Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bolnice pred ovrhom? Dug prema veledrogerijama 3 milijarde kn

Najviše su dužne kliničke bolnice na koje se odnosi 75 ukupnih dugova
27. rujna 2017. u 15:31 8 komentara 469 prikaza
Prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ukupni dugovi za isporučene lijekove i medicinski materijal zdravstvenim ustanovama narasli su krajem kolovoza na tri milijarde kuna, među kojima su 2,4 milijarde dospjelih obveza, a najkritičnija situacija je u nekoliko bolnica koje su veledrogerijama dužne više od 900 dana, zbog čega bolnicama prijete ovrhe, doznaje se u Udruzi veledrogerija.

zdravstvo Ne podmiruju obveze Država godišnje zdravstvu ostane dužna 1,5 milijardi kn

Početkom godine dug zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama iznosio je oko 2,2 milijarde kuna, a u srpnju 2,8 milijardi kuna. Veledrogerijama je u svibnju, odlukom Vlade, uplaćeno 200 milijuna kuna, no predsjednik Udruge veledrogerija Jasminko Herceg kaže kako im je isplaćen samo dio tog novca jer su bolnice ta sredstava iskoristila za isplatu regresa.

Najviše su dužne kliničke bolnice na koje se odnosi 75 ukupnih dugova, no vremenski najduža kašnjenja imaju bolnice u Vinkovcima (975 dana) i Vukovaru (972 dana), Dubrovniku (966 dana) i Sisku (941 dan). Slijede Koprivnica (734), Virovitica (727), Našice (699), Bjelovar (646), Klinika za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" (605) te KBC Osijek (589), koji ima najduža dugovanja među kliničkim ustanovama.

Ministar Kujundžić izjavio je Hini kako je svjestan problema te je o dugovima prema veledrogerijama razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem.

"Svjestan sam da veledrogerije imaju ozbiljnih financijskih problema koje bi mogli dovesti u pitanje isporuku lijekova i tražimo rješenje", kazao je Kujundžić. Najavio je i da će se s predstavnicima veledrogerija sastati u idući 5-10 dana.

Martina Dalić i Andrej Plenković VRUĆE TEME Na sjednici HDZ-a o odnosima sa Slovenijom i Agrokoru Andrej Plenković ANDREJ PLENKOVIĆ 'Nema zamjene teza, Todorić je došao do Vlade. Agrokor je bio pred stečajem' Zagreb: Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji "Dan velikih planova" Andrej Plenković: 'Ispunjavamo gotovo sve kriterije za euro, uskoro ćemo prezentirati hodogram'
Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • MatijaGubecGS:

  A privatna poduzeća se kažnjava kada ne plate do 60-og dana.

 • Avatar EUJ-
  EUJ-:

  Imamo Hrvatsku i ovrhe bolnica, kopanje po kontejnerima, thompsonova pjesma i saznanje da nedamo ni milimetra u Savudrijskoj vali su naš ponos i dostignuca. j

 • bozidar.dolenec:

  Treba uvesti više ,,stručnjaka,, iz bosne da unište sve do temelja.