Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Milošević i Tuđman nisu imali tajne dogovore o ratu i podjeli BiH

"Tako politiku i političke razgovore zamišljaju oni koji o njima razmjenjuju mišljenja u kavanama"
05. veljače 2018. u 14:30 48 komentara 8127 prikaza
Foto: Screenshot

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman nisu imali tajne dogovore o ratu i podjelama Bosne i Hercegovine, tvrdi udovica bišeg predsjednika Srbije Mirjana Marković u intervjuu beogradskom tisku od ponedjeljka. "Naravno da nisu. Bez obzira na sve političke i osobne razlike koje ih dijele, obojica su obrazovani i ozbiljni ljudi. Tako politiku i političke razgovore zamišljaju oni koji o njima (Miloševiću i Tuđmanu) razmjenjuju mišljenja u kavanama", rekla je Mirjana Marković za beogradski list Kurir.

Mirjana Marković neće biti privedena po dolasku u Beograd

Ona kaže kako je taj "kavanski pogled na politiku prisutan u svim vremenima, i najburnijim". Mirjana Mira Marković, udovica nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, već15 godina živi u Rusiji, gdje je dobila azil. U Srbiji joj se još sudi zbog navodnih zlouporaba pri dodjeli državnih stanova tijekom 90-tih, i na Interpolovoj je tjeralici, zbog čega 2006., navodno, nije mogla doći ni na sprovod svog supruga, koji je preminuo u pritvoru Haškog tribunala (ICTY), gdje mu se sudilo za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

U razgovoru za Kurir Marković kaže kako "najvećom greškom u politici" svog supruga drži njegovu popustljivost prema pojedinim vođama Srba zapadno od Drine. "Strpljenje i tolerantnost prema nekim usijanim glavama u vodstvu preko Drine devedesetih godina, koji su i najbolju volju međunarodne zajednice, kada bi bila izražena, odbijali, vođeni iracionalnom zabludom o sigurnoj pobjedi, na koju su, međutim, računali oslanjajući se na njega (Miloševića)", rekla je Mira Marković za list Kurir koji njezinu ispovijest donosi u dva nastavka.

Pod naslovom "Ispovijest: Tko je i zbog čega ubio mog Slobodana", Mira Marković kaže da je Milošević bio protivnik kojeg nisu mogli pobijediti viteški već iz potaje te da je on uhićen da bude osuđen, a ne ubijen. "...Ali kad su vidjeli da ga ne mogu osuditi, odlučili su ga ubiti", tvrdi udovica nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije. Bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je u pritvoru Haškog tribunala (ICTY) gdje mu se sudilo za ratne zločinhe u bivšoj Jugoslviji, a optužen je za zločine protiv čovječnosti te, među ostalim, i da je bio dio zločinačkog poduhvata za etničko čišćenje i genocid u BiH.

Poslije poraza na izborima i velikih prosvjeda 5. listopada 2000. Milošević je svrgnut s vlasti, a ubrzo je javno priznao poraz protukandidatu Vojislavu Koštunici. Milošević je uhićen 1. travnja 2001. da bi ga tadašnja vlast na čelu s premijerom Zoranom Đinđićem izručila Den Haagu 28. lipnja iste godine. Milošević se pred ICTY-em branio bez odvjetnika, a preminuo je u pritvoru 11. ožujka 2006. od posljedica srčanog udara, ne dočekavši kraj dokaznog postupka i presudu. Sahranjen je 18. ožujka u dvorišu obiteljske kuće u Požarevcu.

Mirjana Marković: Haški sud ubio je mog muža 'Momir Bulatovic, Prime Minister of federal parliament and faithful follower of President Slodoban Milosevic casts his vote for parliamentary and local polls in a school of Podgorica 31 May. The vote BIVŠI PREMIJER SRJ Momir Bulatović: 'Milošević i Tuđman nisu dijelili BiH na salveti' HAAŠKI SUD Milošević i Tuđman priznali da su dogovorili podjelu BiH
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Agricola:

  Nisam čitao cijeli originalni intervju, ali ovo što je prenesno u ovom članku je čista istina. Sve je točno, i bilo je upravo tako.

 • Avatar Ashley
  Ashley:

  Mrs baba odvratna!

 • Avatar Tom Tornado
  Tom Tornado:

  Skinite to zlo sa portala...