Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga pacijenata: Ministre, hitno zaustavite ovrhe zbog 25 kuna duga!

Udruzi hrvatskih pacijenata u posljednjih nekoliko dana obrati​​lo se više oboljelih​ ​s molbom za savjet što mogu napraviti jer su dobili ovrhu Kliničkoga bolničkog centra (KBC) Zagreb za dug iz 2014. godine
07. listopada 2017. u 23:05 30 komentara 4072 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Udruga hrvatskih pacijenata zatražila je u subotu od ministra zdravstva Milana Kujundžića da hitno promijeni propise i zaustavi ovrhe zbog, primjerice, 25 kuna duga, te moli ministra da se ispita taj slučaj i nađe bolje rješenje za naplatu duga u takvim malim iznosima.  

novac, kune Ogorčeni profesor Zaboravili mu poslati račun od 25 kuna, ali mu stigla ovrha od 700 kuna

U pismu što ga je Drlje uputio ministru Kujundžiću i ravnatelju Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Fedoru Dorčiću, ističe se kako se Udruzi hrvatskih pacijenata u posljednjih nekoliko dana obrati​​lo više oboljelih​ ​s molbom za savjet što mogu napraviti jer su dobili ovrhu Kliničkoga bolničkog centra (KBC) Zagreb za dug iz 2014. godine, u iznosu glavnice od 25 kuna, ali ima i većih i manjih iznosa.

Oboljeli dobili ovrhu, kažu da nisu bili obaviješteni o dugu

Oboljeli navode kako nisu znali za dugove, te da ih o tome nije nitko obavijestio.

"Je li ovakav propis koji to dopušta sramot​a​ za državu, bolnice i društvo u cjelini da se za iznos od 25 kuna pokreće bilo kakav, a pogotovo postupak koji oboljelima​​ ​donosi daljnji trošak javnoga bilježnika i posebice odvjetnika u iznosu od 688 kuna", istaknuo je predsjednik Udruge Drlje.

Kako bi se riješio taj problem Udruga hrvatskih pacijenata predlaže da se najprije dužnicima upute opomene i da im se da rok, primjerice od 15 dana, za podmirenje obveza ili da se na otpusno pismo (koje se  šalje naknadno poštom i nema nikakvih dodatnih troškova), na dnu napiše kako postoji dug koji moraju podmiriti u naznačenom roku.

Drlje je postavio i pitanje o tomu što će se dogoditi u pravosudnom sustavu​ ako svaki oboljeli napiše žalbu na ovrhu.

"Molimo Vas u ime osiromašenoga hrvatskog puka​ ispitajte koliko ima ovakvih i sličnih ovrha i pokušajte to spriječiti te pronađite neki drugi manje bolan način naplate glavnice od 25 kuna i sličnih malih iznosa", zaključio je Drlje. 

19.01.2010., Zagreb - Dom zdravlja Medvescak u Laginjinoj ulici. Ambulanta dr. Aide Jelaske koja je delozirana i preseljena u manju, premalu ordinaciju. Hodnik ordinacije. Photo: Boris Scitar/PIXSELL LEO ŠUNJIĆ Nema ni prostora ni razloga za poskupljenje dopunskog

Račun za participaciju nije stigao, ali je rješenje o ovrsi

Jedna od osoba koja je dobila prijedlog za ovrhu iz KBC-a Zagreb je i Gordan Lauc, profesor sa zagrebačkog  Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, koji je objavio na svojem Facebook profilu kako je dobio prijedlog za ovrhu iz KBC-a Zagreb zbog dugovanja od 25 kuna.

 Kako nema vremena za 'natezanje sa sudom', troškove koji su se popeli na gotovo 700 kuna je platio, ali je istodobno podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu.

 U toj prijavi je izrazio sumnju kako se odvjetničko društvo koje mu je poslalo prijedlog za ovrhu, s upravom KBC-a udružilo u "zločinačku organizaciju radi ostvarivanja nepripadne dobiti".

Lauc je u svojoj objavi naveo kako je do duga došlo jer je na KBC-u Rebro 2015. godine dobio mast protiv upale uha, što mu nisu mogli naplatiti jer je bilo kasno. Rekli su mu kako će mu poslati račun za 25 kuna participacije, što nikada nisu napravili, ali mu je sada stiglo rješenje o ovrsi na gotovo 700 kuna.

Izrazio je sumnju u to jesu li račun slučajno zaboravili poslati ili je to napravljeno namjerno, te je putem Facebooka upitao je li se još nekome dogodilo slično.

Prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva PROBLEMI U ZDRAVSTVU Bolnice pred ovrhom? Dug prema veledrogerijama 3 milijarde kn Milan Kujundžić Milan Kujundžić: 'Porez na luksuz jedno od rješenja za stabilizaciju zdravstva' k Novi porezni udar Cigarete i impulsi i 15% skuplji

 

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • tramontana:

  U ovo j državi narod je izložen u svim mogućim lopovima. Agencije, utjericvači, banke, odvjetnici, javni bilježnici i ko zna koliko skrivenih državnih uhljeba i prevaranata, lažnih invalida. Crno se piše ovom narodu i državi. Samo za poštene nema mjesta.

 • crocro:

  Ništa u životu nije slučajno. A zašto se obavijest i računi dostavljau i nakon nekoliko godina, to je razumljivo i ništa slučajno. Ako prođe prođe a ako ne nikome ništa, oni će se samo ispričati. Ako u banci ne platite ... prikaži još! na vrijeme ratu kredita, već slijedeći mjesec dolazi obavijest da ste dužni a ako ste u međuvrenu platili onda napišu da zanemarite obavijest. A zašto i u ovome slučaju nisu već slijedećeg mjeseca poslali obavijest, valjda imaju debele razloge a ustanovilo se da gospodin nije i jedini i da ih ima još puno. Meni su nakon nekoliko godina po isključenju interneta, poslali račun za internet usluge da ih navodno nisam podmirio. Da apsurd bude veći vi se ne možete isključiti s interneta a da prethodno niste podmirili i zadnju lipu duga. E sada, da sam kojim slučajem nakon nekoliko godina izgubio račun o plaćenom iznosu, vjerojatno bi ga morao podmiriti ili bi išlo na ovrhu. Kada sam im pokazao pred oči račun o plaćenom iznosu u datom roku, ostali su zapanjeni i pitali se kako je došlo do pogreške. U suprotnom bi ja morao dokazati kako sam ja napravio pogrešku i nisam platio. Ispričali se i nikome ništa. Treba uvesti zakonsku odredbu po kojoj adresant može tražiti dugovanje ili poslati obavijest o dugovanju u roku od 2 mjeseca od dana slanja računa. Nakon proteka roka od 2 mjeseca, adresant više nema pravo tražiti provjeru uplate, slati nove uvećane račune za kamate, obavijesti o ovrhi i slično a račun bi se smatrao plaćenim, pa bi onda razmišljali na vrijeme.

 • Vito:

  Klinički bolnički centar (KBC) Zagreb je jedina bolnička ustanova u zemlji sa statusom Nacionalne bolnice. --- Ravnateljstvo. prof. dr. sc. Ante Ćorušić ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb. prof. dr. sc. Stjepko Pleština zamjenik ravnatelja ::::: Pokušajte pronaći stranice KBC-a - ... prikaži još! piše : http://www.kbc-zagreb.hr/o-nama/upravljanje-bolnicom/ Not Found The requested URL /o-nama/upravljanje-bolnicom/ was not found on this server. --- piše i ovo: Success This is test page for nacrti.kbczg.int _____ Drugovi se pobrinuli da pacijenti ne mogu ništa, ako im drugarice ne naplate dugovanja. __ Tako je to kad komunjare sebe nazivaju domoljubima, a pacijenti i dalje glasuju za pljačkašku organizaciju pred sudom osuđenu za pljačku Hrvatske.