Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi zakoni

Ministrica Holy: Neće biti otkaza, zaposlit ćemo još stručnjaka

mirela holy
Iva Vidović/VLM
22.04.2012.
u 15:32

Objasnila je kako će koncesionare kontrolirati znatno lakše nego što sada kontroliraju one koji upravljaju objektima.

Mirela Holy, ministrica zaštite okoliša i prirode, povodom Dana planeta Zemlje sastala se na Plitvičkim jezerima s predstavnicima organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom okoliša i prirode, a između ostaloga razgovaralo se i o prijedlozima novih Zakona o otpadu, Zakona o zaštiti okoliša te Zakona o zaštiti prirode.

Nakon višesatnog sastanka medijima je kazala kako je njihova glavna briga oko prijedloga Zakona o otpadu no vjeruje da to proizlazi iz činjenice "što nisu pročitali nacrt Zakona o otpadu, a i zbog toga što nisu dovoljno upućeni što su naše obveze prema novoj Europskoj direktivi o otpadu.

- Nova Europska direktiva o otpadu između ostaloga nalaže i kao jednu od faza gospodarenje s otpadom i termičku obradu otpada, a to je za određeni broj udruga apsolutno neprihvatljivo i naravno da oni zahtijevaju da se takva opcija izbaci iz zakona što nije moguće, kazala je Holy.

Govorilo se i o nacrtu Zakona o zaštiti prirode po kojem će ugostiteljski objekti u nacionalnim parkovima, pa tako i Plitvičkim jezerima, te parkovima prirode ići u koncesiju. Kazala je kako nitko zbog toga ne treba strahovati za svoja radna mjesta.

- Koncesijski ugovor eventualno sklapan s koncesionarom, jer mi ne znamo da li će uopće biti zainteresiranih koncesionara za Plitvička jezera, odnosno hotelske kapacitete, sklopiti takav koncesijski ugovor gdje će koncesionar biti obvezan preuzeti ljude da ostanu raditi na svojim radnim mjestima jer je to uobičajena praksa, objasnila je ministrica.

Istaknula je kako će ispostave Nacionalne parkovne agencije ostati u nacionalnim parkovima i parkovima prirode te da je u planu zapošljavanje dodatnog broja stručnjaka koji će se baviti upravo projektima zaštite prirode zbog toga što su u ovom trenutku parkovi deficitarni s tim kadrovima. Kazala je kako je namjera te agencije da se sustav dovede u red "kako bi se nacionalni parkovi i parkovi prirode počeli voditi kao institucije koje su zaštićene temeljem Zakona o zaštiti prirode i da bi se oslobodila sredstva koja nisu tako mala. Naša procjena govori da bi na godišnjoj razini mogla iznositi i oko 400 milijuna kuna".

- Da se financiraju projekti koji su nužni iz područja zaštite prirode, i u smislu zaštite od požara, i u smislu inventarizacije, banki sjemena i zaštićenih autohtonih vrsti, znači cijeli niz projekata koji se mogu  realizirati, a za koje za sada navodno nema novaca. S druge strane se financiraju košarkaški klubovi što morate se složiti sa mnom, nije ipak temeljna zadaća nacionalnog parka i parkova prirode, objasnila je ministrica.

Objasnila je kako će koncesionare kontrolirati znatno lakše nego što sada kontroliraju one koji upravljaju objektima zato što je koncesijski ugovor onakav kakav je i ukoliko se koncesionar ne pridržava odredbi iz tog ugovora on gubi pravo na koncesiju. U prvoj fazi neće se ići na koncesioniranje objekata koji se nalaze na temeljnom fenomenu NP Plitvička jezera nego na one objekte koji nisu prihodovno u plusu.

Kazala je da je glavna ideja ministarstva "da se potakne lokalna ekonomija na jedan drugačiji način, ne kroz direktno financiranje nekakvih djelatnosti koje nemaju veze s nacionalnim parkom ili parkom prirode već kako bi ljudi koji žive u blizini mogli kroz projekte organske ili ekološke poljoprivrede, kroz projekte rukotvorstva ili proizvodnje nekog drugog tipa imati lokaciju i mjesto gdje će moći distribuirati svoje proizvode i od toga imati znatno veću korist nego što to sada imaju jer se to može direktno vrlo pozitivno odraziti na ukupnu ekonomiju nekog šireg područja i područja Like koja u svakom slučaju ima izvrsna vrijedna zaštićena područja".

Na novinarsko pitanje o prijetnjama koje su joj upućene kazala je kako su tražili sigurnosnu provjeru od MUP-a.
- Mi smo tako nešto i očekivali s obzirom da s novim Zakonom o otpadu zadiremo u određene interesne sfere različitih lobija da tako kažem, pa će procjena pokazati da li se radi o utemeljenim prijetnjama ili više o nervoznim prishičko nestabilnim pojedincima, zaključila je ministrica Holy.

Komentara 12

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
18:34 22.04.2012.

Ma naravno, NEMA otkaza u državnoj službi, samo će se zapošljavati još \"stručnjaka\". Koliko će biti visših samostalnih referenata za planiranje gospodarenja otpadom i pomoćnih svjetnika za podršku razvoja itd?

NE
Netjak
18:34 22.04.2012.

Ma bravo ministrice. Prodaj nacionalne parkove strancima kao što ste i sve ostalo, a domoroci neka plešu tam-tam uz logorsku vatricu za staklene perlice.

Avatar azgoldy
azgoldy
16:17 22.04.2012.

Termička obrada otpada kao spaljivanje nije prihvatljiva nikome. Danas postoje tehnologije koje su ministarstvu poznate kao \"zero-vaste discharge\" koje u potpunosti zamjenjuju spaljivanje komunalnog otpada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije