Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministrica: Most laže i izmišlja, nikad me nije angažirala srbijanska vlada!

Nakon četverogodišnjeg zastoja u radu ponovno su aktivirani sastanci koordinatora za otvorena pitanja koji su se sastali u studenome i veljači - kazala je M. Pejčinović Burić
12. listopada 2018. u 18:36 44 komentara 3104 prikaza
Marija Pejčinović Burić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Most pokušava generirati novu aferu i izmišlja. Nikad me nije angažirala ni srbijanska vlada niti koji ministar, već sam radila na projektu EU pružanju tehničke pomoći u prilagodbi zakonodavstva, kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić danas u Zagrebu odgovarajući na optužbe Mosta o izdaji hrvatskih nacionalnih interesa i navodnoj korupciji u MVEP-u. Čelnik Mosta Božo Petrov smatra da se otvara mogućnost sukoba interesa ministrice  koja je, kako je rekao 2013. bila savjetnica tadašnjem premijeru Srbije kako bi se Srbija lakše približila EU.

Božo Petrov Šef Mosta Petrov tvrdi da mu prijete, ali ne želi reći tko i zbog čega i je li to prijavio

- U isto to vrijeme naše Ministarstvo vanjskih poslova je trebalo rješavati teška pitanja u pregovorima sa Srbijom - od nestalih osoba, kulturnog blaga pa i zakona o univerzalnoj jurisdikciji - kazao je Petrov. Iz Mosta su se zapitali i tko je ukinuo Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije Europskoj uniji koje je oformljeno 2016., a koje se u mandatu ove Vlade nije sastalo ni jednom.

- Kad je formirana nova Vlada, zaključili smo da Povjerenstvo nije neophodno da bi se rješavala pitanja sa Srbijom. No aktivnosti koje su bile u opisu rada tog tijela, a i šire, i danas se provode, što kroz što kroz redovne aktivnosti i kroz mehanizme koje ima vlada na raspolaganju, što kroz posebna međudržavna povjerenstva koja smo uspostavili - kazala je ministrica.

Uz isticanje da će Srbija dobiti zeleno svjetlo za EU tek kad ispuni sve uvjete, navela je kako je "upravo ova Vlada, a ne samo MVEP i resorna ministarstva zadužena za pitanja, potaknula oživljavanje rješavanja otvorenih pitanja s posebnim naglaskom na pitanje nestalih".

Miro Bulj Burno u Saboru Bulj potrgao tekst novog zakona o vinu, Radin odobrio stanku

- Nakon četverogodišnjeg zastoja u radu ponovno su aktivirani sastanci koordinatora za otvorena pitanja koji su se sastali u studenome i veljači - kazala je M. Pejčinović Burić. Usto, sastajale su se međudržavne komisije za granice, hrvatska manjina u Srbiji je dobila lektorat hrvatskog jezika u Novom Sadu, ministri pravosuđa dogovorili su rad na otvorenim pitanjima, aktiviran je rad Povjerenstva za nestale osobe...

Most već neko vrijeme inzistira na pitanju navodne korupcije u MVEP-u, odnosno o prijavi zaposlenika Damira Sabljaka za protupravno trošenje državnog novca u dva veleposlanstva. O tome je Sabljak jučer svjedočio na Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Božo Petrov i Slaven Dobrović Sabor Most: Povjerenstvo za praćenje Srbije uopće se ne sastaje

- Tom smo prigodom dobili i priznanje inspektora MVEP-a Damira Božića da je u slučaju afera u veleposlanstvima Washington i Canberra prekršen pravilnik MVEP-a - kazao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja te dodao kako "ove priče govore o izdaji hrvatskih nacionalnih interesa i korupciji u MVEP-u".

Ministrica je pak na to odvratila kako je DORH u rujnu odbacio prijavu i time je ta priča završila.

- Svjesni kako nakon rješenja DORH-a i jučerašnje sjednice Nacionalnog vijeća nemaju više podlogu nemaju više podloga za blaćenje po pitanju navodne korupcije, Most sada po istom obrascu pokušava generirati novu aferu i izmišlja - istaknula je. 

Pogledajte video kako je Nikola Grmoja okupirao govornicu u Saboru:

[video: 27210 / ]
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • DonQuijote:

  Pa to joj je odlična preporuka. Bez da radiš sa srbima ili izdaješ domovinu kao pusićka zapravo i ne možeš biti ministar vanjskih poslova u Hrvatskoj. To je osjetljivo mjesto i nedaj bože da neki hrvat domoljub bude na njemu

 • mirluk:

  Gospodja ne samo da je savetovala Vucica i Dacica nego je i jezik promijenila te pricala na Srpskom bez greske.

 • Avatar bukovica.tg
  bukovica.tg:

  ova laze gore nego anemicna andreja