Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo se oglasilo oko darova koji su podijeljeni u privatnom vrtiću

Jedna pozitivna gesta Ministarstva i pokušaj da se sredstva namijenjena isključivo promociji ovih programa iskoriste tamo gdje je to najpotrebnije, u konačnici je pogrešno dovela do negativnog publiciteta i pretenciozne tvrdnje, stoji u priopćenju.
07. prosinca 2017. u 11:07 108 komentara 14616 prikaza
Pokloni za siromašne podijeljeni u privatnom katoličkom vrtiću
Foto: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
Pogledajte galeriju 1/4

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je danas da joj je žao što su posjet predstavnika tog ministarstva privatnom dječjem vrtiću i podjela poklona s oznakom Europskog socijalnog fonda "za najpotrebitije" stavljeni "u ne baš dobar kontekst", istaknuvši kako se radilo o promotivnim materijalima tih fondova, a pokloni nisu nabavljeni iz sredstava namijenjenih humanitarnim organizacijama.

Nada Murganić MURGANIĆ NIJE KOMENTIRALA Pokloni 'za najpotrebitije' završili u privatnom vrtiću, državna tajnica bježala od kamera

"Radi se o sredstvima iz tehničke pomoći koje ministarstva koja provode programe iz europskih fondova imaju na raspolaganju. To su sredstava namijenjena za edukaciju i zapošljavanje kadrova te, među ostalim, za različite oblike promidžbe tih aktivnosti, odnosno tih fondova", rekla je Murganić novinarima uoči Vladine sjednice. Odlučili smo taj dio promidžbe, a radi se o iznosu od 50.000 kuna, koristiti tako da donesemo simbolične poklone tamo gdje postoje potrebe, stavimo oznake naših fondova i na taj način predstavljamo ono što ti fondovi rade, kaže Murganić.

U prosincu, koji je mjesec darivanja, u program su stavili nekoliko škola i vrtića, gdje kroz poklone, čija je vrijednost do 2000 kuna, predstavljaju te fondove na najbolji način te oni postaju vidljivi upravo onima za koje su i namijenjeni. "Moram naglasiti da taj novac ima namjenu promidžbe, ne može se upotrijebiti za ništa drugo, a nije uzet iz mase sredstava za humanitarnu pomoć ni za fondove iz socijalnih programa, koji se dodjeljuju na osnovu natječaja", rekla je Murganić i najavila nastavak takvih aktivnosti.

"Nije dobro komentirati da su sredstava iz europskih fondova i humanitarne pomoći zloupotrijebljena jer to nije tako. Bili smo prije dva dana u Nazorovoj, isto smo s tim naljepnicama donijeli djeci prikladne male poklončiće koji će ih razveseliti. Nastavit će se s tim aktivnostima, danas smo se spremali u jednu školu u Dalmatinskoj zagori, odakle su javili da im treba nešto knjiga za potrebe školske knjižnice", dodala je ministrica.

Pokloni za siromašne podijeljeni u privatnom katoličkom vrtiću | Autor : Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Foto: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Ministarstvo o 'aferi paketići'

I njezino ministarstvo oglasilo se priopćenjem u vezi "afere paketići" istaknuvši kako je dječji vrtić Blažena Hozana javna ustanova koju pohađaju djeca roditelja različitog imovinskog statusa, a neka djeca vrtić pohađaju besplatno. Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

''Sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Fonda europske pomoći za najpotrebitije dodjeljuju se putem javnih natječaja na koje se mogu prijaviti ustanove, civilni sektor, jedinice lokalne i područne (regionalne samouprave) te drugi prihvatljivi prijavitelji koji kroz svoje projekte usmjeravaju sredstva prema različitim ciljanim skupinama.

Vezano uz sredstva iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u tekućoj godini raspisalo je natječaje na koje se prijavljuju isključivo registrirane humanitarne organizacije koje će najranjivijim skupinama društva raspoređivati hranu i ostalu materijalnu pomoć. U tijeku je i natječaj za sufinanciranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva.

Radi upravljanja sredstvima iz navedenih fondova, Ministarstvo uz tehničku pomoć raspolaže sredstvima koja se koriste za promoviranje programa, oglašavanje u javnim medijima i osiguravanje vidljivosti obvezatno prema unaprijed određenim pravilima provođenja svih fondova Europske unije. Sredstva namijenjena u ovu svrhu ne mogu se potrošiti u druge namjene. Poziv predstavnicima Ministarstva da se pridruže proslavi blagdana Sv. Nikole u javnoj ustanovi dječjem vrtiću Blažena Hozana, iskorišten je da bi se sredstva namijenjena promociji ovih fondova iskoristila tako da se, umjesto plaćenoga oglašavanja u medijima, potrebitim obiteljima uruče slatkiši, školski pribor i higijenske potrepštine za njihove najmlađe članove.

Vesna Pusić i Krešo Beljak Reakcije iz Sabora Pusić: Ne može svaki mjesec biti jedan skandal. Beljak: Gomila licemjera vodi državu

Poštujući načela Fonda europske pomoći za najpotrebitije o nediskriminiranju i stvaranju razlike među djecom, prigodni materijali uručeni su djelatnicima dječjeg vrtića kako bi ih oni raspodijelili najpotrebitijim obiteljima. Svim polaznicima dječjeg vrtića podijeljeni su darovi koje je za njih pripremio dječji vrtić, a ne Ministarstvo.

Dječji vrtić Blažena Hozana javna je ustanova koja usluge pruža temeljem ugovora o sufinanciranju s Gradom Zagrebom te ga polaze djeca roditelja različitog imovinskog statusa, a cijena je utvrđena prema prihodovnom cenzusu roditelja. Određeni broj djece vrtić pohađa besplatno. Jedna pozitivna gesta Ministarstva i pokušaj da se sredstva namijenjena isključivo promociji ovih programa iskoriste tamo gdje je to najpotrebnije, u konačnici je pogrešno dovela do negativnog publiciteta i pretenciozne tvrdnje o trošenju sredstava namijenjenih najpotrebitijim skupinama društva na djecu čiji roditelji nisu slabijeg imovinskog stanja.

Promotivni materijali u obliku slatkiša, školskog pribora i higijenskih potrepština nabavljeni su iz sredstava dodijeljenih Ministarstvu za potrebe promocije i javnog oglašavanja, a ne iz sredstava  namijenjenih humanitarnim organizacijama koje kroz svoje projekte financirane iz Europskog fonda za najpotrebitije raspodjeljuju hranu i osnovnu materijalnu pomoć najranjivijim skupinama stanovništva. Ministarstvo nije direktno uključeno ni u nabavu ni u raspodjelu hrane i humanitarne pomoći", priopćili su iz Ministarstva. 

Odbijen zahtjev Premijer ne da Nadu Murganić Sjednica Vlade BANSKI DVORI Plenković: Odbijamo sve navode za pokretanje povjerenja ministrici Murganić Nada Murganić Obiteljski zakon Murganić odustala od definicije braka koja je uzburkala javnost: 'Ispričavam se'
sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar bozze69
  bozze69:

  naivna ministrica se upecala na udbaški lepak.udbašija najprije namontira paketiće te obavjesti levo istražno novinarstvo da pripreme čeku.nakon ovoga i srpskih čokoladica političari bi trebali biti oprezniji.

 • DOBARDAN:

  Zbog čega je Caritas i danas shvaćen kao gotovo jedina ustanova koja o nekome brine. Od davnina su djecu koja nisu bila željena ostavljali pred crkvama, samostanima karitativnim prostorima jer se znalo da će im netko pomoći. Šta su udruge ... prikaži još! BaBe, Roda i još mnoge druge ovih dana napravi da potrebitoj djeci uljepšaju ove blagdanske dane a primaju silnu lovu iz proračuna.

 • reborn:

  Sad će NovaTV pokupiti djeci darove iz ruku i reći im "vi to ne zaslužujete!"...