Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema odobrenje EU

Ministarstvo će zabraniti steviju – proizvođači u panici

stevija
Borna FIlić/PIXSELL
04.02.2013.
u 20:10

Možda se batat i stevia više ne smiju saditi kao što se ne smije ni marihuana – kazala je Matea Lipošćak koja proizvodi batat.

Ministarstvo zdravlja prema novom Pravilniku, koji će biti donesen tijekom veljače, zabranit će korištenje biljke stevije, piše Eko Mreža

Pravilnik kojim se zabranjuju ove biljke stupit  će na snagu tijekom veljače, a Eko Mreža spominje i da bi se zabrana mogla odnositi i na batat. – Nadam se da je ta zabrana neka pogreška. Ako SAD i EU nisu pomišljale na zabranu, ne znam zašto mi donosimo takve odluke. Možda se batat i stevija više ne smiju saditi kao što se ne smije ni marihuana – kazala je Matea Lipošćak koja proizvodi batate i prodaje ih kao pripravke za dijabetičare, pišu 24sata.

Predsjednik udruge proizvođača stevije Nedjeljko Jerončić kaže da su proizvođači u panici jer su uložili veliki novac za pokretanje proizvodnje. Iz Ministarstva kažu da je stevija "nova hrana" i nema odobrenje EU te će biti zabranjena sve dok ne dobije to odobrenje.

"Zbog usklađivanja dodataka prehrani s Pravilnikom o zdravstvenim tvrdnjama i EU propisima o novoj hrani, donošenje Pravilnika o dodacima prehrani očekuje se u veljači.

Zbog navedenog usklađivanja biljka Stevia koja se smatra novom hranom više se ne može koristiti u dodacima prehrani jer ista još uvijek nema odobrenje na razini EU, te je stoga svrstana na negativnu listu. Na negativnu listu uvrštene su i druge biljne vrste čija uporaba u dodacima prehrani nije dopuštena ili zbog toksičnosti ili zbog određenih sumnji i nedovoljne istraženosti njihove sigurnosti u primjeni.

Na taj način su i Ipomea vrste svrstane na negativnu listu jer većina njih je toksična, posebice u koncentriranim oblicima. Navedene liste ne odnose se na hranu koja se konzumira na uobičajeni način stoga dosadašnja uporaba batata (slatkog krumpira) ni na koji način nije sporna", pišu iz Ministarstva zdravlja te dodaju da u budućnosti uporaba stevije kao biljke neće biti dopuštena "dok ne dobije odobrenje na razini EU".

"Njezin uzgoj je i dalje dopušten u svrhu proizvodnje sladila steviolglikozida koji se posebnim postupkom dobiva iz stevie i od kraja 2011. godine uporaba takvog sladila (aditiva) dopuštena je na razini EU, a od sredine 2012. i u RH", zaključuju iz Ministarstva.

>>Marijabistrička stevija - prirodni slatki listić zdravlja!

>>Stevija - najzdravija moguća zamjena za šećer

 

Komentara 56

Avatar mf
mf
20:34 04.02.2013.

ti iz ministarstva ne znaju gdje su šuplji ,dok ne nađu prstom.....

MA
margaritas
22:46 04.02.2013.

zasto svaki stariji pacijent iz ordincije ljecnika opce prakse izlazi u prosjeku sa 7 kutija redovne terapije

TT
Tata Tomy
20:34 04.02.2013.

Ne bi li trebalo biti DOZVOLJENO sve što nije izričto ZABRANJENO? Ili sam nešto propustio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije