Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo reagiralo: Nobelovac podržavao velikosrpsku Miloševićevu politiku

Ta politika dovela je do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, protjerano brojno stanovništvo te uvedena dugotrajna nestabilnost u ovome dijelu Europe.
12. listopada 2019. u 22:48 30 komentara 1942 prikaza
Peter Handke
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Dodjelom Nobelove nagrade austrijskom književniku Peteru Handkeu narušen je ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade, reagirali su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te izrazili "začuđenost i nezadovoljstvo izborom ovogodišnjeg laureata" koji je davao potporu velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića.

PRIZNANJE Nobelovu nagradu za mir dobio etiopijski premijer Abij Ahmed Ali

- Ne ulazeći u pitanje Handkeova književnog opusa i kvalitete njegova literarna izričaja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodjele Nobelove nagrade osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća - kažu sa Zrinjevca.

Ta politika dovela je do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, protjerano brojno stanovništvo te uvedena dugotrajna nestabilnost u ovome dijelu Europe. Zbog genocida i zločina protiv čovječnosti Milošević je odgovarao pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i preminuo je tek nekoliko tjedana prije izricanja presude.

nAJSTARIJI NOBELOVAC NOBELOVA NAGRADA ZA KEMIJU Tko je John Goodenough, najstariji dobitnik nobelove nagrade?

- Europsku i svjetsku javnost osupnula je i činjenica da je Peter Handke održao oproštajni govor na Miloševićevom pogrebu. Američki, britanski te međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci diljem svijeta, ocijenili su neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije jer je riječ o piscu koji je nijekao povijesne istine te podupirao zagovaratelje genocidne politike - ističu iz MVEP-a.

Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Avatar dr._Vrapčello
  dr._Vrapčello:

  "Ne ulazeći u pitanje Handkeova književnog opusa i kvalitete njegova literarna izričaja..." Trebao bi netko amaterima iz ministarstva objasniti da se nagrada dobiva upravo iz toga u što oni "ne žele ulaziti", a ne moralno-političke podobnosti.

 • ravenna:

  odlučite se,ili da ga krivično progonite za slobodno mišljuenje i ne čitate ovog knjižnika...ili šutite.

 • Avatar Observer48
  Observer48:

  Možda je trebao podržati rušenje suverene države i iniciranje građanskog rata.