Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
godina od tragedije

Misteriozna smrt dvojice radnika: Ušli su u podrum i pali pokošeni

\'19.09.2010., Zagreb, Hrvatska - Dvojicu radnika otrovao je plin u firmi Portun Ferum, policijski ocevid. Photo: Anto Magzan/PIXSELL\'
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
19.09.2011.
u 09:30

Još se uvijek ne zna zašto se prostorija napunila ugljičnim dioksidom što je rezultiralo nedostatkom kisika i smrću.

Godina dana prošla je od smrti Slavena Oblizala (46) i Branislava Markuša (53), dvojice radnika koji su 18. rujna prošle godine preminuli u podrumu zagrebačke tvrtke Portun Ferrum na Jankomiru. Tog su dana njih dvojica došla na posao kao i svaki drugi dan. No odjednom su pali kao pokošeni, prestali su disati zbog nedostatka kisika u podrumskoj prostoriji u koju su inače svakodnevno ulazili.

Fatalan porast Save

Za Jakuša i Oblizala fatalan je bio nagli porast vodostaja Save. Prema policijskom viđenju događaja, zbog rasta vodostaja nabujale su podzemne vode te su potisnule plinove iz kanalizacije koji su se preko krivo postavljenih cijevi ventilacije nakupili u podrumu. Kaznenu prijavu policija je tada podigla protiv Josipa Hlobika (60), pomoćnika tehničkog direktora tvrtke Termotehničke instalacije, koji je izradio nacrt ventilacije.

No tu priči nije ni približno kraj.

– Početak suđenja još se ne nadzire. Nikakvu službenu obavijest do danas nismo dobili, a uzrok smrti naših muževa nama je nepoznat. Što je uzrokovalo da u podrumu nije bilo zraka, nije nam jasno – složne su Tanja Oblizalo i Marija Markuš, udovice poginulih radnika.

Da nije do kraja jasno kako to da se odjednom podrumska prostorija ispunila ugljičnim dioksidom koji je istisnuo kisik, potvrđuje i Franjo Plavšić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju. Postoje dvije varijante, kaže Plavšić.

– Jedna je da je plin geološkog podrijetla, odnosno da je iz utrobe zemlje pronašao put van te da su ga potisnule nabujale podzemne vode. Ako je tako, ništa se nije moglo napraviti. Druga verzija jest da su plinovi nastali zbog ilegalnog odlaganja otpada u blizini. Naše povjerenstvo predlagalo je Ministarstvu okoliša da se naprave istraživanja kako bi se utvrdilo je li to nastalo kao posljedica ilegalnog odlaganja opasnog otpada, no rečeno mi je da je to preopsežan projekt i da za tako nešto nema novca. Moje je mišljenje da je riječ o plinovima geološkog podrijetla. No moguće je i da je svemu pridonio i ilegalno odložen opasni otpad. Ali za bilo koju od ovih teza nemoguće se opredijeliti bez dokaza – napominje Plavšić.

U međuvremenu se bio pojavio i Zvonko Habuš iz privatnog laboratorija Ant koji je, kako tvrdi, na 100.000 eura vrijednu uređaju na 20 metara od mjesta događaja izmjerio koncentraciju fosfina i fosfor-triklorida. Plinovi su to koji nastaju kada se razgradi aluminij fosfid, koji se inače nalazi u sredstvima za tjeranje insekata. Kao dokaz svojoj tezi navodi i iskaz preživjelog radnika. On je naveo da je imao iritaciju dišnih puteva, koja se javlja nakon trovanja fosfinom.

Spis od lipnja na sudu

No Plavšić se ne slaže s njegovom tvrdnjom.

– Provedene su detaljne analize i, iako je u prostoriji bilo i sumporovih spojeva, ni jedan od drugih plinova nije bio neposredan uzrok smrti – napominje ravnatelj zavoda.

Udovice dvojice radnika pomalo rezignirano kažu kako imaju osjećaj da se do sada ništa nije napravilo.

– Ušli su u podrum. Srušili su se i to je tako. Zašto se to dogodilo, ne zna se. Opet će netko ući u neki podrum i to će se dogoditi – kaže i dan-danas u nevjerici Tanja Oblizalo, udovica Slavena Oblizala.

Sve što uspijemo, uspijemo same nas dvije, objašnjava. Ono što bi najviše željela jest da joj netko kaže tko je kriv za smrt njezina supruga, kada će se to i hoće li se ikad riješiti, govori. S neke ljudske strane. A onda će moći u miru krenuti dalje.

– Spis se trenutačno nalazi na Županijskom sudu, a zaprimljen je tek u lipnju. Istražni postupak počinje u listopadu kada će biti ispitani okrivljenici te će se odlučiti o istražnom zahtjevu – kaže Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda.

Općinsko državno odvjetništvo u međuvremenu je prijavilo dvije fizičke i jednu pravnu osobu, koje sumnjiči za općeopasnu radnju. No o čemu je točno riječ te koga su osumnjičili, nisu htjeli reći, pravdajući to tajnošću istražnog postupka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije