Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštar odgovor

Ministrica: Most laže i izmišlja, nikad me nije angažirala srbijanska vlada!

Marija Pejčinović Burić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
12.10.2018.
u 18:36

Nakon četverogodišnjeg zastoja u radu ponovno su aktivirani sastanci koordinatora za otvorena pitanja koji su se sastali u studenome i veljači - kazala je M. Pejčinović Burić

Most pokušava generirati novu aferu i izmišlja. Nikad me nije angažirala ni srbijanska vlada niti koji ministar, već sam radila na projektu EU pružanju tehničke pomoći u prilagodbi zakonodavstva, kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić danas u Zagrebu odgovarajući na optužbe Mosta o izdaji hrvatskih nacionalnih interesa i navodnoj korupciji u MVEP-u. Čelnik Mosta Božo Petrov smatra da se otvara mogućnost sukoba interesa ministrice  koja je, kako je rekao 2013. bila savjetnica tadašnjem premijeru Srbije kako bi se Srbija lakše približila EU.

- U isto to vrijeme naše Ministarstvo vanjskih poslova je trebalo rješavati teška pitanja u pregovorima sa Srbijom - od nestalih osoba, kulturnog blaga pa i zakona o univerzalnoj jurisdikciji - kazao je Petrov. Iz Mosta su se zapitali i tko je ukinuo Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije Europskoj uniji koje je oformljeno 2016., a koje se u mandatu ove Vlade nije sastalo ni jednom.

- Kad je formirana nova Vlada, zaključili smo da Povjerenstvo nije neophodno da bi se rješavala pitanja sa Srbijom. No aktivnosti koje su bile u opisu rada tog tijela, a i šire, i danas se provode, što kroz što kroz redovne aktivnosti i kroz mehanizme koje ima vlada na raspolaganju, što kroz posebna međudržavna povjerenstva koja smo uspostavili - kazala je ministrica.

Uz isticanje da će Srbija dobiti zeleno svjetlo za EU tek kad ispuni sve uvjete, navela je kako je "upravo ova Vlada, a ne samo MVEP i resorna ministarstva zadužena za pitanja, potaknula oživljavanje rješavanja otvorenih pitanja s posebnim naglaskom na pitanje nestalih".

- Nakon četverogodišnjeg zastoja u radu ponovno su aktivirani sastanci koordinatora za otvorena pitanja koji su se sastali u studenome i veljači - kazala je M. Pejčinović Burić. Usto, sastajale su se međudržavne komisije za granice, hrvatska manjina u Srbiji je dobila lektorat hrvatskog jezika u Novom Sadu, ministri pravosuđa dogovorili su rad na otvorenim pitanjima, aktiviran je rad Povjerenstva za nestale osobe...

Most već neko vrijeme inzistira na pitanju navodne korupcije u MVEP-u, odnosno o prijavi zaposlenika Damira Sabljaka za protupravno trošenje državnog novca u dva veleposlanstva. O tome je Sabljak jučer svjedočio na Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

- Tom smo prigodom dobili i priznanje inspektora MVEP-a Damira Božića da je u slučaju afera u veleposlanstvima Washington i Canberra prekršen pravilnik MVEP-a - kazao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja te dodao kako "ove priče govore o izdaji hrvatskih nacionalnih interesa i korupciji u MVEP-u".

Ministrica je pak na to odvratila kako je DORH u rujnu odbacio prijavu i time je ta priča završila.

- Svjesni kako nakon rješenja DORH-a i jučerašnje sjednice Nacionalnog vijeća nemaju više podlogu nemaju više podloga za blaćenje po pitanju navodne korupcije, Most sada po istom obrascu pokušava generirati novu aferu i izmišlja - istaknula je. 

Pogledajte video kako je Nikola Grmoja okupirao govornicu u Saboru:

Ključne riječi

Komentara 44

DO
DonQuijote
19:25 12.10.2018.

Pa to joj je odlična preporuka. Bez da radiš sa srbima ili izdaješ domovinu kao pusićka zapravo i ne možeš biti ministar vanjskih poslova u Hrvatskoj. To je osjetljivo mjesto i nedaj bože da neki hrvat domoljub bude na njemu

MI
mirluk
19:19 12.10.2018.

Gospodja ne samo da je savetovala Vucica i Dacica nego je i jezik promijenila te pricala na Srpskom bez greske.

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
19:26 12.10.2018.

ova laze gore nego anemicna andreja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije