Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Misteriozna svjetlost na nebu iznenadila Puljane. Astronom otkrio o čemu je zapravo riječ

Ne treba nikome biti neugodno zbog toga, jer čak se i meni znalo dogoditi da vidim nešto neobično na nebu, a onda teleskopom ili malo detaljnijom analizom utvrdim da se ipak radi o zvijezdi Danici, Zornjači ili jednostavno, o planetu Veneri, kazao je astronom Marin Tumpić
31. srpnja 2020. u 08:44 3 komentara 2407 prikaza
Suze svetog Lovre iznad Korčule
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Svjetlost na nebu iznad Pule zaintrigirala je brojne građane. Čitatelj iz Pule Glasu Istre je poslao nekoliko kratkih snimki neobične svjetlosti na nebu koju je snimio u noći sa subote na nedjelju, oko 3.40 sati. Nakon toga javili su se i drugi građani sa svojim fotografijama i snimkama koje uglavnom prikazuju žarko bijele kugle na noćnom nebu.

PBZ PROMO Predanost društveno odgovornom poslovanju i kontinuirana podrška unaprjeđenju razvoja zajednice u kojoj poslujemo u fokusu su PBZ grupe

No, o čemu je zapravo riječ objasnio je astronom Marin Tumpić koji je vrlo detaljno analizirao snimke. Biijeli "NLO" iznad Pule je planet Venera, a plava svjetla na jednom od snimaka su odraz pozadinskog osvjetljenja ekrana na naočalama autora snimka.

Video: Naišao na čudan prizor u šumi: 'Mogao bi biti NLO'

- Ne treba nikome biti neugodno zbog toga, jer čak se i meni znalo dogoditi da vidim nešto neobično na nebu, a onda teleskopom ili malo detaljnijom analizom utvrdim da se ipak radi o zvijezdi Danici, Zornjači ili jednostavno, o planetu Veneri. Posjetio sam gospodina Radolovića u njegovom stanu na poziciji snimanja čudne svjetlosti i utvrdio da je položaj snimljenog objekta potpuno podudaran s pozicijom Venere na nebu u to vrijeme. Ono navodno pulsiranje ili kretnje svijetle točke po nebu zapravo je nastalo zbog podrhtavanja mobitela prilikom snimanja i zumiranja, a pretvaranje svijetle točke u veći krug s prstenovima posljedica je računalnog algoritma mobitela koji pokušava fokusirati objekt, a to ne može učiniti u uvjetima nedovoljnog osvjetljenja.

VELIKA BRITANIJA Usred šume naišao na čudan prizor: 'Pronašao sam mjesto pada, mogao bi biti NLO'

Što se pak onih postraničnih plavih svjetala tiče, radi se o nejasnom pozadinskom odbljesku svjetla mobitela na naočalama gospodina Radolovića. Drugo smo mogli isključiti jer je snimano s neostakljene terase. Ovo je zanimljivo s obzirom na to da je mobitel bez znanja vlasnika tijekom formiranja fotografije očigledno upotrijebio i prednju, odnosno selfie kameru", objašnjava Tumpić.

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Avatar Edgedancer
    Edgedancer:

    Zanimljivo, mislim to za prednju kameru 🤔

  • tkoznaa:

    Ovaj astronom je baš cool. Mogu shvatiti dok je snimatelj videa snimao zvijezdu Danicu i promatrao to na ekranu mobitela. No, ne mogu shvatiti kako je mobitel prednjom kamerom mogao snimiti odraz svoga ekrana na snimateljevim naočalama ! Ovdje bi ... prikaži još!bi se reklo da se radi o prevari. Dakle, snimatelj je snimao "zvijezdu Danicu" ili nešto što svijetli. Uopće se ne vide druge zvijezde niti neka zemaljska svjetlost. Dakle manipulira se snimanjem svijetle točke. Dalje točka se zumira i svjetlost se razvlaći na snimci do trenutka kada pokušavamo nešto razaznati što se može vidjeti unutar bijele svijetlosti. I onda , gle čuda nestaje bijela svjetlost i pojavljuju se neka plava svjetlost da se do kraja snimke više nikada ne vidi bijela svjetlost. Plava svijetlost je do kraja snimanja uvijek u fokusu i plava svjetlost se nije raspršila, što će reči da mobitel može držati dubinsku oštrinu i da je blizu jer je svjetlost oštra i ne mijenja mjesto onako naglo kako je to bijelo svjetlo mijenjalo. Prevara ufologa !