Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti

Ministarstvo preporučuje: Klonite se vrućine u iduća četiri dana

ljeto, vrućine (1)
Pixsell
15.06.2012.
u 19:33

– Izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu – savjetuju u Ministarstvu zdravlja

Zbog najave toplinskog vala u iduća četiri dana, Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorili su građane da se paze tijekom idućih nekoliko dana. Posebno upozoravaju starije osobe, djecu, trudnice i bolesnike.

– Klonite se vrućine - izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 – 17 sati, izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Rashladite tijelo, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale. Pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama – savjetuju u Ministarstvu.

Građanima preporučavaju da rashlade svoje domove, odnosno da se sobna temperatura drži ispod 32 stupnja Celzijeva tijekom dana, a noću ispod 24 stupnja.

– Nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Razgovarajte o toplinskom udaru s Vašom obitelji. Ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku. Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu – savjetuju.

Komentara 6

KO
Kora
20:03 15.06.2012.

Ovo je kao Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar. Nevjerojatno, ali eto - istinito - prosvjećivanje - da žedan treba piti vodu¨i sl.!

KO
Kora
20:04 15.06.2012.

Još bi trebao članak u stilu - da čovjek treba svakako treptati! Jer ako ne trepće - isuše mu se oči, i što onda?

MI
Milkica
22:59 15.06.2012.

Kak smo fini, Vi, Vas... Još malo pa će nam se Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a i "novinari", obraćati s Oni. Užas koje pre*eravanje. Veliko se V piše samo kad se netk obraća pojedincu, a nekak sumnjam da su se Ministarstvo i HZJZ obraćali baš meni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije