Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar i Ustavni sud

Orepiću, a što je MUP učinio? Ministrov posao nije da priča o sumnji u kriminal

Vlaho Orepić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
08.12.2016.
u 10:12

U EU nema ustavnog suda u kojem sjedi sudac koji se lažno predstavljao

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić opet se obrušio na Ustavni sud, ovaj put u intervjuu tjedniku Globus, na isti način kako je to već učinio u rujnu u Večernjem listu kao tehnički ministar za izborne kampanje, odnosno u skladu s “dobrom praksom” svoga prethodnika Ranka Ostojića na čelu tog resora, objavom na svom profilu na Facebooku. No, ovaj put bi sve moralo biti izneseno načistac i netko bi trebao dati (moralnu) ostavku – ministar ili barem jedan ustavni sudac, ako ne i svi. Orepić je opet pozvao ustavne suce, pa i šestero njih za koje su glasovali zastupnici Mosta, da podnesu ostavku jer on ne vjeruje ovom sazivu Ustavnog suda i poruka koju takav saziv šalje je “najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske”. Ministar je za Globus, misleći na ustavnog suca Davorina Mlakara, rekao: “Dajte mi primjer ijedne države u kojoj netko može biti imenovan u Ustavni sud a da ima tako težak teret sumnje da je korumpiran. To je nemoguće.”.

Ali, bi li igdje neki ministar tako govorio a da prethodno njegovo ministarstvo nije učinilo minimum onoga za što je nadležno? I ima li ijedne države u svijetu u kojoj bi prvi policajac tvrdio za stožernu državnu instituciju da je najveća ugroza nacionalne sigurnosti i da se nakon toga ništa ne dogodi!?

Optuživao i za kampanje

Kad je ljetos, kao tehnički ministar, Orepić tako govorio o Ustavnom sudu, pozvao je predsjednicu države da ga podrži u traženju kolektivne ostavke od ustavnih sudaca, te predsjednike vodećih stranaka da se očituju. No, to je tada očito shvaćeno kao dio izbornog cirkusa pa ni Ustavni sud tada nije reagirao, već je predsjednik Miroslav Šeparović tek nakon izbora to učinio kad je u razgovoru za Večernji list rekao da je nedopustivo od ministra da tako kvalificira najvišu državnu instituciju za zaštitu ustavnog poretka, izrazio zabrinutost što te izjave dolaze od osobe koja obnaša najvišu dužnost unutar represivnog aparata državne uprave i zaključio da se time podriva povjerenje građana u institucije. Nedostatak reakcije predsjednice države i čelnika stranaka trebao je Orepiću nešto govoriti, ali i to što ministar unatoč tomu ne odustaje govori još više. S obzirom na suodgovornost predsjednice za pitanja nacionalne sigurnosti, u njezin smo Ured poslali pitanje, za svaki slučaj, dijeli li ministrovo mišljenje o toj ugrozi, namjerava li što poduzeti ili je možda već poduzela, te kakav je njezin stav o takvim istupima visokih dužnosnika kojima se među građanima provocira pitanje povjerenja u institucije. Građani imaju pravo znati je li ministar u pravu, a ako nije, ostavku bi on morao dati. I predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću poslali smo pitanje tražeći njegov stav o tomu da član njegove Vlade ruši autoritet Ustavnog suda, te smatra li da takve izjave jačaju povjerenje građana u pravni sustav. Sličan upit poslali smo i Boži Petrovu kao predsjedniku Hrvatskog sabora i Mosta.

Razina retorike

– Ako već tako kategorički tvrdi, onda bi ministar Orepić u okviru svog resora trebao poduzeti sve radnje da se sumnja iz medija, o kojoj i sam govori, raščisti – bio je prvi komentar ustavnopravnog stručnjaka doc. dr. sc. Mate Palića kad smo mu pročitali ministrove ključne izjave za Globus.

– Vezano uz prilog na HRT-u iz kojeg je proizlazilo da se Davorin Mlakar lažno predstavljao pod drugim imenom u Hypo banci, je li MUP adekvatno reagirao podnošenjem kaznene prijave? I to prije nego što je Mlakar postao ustavnim sucem. Kao i vezano uz sumnje koje proizlaze iz svjedočenja drugih aktera o navodnom primitku mita. Ako MUP nije postupio kao i u svakom drugom slučaju, javno pozivanje na ozbiljnu sumnju da je počinjeno kazneno djelo samo po sebi je na razini retorike – tumači Palić. Za ministrov istup načelno kaže da se svaka grana vlasti ne treba uplitati u poslove drugih grana vlasti, te se neosporno takvim istupom u velikoj mjeri narušava ugled Ustavnog suda. Ministar zamjera predsjedniku i ustavnim sucima što toleriraju člana pod sumnjom za korupciju.

– Svatko može podnijeti kaznenu prijavu, ali dosad nije bilo slučaja da su ustavni suci podnosili kaznenu prijavu niti bi se u ozbiljnoj državi smjelo dogoditi da za ustavnog suca prođe kandidat moralno diskvalificiran lažnim predstavljanjem. Siguran sam da u EU nema ustavnog suda s takvim slučajem – zaključio je Palić. O tomu bi li kao ustavni sudac dao ostavku, Palić kaže: – U normalnim okolnostima se tako delikatna situacija ne bi mogla dogoditi. Teško mi je na to odgovoriti.     

>> Sabor zaboravio na razrješenje člana DIP-a Josipa Vreska

Komentara 26

AZ
antonio_zg
11:26 08.12.2016.

Svakome se moze dogoditi nekakav emotivni istup, neprihvacanje prava i propisa kao osnove drzavnog ustrojstva, ali kad ministar policije ide širiti ovakve kvalifikacije u instituciji ustavnog suda to je suludo. Ukoliko smatras da je sastav ustavnog suda los ( posebno Mlakar) onda pritisni svog koalicijskog partnera da promijeni neke stvari sada (ako moze) ili u buducnosti kod odabira novih kandidata... U zemlji gdje je vrijednost ugovora jednaka vrijednosti papira na kojem je taj ugovor napisan, u kojoj instituacije ionako nisu primjer stabilnosti i drustveni svjhetionik, onda je potkopavanje neke drzavne institucije preko novina ili drustvenih mreza od strane jos jedne drzavne institucije stvarno razlog za ostavku... Orepic tu predstavlja republiku Hrvatsku, a ne svoje glasace... U saboru nek predstavlja svoje birace. Ako zeli bili u vladi RH ( bilo lijevoj, bilo desnoj) onda mora raditi na jacanju institucija, smirivanju tenzija i stvarati povjerenje u državne institucije... Ovakve onanije preko face-a stvarno su dno dna

DU
Deleted user
11:22 08.12.2016.

je li narod zasluzija imati ovakve jude i odnose ..na i oko vlasti ..

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
11:10 08.12.2016.

Umjesto da izvrši kriminalističku istragu i podnese tužbu ako bude elemenata za nju, Orepić izjavama koje su svojstvene običnom malom čovjeku, a nikako ministru, unosi nemir među građane Hrvatske, što je nedopustivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije