Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODUZELI IM POSAO

Miroslav Petek: Nećemo se žaliti, ne ovisimo samo o Janafu

Krešo Petek
Foto: HRT screenshoot
1/2
22.01.2021.
u 16:59

Janaf oduzeo Elektrocentru Petek već dodijeljeni posao vrijedan 19,9 mil. kn

Prvoosumnjičeni u aferi Janaf Krešo Petek izašao je u nedjelju iz pritvora u kojem je bio od sredine rujna prošle godine. A prvi dan na slobodi dočekala ga je vijest da je Janaf poništio odluku iz kolovoza prošle godine kojom je njegovoj tvrtki Elektrocentar Petek dodijeljen posao vrijedan 19,9 milijuna kuna. Riječ je o natječaju za radove na proširenju postojećeg sustava mjernih stanica na terminalima Omišalj, Sisak, Virje i Mjernoj stanici Sotin koji je objavljen lani u srpnju.

To je jedan od dva Janafova natječaja za koji u USKOK-u smatraju da su namješteni za Petekovu tvrtku, a za što je on navodno dao Draganu Kovačeviću mito od 1,9 milijuna kuna. Elektrocentar Petek je na tom natječaju dao jedinu ponudu, a u Janafu su se u svojoj odluci pozvali na gospodarsku situaciju uzrokovanu pandemijom COVID-19 i na naknadno promijenjene okolnosti. Tako su naveli da je nakon dodatne dubinske analizu predmeta te nabave i stvarnih potreba tvrtke utvrđeno da predmet nabave nije nužan za sigurnosno funkcioniranje sustava i održavanje redovitih poslovnih aktivnosti i djelatnosti Društva.

Tri posla lani nisu raskinuta

Drugi posao u Janafu za koji istražitelji tvrde da je Petek dao mito je izvođenje radova u projektu modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na terminalu Omišalj, 1. faza., također vrijedan 19,9 milijuna kuna. No taj je posao sklopljen još lani u svibnju i nije raskinut, barem zasad. Ali zato jest poništen natječaj za drugu fazu radova na terminalu Omišalj koji je objavljen lani krajem kolovoza. Ponude na tom natječaju otvorene su baš na dan privođenja aktera u aferi Janaf, 17. rujna prošle godine. Ponuda Elektrocentra Petek iznosila je 19,2 milijuna kuna, Inel-Montaže 21,4 milijuna kuna. Poništenje tog natječaja u Janafu su objasnili uvjetima nadmetanja prema kojima se ono može poništiti među ostalim ako nijedna ponuda ne udovoljava zahtjevima Dokumentacije za nadmetanje.

Što se tiče poništenog zadnjeg posla s Janafom, u Elektrocentru Petek kažu da vjeruju u Janafovu procjenu kako zbog novonastale gospodarske situacije uzrokovane pandemijom, proširenje postojećeg sustava mjernih stanica nije nužno za sigurnosno funkcioniranje sustava i održavanje redovitih poslovnih aktivnosti Društva.

– Ne planiramo se žaliti. Žao nam je da se taj posao neće realizirati, no poslovanje Elektrocentra Petek ne ovisi samo o jednom klijentu pa ćemo svoje resurse prerasporediti na brojne druge projekte koji nas očekuju u ovoj godini – poručio je Miroslav Petek, direktor Elektorcentra Petek i sin Kreše Peteka.

Lani je ukupno Petekova tvrtka od Janafa dobila tri posla koja nisu raskinuta, a uz već spomenutu fazu 1. na terminalu Omišalj, tu su još i održavanje sustava za gašenje požara te zamjena srednjenaponskih kabela za napajanje transformatorskih stanica. U Janafu kažu da su od 2003. do 2020. s Elektrocentrom Petek sklopili samostalno i u zajedničkoj ponudi s drugim izvođačima 188 ugovora odnosno narudžbi u iznosu većem od 330 milijuna kuna.

I V. Gorica poništila natječaj

– Nisam kriv, ja sam cijeli život samo radio. Nisam nikad ni osuđivao, ja sam čovjek iz naroda – poručio je Petek nakon izlaska iz Remetinca. A dok je bio u pritvoru, njegova tvrtka ostala je bez gotovo svih ostalih poslova za koje USKOK tvrdi da su namješteni ili su bili namještani za Elektrocentar Petek, i to u Velikoj Gorici i Novoj Gradiški.

VG Vodoopskrba poništila je natječaj za pročištač otpadnih voda procijenjene vrijednost 97,3 milijuna kuna bez PDV-a. Elektrocentar Petek za taj posao ponudio je 118,8 milijuna, a Strabag 139,9 milijuna kuna. Taj je natječaj poništen uz objašnjenje da su obje ponude više od procijenjene vrijednosti. Natječaj za javnu rasvjetu u Velikoj Gorici, vrijedan 33 milijuna kuna, na kojem se navodno trebalo pogodovati Petekovoj tvrtki, nije objavljen jer su u međuvremenu privedeni akteri tog navodnog dogovora.

Grad Nova Gradiška poništio je natječaj za gradnju solarne elektrane. Elektrocentar Petek i Solarne tehnologije ponudili su 4,07 milijuna kuna. Ovo je jedino poništenje natječaja iz afere Janaf u kojem se kao razlog tog poništenja pozvalo na istragu USKOK-a.

Ni na jednu tu odluku o poništenju Elekrocentar Petek se nije žalio.

Elektrocentar Petek dobio je posao gradnje reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški, za što je natječaj objavljen u veljači 2019. Petekova tvrtka ponudila je za taj posao 5,1 milijun kuna. Od ukupno šest spornih natječaja iz te afere vrijednih više od 200 milijuna kuna, Elektrocentar Petek je na kraju izgubio četiri, a uspio je realizirati samo dva – ukupno vrijedna 25 milijuna kuna.

VIDEO Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije