Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boluje od epilepsije

Mišićev branitelj: Epileptički napad može se istrpjeti i 'na nogama'

Edi Mišić (1)
Ivana Ivanović/PIXSELL
11.06.2013.
u 11:34

Mogućnost da Edi Mišić boluje od epilepsije, te da je to moglo utjecati na njegovu ubrojivost bila je glavna tema nastavka suđenja za ubojstvo meksičke turistice

Mogućnost da Edi Mišić boluje od epilepsije te da je to moglo utjecati na njegovu ubrojivost, bila je glavna tema "prvog poluvremena" nastavka suđenja za prošlogodišnje ubojstvo meksičke turistice Selene Macedo na splitskom Marjanu.

Mišićev branitelj Frane Gorjanc ispitao je neurološku vještakinju dr. Marinu Titlić koja je u svom vještačenju ustvrdila da dvije ciste u Mišićevoj glavi nisu mogle utjecati na optuženikovu moć rasuđivanja. Uz nekoliko opomena, pa i zabrana postavljanja određenih pitanja koje je dobio od predsjednika sudskog vijeća Vladimira Živaljića, Gorjanc je nastojao dokazati da su ciste, od kojih je jedna veličine teniske loptice, ipak mogle imati utjecaja. Dr. Titlić je ustvrdila da se ciste naslanjaju na tkivo mozga, odnosno pinealne žlijezde koja proizvodi hormone, ali bez pritiska na tkiva. Gorjanc je nastavio s pitanjima koja je Živaljić ocijenio općenitim, bez veće povezanosti s konkretnim slučajem, jer Mišiću nije nikad dijagnosticirana epilepsija.

Među zanimljivijim odgovorima valja istaknuti ono da bolesnik epileptički napad može istrpjeti i "na nogama" bez gubitka svijesti, a Gorjanc je očito svojim upitima aludirao na mogućnost, ma koliko malu, da je u trenutku ubojstva Mišić bio pod epileptičkim napadom, dakle smanjene ubrojivosti.

– Ja cijenim vašu želju da iscrpite sva sredstva koja vam stoje na raspolaganju, rekao je Živaljić Gorjancu u jednom trenutku, zabranjujući mu daljnja pitanja dr. Titlić koja se odnose na psihijatrijsko vještačenje u Vrapču.

Ipak, Gorjanc je na kraju zamjerio vještakinji što nije osobno pregledala Mišića i napravila nove pretrage, nego se vodila, kako joj je zakonski omogućeno, EEG-om i magnetnom rezonancom napravljenim u Vrapču.

S pitanjima vezanima uz epilepsiju Gorjanc je nastavio i kod ispitivanja neuropsihijatra dr. Miroslava Gorete koji je u Vrapču vještačio Mišića. On je, naime, u dijagnozi napisao da kod Mišića postoje "epileptičke promjene na elektroencefalogramu", što je Goreta protumačio kao jedan od elemenata za dijagnosticiranje epilepsije, no konačna dijagnoza je nemoguća bez potvrđenih saznanja o napadima. Potvrdio je i da vrućina ili iscrpljenost mogu djelovati kao "okidač" epilepsije, ali uz predispozicije ili dijagnozu o epilepsiji.

– Da, naravno, inače bismo na suncu svi popadali, opet je poentirao Živaljić.

Goreta je ponovio dijagnozu i forenzički zaključak iz vještačenja – disocijalni poremećaj uz narcizam i sadističku komponentu, uz ogradu da Mišić nije surađivao pa je dio o sadizmu postavljen temeljem sudskog spisa o načinu Selenina ubojstva. Tu dijagnozu nije promijenio ni nakon čitanja novih zapisa iz Mišićeva bolničkog kartona iz splitskog zatvora u kojima se govori o mogućim slušnim halucinacijama.

>>Selenin ubojica Mišić bez emocija gledao snimku krvavog tijela

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije