Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo u letku tumači što je Istanbulska konvencija i koga štiti

Konvenciju je potrebno ratificirati zbog koristi koje od njene primjene mogu očekivati svi hrvatski građani, osobito žene, stoji u letku.
27. ožujka 2018. u 15:04 102 komentara 4850 prikaza
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/4

Pitanje Istanbulske konvencije glavna je tema posljednjih dana u Hrvatskoj, a sve je kulminiralo prosvjedom koji se prošle subote održao na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. 

Prosvjed protiv Istanbulske konvencije Prosvjed u Zagrebu Poruke s Trga: Lažeš, Andreja i Mama i tata za budućnost Hrvata

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je letak u kojem navodi sve što se treba znati o konvenciji koja se bori protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

U promotivnom letku navode što je točno Istanbulska konvencija i koga štiti te zašto se Vlada zalaže za njenu ratifikaciju.

– Svrha Konvencije je prevencija i borba protiv nasilja nad ženama i u obitelji. Kao takva, ona predstavlja važan okvir za učinkovitiju međuresornu suradnju te će upotpuniti važeće zakonodavstvo radi djelotvornijeg sprečavanja svakog oblika nasilja. Od početka mandata sadašnje Vlade ratifikacija Konvencije nalazila se u Vladinu Planu zakonodavnih aktivnosti za 2017. godinu.

Konvenciju je potrebno ratificirati zbog koristi koje od njene primjene mogu očekivati svi hrvatski građani, osobito žene. Suzbijanje obiteljskoga nasilja i posebice nasilja nad ženama stoga nije ideološko pitanje već preduvjet ostvarenja stvarne ravnopravnosti spolova – stoji u letku.

1 / 31
Prosvjed protiv Konvencije

Objašnjavaju i zašto se uz Konvenciju nalazi i interpretativna izjava.

– Interpretativna izjava tumači, određuje, odnosno razjašnjava značenja i dosege Konvencije i njenih odredaba kako ih razumije i tumači Republika Hrvatska. 

Prilikom potvrđivanja ove Konvencije Republika Hrvatska interpretativnom izjavom priopćava: Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprečavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.

Republika Hrvatska smatra da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske – stoji u letku.

Prosvjed protiv Istanbulske konvencije ISTANBULSKA KONVENCIJA Plenković: Priča o roditelju 1 i roditelju 2 je obmana, proces ratifikacije se nastavlja Nedjeljom u 2 Bešlagić o Istanbulskoj: Nas u Bosni prvo nauče tko je Srbin, musliman ili Hrvat Rat brojkama Koliko ljudi stane na zagrebački Jelačić-plac

 

U ime obitelji: Izostavljeni odgovori

O brošuri su se oglasili iz udruge U ime obitelji, čiji je član upravnog odbora Ivan Munjin u priopćenju rekao kako bi s obzirom na sadržaj, točnije bi bilo da naziv brošure glasi: “Sve što Vlada RH misli da trebate znati o Istanbulskoj konvenciji“. Kaže da su u brošuri su "nepotpune informacije te se tako hrvatske građane sprječava u formiranju informiranog stava o koristima i štetama ratifikacije Istanbulske konvencije".

"U brošuri su izostavljeni odgovori na ključne primjedbe iznesene u više od 370 komentara tijekom zakonom obvezne javne rasprave o prijedlogu zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije kao i primjedbe brojnih građana, stručnjaka, institucija, udruga i dr. Neke od tih primjedbi odnose se, na primjer, na čl. 3c koji donosi koncept roda kao „društvenog konstrukta“ odvojenog od spola, čl. 12 koji govori o obvezi uvođenja koncepta roda odvojenog od spola u obrazovanje, sportska društva i dr., čl. 78 koji definira na koje se odredbe Konvencije mogu stavljati rezerve pokazujući da Interpretativna izjava nema nikakvu pravnu težinu. Zabrinjava činjenica da Vlada gospodina Plenkovića, umjesto da s građanima vodi dijalog sučeljavanjem argumenata - ustraje u širenju netočnih informacija zloupotrebom političke moći te tako hrvatsko društvo vraća u vremena kad je državna propaganda bila način kontroliranja društvenih procesa. Smatramo važnim naglasiti da, koliko je nama poznato, Vlada RH nije izdala brošuru o prednostima ostanka mladih u Hrvatskoj, demografskim problemima, sprečavanju korupcije ili drugim važnim pitanjima u RH", poručuje Munjin. (Vecernji.hr)

 

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • niwrad:

    Borba protiv obiteljskoga nasilja i nasilja nad ženama nema apsolutno nikakve veze sa konvencijama, feminističkim tijelima(GREVIO) ili ljudskopravaškim organizacijama, nego upravo suprotno - ti politički konstrukti i ideološki komesari ometaju rad i otimaju resurse onima koji to stvarno i sustavno ... prikaži još!o rade, a to su policija, državni odvjetništvo i sudovi. Dakle protiv obiteljskoga nasilja i nasilja nad ženama se bore konkretni pojedinci, službe i ustanove sa represivnim ovlastima. A nakon što se dogodilo nasilje u zaštitu pak se uključuju druge državne službe i ustanove koje će pružiti odgovarajuću medicinsku ili psihološku pomoć žrtvama nasilja i koje rade po konkretnim zakonima i pravilnicima te odgovaraju za svoj posao. Nikakve ljudskopravaške kavzi-organizacije i tijela nemaju veze niti sa sprečavanjem ili sankcioniranjem nasilja niti sa pružanjem sustavne pomoći žrtvama nasilja. To je skupina parazita, bitokrata i uhljeba koja se SKRIVA iza žrtava nasilja kako bi opravdala svoje parazitsko postojanje i osigurala transfere javnog novca ili novca privatnih donatora u svoje privatne džepove. U suštini radi se o prevarantima i manipulatorima koji u sprezi sa korumpiranim političkim elitama - tvorcima konvencija, sustavno kradu javni novac građana koji je namijenjen gore navedenim državnim službama, ustanovama i institucijama. Time se oduzimaju ograničeni resursi onima koji se stvarno bore protiv nasilja i koji su to obvezni po zakonima.

  • bakulušić:

    Vrhunac drskosti partizanske i komunističke djece!

  • zbisko:

    toliko jadnog primitivizma na jednom mjestu još nije viđeno