Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Miro Cerar: U interesu Slovenije je ulazak Hrvatske u Schengensku zonu

Osim tehničkih uvjeta potrebno je da Hrvatska poštuje i vladavinu prava, ističe Cerar
06. prosinca 2019. u 17:57 7 komentara 855 prikaza
Foto: Silvije Tomašević
Pogledajte galeriju 1/2

Sloveniji je u interesu da se Schengenska zona proširi i na Hrvatsku, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar u kratkom razgovoru s potpisanim dopisnikom. Cerar sudjeluje na petoj konferenciji o Sredozemlju (Mediterranean Dialogues) koja se 6. i 7. prosinca održava u Rimu.

Gordan Grlić Radman PROSTOR UCJENE I nakon ulaska Hrvatske u Schengen Slovenija će zadržati granične kontrole

U udruženju stranih novinara u Rimu, Cerar nam je kazao kako je važno proširenje Schengenske zone i na Hrvatsku, koja, dakako, treba ispuniti sve uvjete za ulazak. Osim tehničkih uvjeta potrebno je da Hrvatska poštuje, kazao nam je Cerar, i svu vladavinu prava.

“Schengen je zapravo sklop pravnih pravila”, kazao je Cerar, ali posebno je važno da “kontrola granica s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i drugim državama bude dovoljno učinkovita kako ne bi došlo do nekih sigurnosnih problema s obzirom na preveliki migracijski tok posebno da ne bude ilegalnih migranata. Razumijemo da je Hrvatska pred velikim izazovom, ali moramo ne zbog Slovenije, već zbog cijele Europe očekivati da su ispunjeni svi uvjeti za ulazak u Schengensku zonu”. 

Marjan Šarec i Andrej Plenković KAKO ĆE REAGIRATI Slovenija planira blokirati Hrvatsku, ali to neće priznati

Nakon posljednjih izjava i izvješća o arbitraži vezanoj za hrvatsko-slovenski spor oko granice u Savudrijskoj vali, je li promijenjeno službeno stajalište Slovenije?

“Slovensko stajalište nije promijenjeno”, kazao je Cerar i naglasio kako je pet neovisnih sudaca iznijelo da nije bilo kršenja u postupku arbitraže. Cerar drži kako arbitražna odluka obvezuje obje države da ih implementiraju. Slovenija je sa svoje strane učinila što je mogla, kazao je Cerar, a sada “očekujemo da Hrvatska što prije prizna da i ona mora implementirati arbitražnu odluku”. 

 

Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • Kal:

    Arbitraža za Hrvatsku ne postoji jer su napustili arbitražu u onom momentu kad su vas otkrili da muljažom i podvaljivanjem lažni dokumenata uzmete nešto što vam ne pripada a ako se sigurnost EU čuva samo na Hrvatskim granicama onda nam ... prikaži još! Schengen nije ni potreban.

  • bf2:

    j.. mi se za schengen,i ne kupujem slovenske proizvode već godinama

  • antibiotik:

    Problem je slovencima kad turisti putuju na Jadran, da ti turisti ne znaju da prolaze Sloveniju jer kad turisti stignu na Šentilj gledaju da tih 56 km još proguraju do Hrvatske granice i onda još imaju svega 2 1/2 sata ... prikaži još! do obale, pa su Slovenci stavili cijenu vinjete 15 eura i usporavaju promet na sve moguće načine kako bi te turiste zadržali koliko god duže mogu.