospodina Radolovića u njegovom stanu na poziciji snimanja čudne svjetlosti i utvrdio da je položaj snimljenog objekta potpuno podudaran s pozicijom Venere na nebu u to vrijeme. Ono navodno pulsiranje ili kretnje svijetle točke po nebu zapravo je nastalo zbog podrhtavanja mobitela prilikom snimanja i zumiranja, a pretvaranje svijetle točke u veći krug s prstenovima posljedica je računalnog algoritma mobitela koji pokušava fokusirati objekt, a to ne može učiniti u uvjetima nedovoljnog osvjetljenja.

Što se pak onih postraničnih plavih svjetala tiče, radi se o nejasnom pozadinskom odbljesku svjetla mobitela na naočalama gospodina Radolovića. Drugo smo mogli isključiti jer je snimano s neostakljene terase. Ovo je zanimljivo s obzirom na to da je mobitel bez znanja vlasnika tijekom formiranja fotografije očigledno upotrijebio i prednju, odnosno selfie kameru", objašnjava Tumpić.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Edgedancer
Edgedancer
08:56 31.07.2020.

Zanimljivo, mislim to za prednju kameru 🤔

TK
tkoznaa
11:21 31.07.2020.

Ovaj astronom je baš cool. Mogu shvatiti dok je snimatelj videa snimao zvijezdu Danicu i promatrao to na ekranu mobitela. No, ne mogu shvatiti kako je mobitel prednjom kamerom mogao snimiti odraz svoga ekrana na snimateljevim naočalama ! Ovdje bibi se reklo da se radi o prevari. Dakle, snimatelj je snimao "zvijezdu Danicu" ili nešto što svijetli. Uopće se ne vide druge zvijezde niti neka zemaljska svjetlost. Dakle manipulira se snimanjem svijetle točke. Dalje točka se zumira i svjetlost se razvlaći na snimci do trenutka kada pokušavamo nešto razaznati što se može vidjeti unutar bijele svijetlosti. I onda , gle čuda nestaje bijela svjetlost i pojavljuju se neka plava svjetlost da se do kraja snimke više nikada ne vidi bijela svjetlost. Plava svijetlost je do kraja snimanja uvijek u fokusu i plava svjetlost se nije raspršila, što će reči da mobitel može držati dubinsku oštrinu i da je blizu jer je svjetlost oštra i ne mijenja mjesto onako naglo kako je to bijelo svjetlo mijenjalo. Prevara ufologa !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije