Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proračun EU do 2027.

Slijedi li teška politička borba među članicama zbog EU novca

Foto: Reuters/Pixsell
1/5
03.05.2018.
u 08:51

Komisija planira oporezivati digitalne usluge, plastični otpad i emisije ugljika. Prema prijedlogu, Komisija će nakon 2021. moći predložiti smanjenje novca iz fondova proporcionalno kršenju vladavine prava

Prvi sedmogodišnji proračun Europske unije nakon izlaska Velike Britanije iz članstva bit će nešto veći od dosadašnjeg, ali će se izlazak Britanaca kao jednih od najvećih platiša u proračun osjetiti kroz otprilike 5-postotno smanjenje novca za kohezijske i poljoprivredne fondove.

No, među velikim novostima, oko koje bi moglo biti teške političke borbe među državama članicama, jača je povezanost trošenja europskog novca s vladavinom prava i neovisnošću pravosuđa države članice u kojoj se novac troši. Drugim riječima, više no ikad prije Europska komisija želi poručiti svim državama, ali ponajprije onima, poput Poljske i Mađarske, koje već dugo upozorava da klize u kršenje vladavine prava: kršenje europskih vrijednosti može vas skupo koštati.

Prijedlog višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), koji je EK objavio jučer u Bruxellesu, predviđa da ukupne obveze europskog proračuna od 2021. do 2027. iznose 1135 milijardi eura, izraženo u cijenama iz 2018., odnosno 1279 milijardi eura, izraženo u tekućim cijenama pri kojima se uzima u obzir inflacija. To je ekvivalent 1,1 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica EU.
Sadašnji VFO za razdoblje 2014.-2020. iznosi 1087 milijardi eura u obvezama, iz čega proizlazi da će europski proračun rasti i nakon Brexita, unatoč izlasku jedne bogate države članice koja je plaćala 12 milijardi eura godišnje. To bi se postiglo predloženim novim prihodima u europski proračun od oporezivanja digitalnih usluga, plastičnog otpada i emisije ugljika.

Prema prijedlogu novog mehanizma koji povezuje trošenje novca iz fondova EU s vladavinom prava, Komisija bi mogla u bilo kojem trenutku nakon 2021. predložiti smanjenje novca iz fondova za neku državu članicu proporcionalno vrsti i ozbiljnosti kršenja vladavine prava. Samu odluku usvajalo bi Vijeće EU, dakle države članice, ali glasalo bi se obrnutom kvalificiranom većinom, u kojoj Komisijin prijedlog prolazi osim ako se ne skupi kvalificirana većina koja glasa protiv njega. U prijedlogu, koji pokriva europski proračun do kraja 2027., nema ni jedan euro predviđen za nove članice, rekao je europski povjerenik Günther Oettinger.

Ako kojim slučajem neka od kandidatkinja iz hrvatskog susjedstva uđe do 2027. u EU, VFO bi se mijenjao kao što se mijenjao za drugu polovicu 2013. zbog ulaska Hrvatske. 

Foto: VLm

Komentara 1

I1
ing-12345
20:13 03.05.2018.

Komisijin prijedlog o vezivanju isplata iz proračuna EU sa vladavinom prava je suprotna ugovoru o EU i neće proći. jer Komisija želi uzurpirati vlast i odlučivati što je narušavanje vladavine prava a što ne u suverenoj članici EU. Anemični brisleski ćato Plenković šutii o tome kao zlatna ribica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije