Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAŠNJENJE

Ministarstvo u letku tumači što je Istanbulska konvencija i koga štiti

Foto: Screenshot
1/4
27.03.2018.
u 15:04

Konvenciju je potrebno ratificirati zbog koristi koje od njene primjene mogu očekivati svi hrvatski građani, osobito žene, stoji u letku.

Pitanje Istanbulske konvencije glavna je tema posljednjih dana u Hrvatskoj, a sve je kulminiralo prosvjedom koji se prošle subote održao na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. 

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je letak u kojem navodi sve što se treba znati o konvenciji koja se bori protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

U promotivnom letku navode što je točno Istanbulska konvencija i koga štiti te zašto se Vlada zalaže za njenu ratifikaciju.

– Svrha Konvencije je prevencija i borba protiv nasilja nad ženama i u obitelji. Kao takva, ona predstavlja važan okvir za učinkovitiju međuresornu suradnju te će upotpuniti važeće zakonodavstvo radi djelotvornijeg sprečavanja svakog oblika nasilja. Od početka mandata sadašnje Vlade ratifikacija Konvencije nalazila se u Vladinu Planu zakonodavnih aktivnosti za 2017. godinu.

Konvenciju je potrebno ratificirati zbog koristi koje od njene primjene mogu očekivati svi hrvatski građani, osobito žene. Suzbijanje obiteljskoga nasilja i posebice nasilja nad ženama stoga nije ideološko pitanje već preduvjet ostvarenja stvarne ravnopravnosti spolova – stoji u letku.

1/31

Objašnjavaju i zašto se uz Konvenciju nalazi i interpretativna izjava.

– Interpretativna izjava tumači, određuje, odnosno razjašnjava značenja i dosege Konvencije i njenih odredaba kako ih razumije i tumači Republika Hrvatska. 

Prilikom potvrđivanja ove Konvencije Republika Hrvatska interpretativnom izjavom priopćava: Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprečavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.

Republika Hrvatska smatra da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske – stoji u letku.

 

Komentara 102

Avatar niwrad
niwrad
15:18 27.03.2018.

Borba protiv obiteljskoga nasilja i nasilja nad ženama nema apsolutno nikakve veze sa konvencijama, feminističkim tijelima(GREVIO) ili ljudskopravaškim organizacijama, nego upravo suprotno - ti politički konstrukti i ideološki komesari ometaju rad i otimaju resurse onima koji to stvarno i sustavnoo rade, a to su policija, državni odvjetništvo i sudovi. Dakle protiv obiteljskoga nasilja i nasilja nad ženama se bore konkretni pojedinci, službe i ustanove sa represivnim ovlastima. A nakon što se dogodilo nasilje u zaštitu pak se uključuju druge državne službe i ustanove koje će pružiti odgovarajuću medicinsku ili psihološku pomoć žrtvama nasilja i koje rade po konkretnim zakonima i pravilnicima te odgovaraju za svoj posao. Nikakve ljudskopravaške kavzi-organizacije i tijela nemaju veze niti sa sprečavanjem ili sankcioniranjem nasilja niti sa pružanjem sustavne pomoći žrtvama nasilja. To je skupina parazita, bitokrata i uhljeba koja se SKRIVA iza žrtava nasilja kako bi opravdala svoje parazitsko postojanje i osigurala transfere javnog novca ili novca privatnih donatora u svoje privatne džepove. U suštini radi se o prevarantima i manipulatorima koji u sprezi sa korumpiranim političkim elitama - tvorcima konvencija, sustavno kradu javni novac građana koji je namijenjen gore navedenim državnim službama, ustanovama i institucijama. Time se oduzimaju ograničeni resursi onima koji se stvarno bore protiv nasilja i koji su to obvezni po zakonima.

BA
bakulušić
15:15 27.03.2018.

Vrhunac drskosti partizanske i komunističke djece!

ZB
zbisko
16:30 27.03.2018.

toliko jadnog primitivizma na jednom mjestu još nije viđeno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije