Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milošević i Tuđman priznali da su dogovorili podjelu BiH

Obojica su predsjednika smatrala da je BiH umjetna tvorevina, a Bošnjaci izmišljena nacija
24. listopada 2003. u 00:00 389 prikaza

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman osobno su mi potvrdili da su se na sastanku u Karađorđevu u ožujku 1991. dogovorili o podjeli BiH između Srbije i Hrvatske, izjavio je jučer Ante Marković kao svjedok optužbe na suđenju Miloševiću pred Haaškim sudom (ICTY). Posljednji predsjednik vlade bivše SFRJ izjavio je da se nakon Karađorđeva sastao s Miloševićem u Beogradu te s Tuđmanom u Zagrebu.

Enklava za Bošnjake

- I jedan i drugi su mi potvrdili da su se dogovorili o podjeli BiH. Milošević je priznao odmah, a Tuđmanu je trebalo nešto više vremena - rekao je Marković odgovarajući na pitanja glavnog tužitelja Geoffreya Nicea.

I Tuđman i Milošević, kazao je, smatrali su da je BiH umjetna tvorevina, a Bošnjaci izmišljena nacija. Prema Tuđmanu, riječ je bila o "islamiziranim katolicima", a prema Miloševiću, "islamiziranim pravoslavcima", kazao je Marković. Također su smatrali da podjela BiH neće izazvati rat jer su u toj zemlji u većini Srbi i Hrvati, a za Bošnjake su predvidjeli enklavu. Očekivali su potporu Europe jer ona ne želi muslimansku državu. Tuđman mu je rekao da će se povijest ponoviti i "Bosna šaptom pasti."

Sa svojim je spoznajama poslije upoznao i Aliju Izetbegovića, koji mu je stavio na raspolaganje snimke razgovora između Miloševića i Radovana Karadžića o naoružavanju bosanskih Srba preko JNA, u sklopu tzv. plana RAM.

Brovet uz Srbe

Marković je te činjenice iznio u vladi, ali je slovenski admiral Stane Brovet tvrdio da JNA nema ništa s tim. Govorio je i o protivljenju Miloševića i Srbije njegovim reformama, koje su inflaciju svele na nulu. Spomenuo je i Ivana Stambolića. Rekao je da ga je nazvao prije nego što je ubijen te da mu je on kazao da će se politički reaktivirati nakon bombardiranja NATO-a. Markovićevo se svjedočenje nastavlja.

Zorana BAJT, Hina

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”