Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE IDUĆI SJEDNICA VLADE

Ministar zaštite okoliša planom uspio ujediniti HDZ i SDP

jakuševac, smetlište
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
30.12.2016.
u 16:50

Do kraja 2018. morat ćemo zatvoriti odlagališta i čekaju nas penali jer nismo dogovorili produljenje rokova – kaže Goran Pauk

Iako iz Ministarstva zaštite okoliša poručuju da je Plan gospodarenja otpadom dogovoren među koalicijskim partnerima i da će ga se donijeti na sljedećoj sjednici Vlade, takvo što baš se i ne da iščitati iz izjava HDZ-ovih ministara i župana.

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević kazao je tako da će plan kolege iz Mosta Slavena Dobrovića poduprijeti “ako bude na idućoj sjednici Vlade”, ali i upozorio da će predloženo natjerati županije i gradove na izmjene prostornih planova, što iziskuje vrijeme i novac.

– Zabrinulo bi me da se u tako kratku vremenu mora izmijeniti toliko prostornih planova. To će zahtijevati poseban angažman županija, općina i gradova i veliku brzinu u tim postupcima – rekao je Kuščević.

Dobrovićevim planom nezadovoljni su i župani, a predsjednik Zajednice županija Goran Pauk ponavlja kako je ključni problem u prostornoj dokumentaciji, ali i u smanjenim kapacitetima regionalnih centara gospodarenja otpadom.

Podsjeća da je novim planom novac namijenjen tim centrima smanjen s 2,5 na 1,6 milijardi kuna, iz čega se, kaže, da iščitati da će ostati samo četiri centra koja su u visokoj fazi realizacije, dok je ostalih devet pod upitnikom.

Pauk podsjeća da su župani i lokalni čelnici prošli “Tantalove muke” dok su građanima objašnjavali zašto bi se centri trebali graditi baš na njihovu području i napravili ogroman posao u pripremi dokumentacije za njihovu realizaciju.

– Sada ćemo do kraja 2018. morati zatvoriti postojeća odlagališta, a nisu riješeni svi problemi. Nije jasno kamo ćemo s mješovitim otpadom koji se ne obradi sortiranjem i kompostiranjem. Čekaju nas penali jer nismo dogovorili produljenje rokova da bi se sve to odradilo – upozorava Pauk.

Na tvrdnje da je plan dogovoren između Mosta i HDZ-a, čiji je Pauk član, odgovara da on za to nije čuo te kako očekuje da će ga se uskoro izvijestiti o promjenama, ako su dogovorene. Dobrovićevu Planu gospodarenja otpadom od samog se početka protivio i SDP.

Bivši ministar zaštite Mihael Zmajlović Dobrovića je nedavno u Saboru optužio da je zaustavio projekte vrijedne dvije milijarde kuna te da riskira penale Europske komisije. Ministricu europskih fondova Gabrijelu Žalac i premijera Andreja Plenkovića optužio je da s Mostom “spletkare” kao koalicijski partneri.

Ministrica Žalac najavila je da će se novi plan donijeti na jučerašnjoj sjednici, no to se nije dogodilo. Neslužbeno se doznaje kako je upravo ta točka izazvala nesuglasice na sjednici užeg kabineta Vlade, a navodno je dogovoreno da će se dnevni red ubuduće “peglati” tjedan dana ranije, kako bi se izbjegla ovakva “izlijetanja” pojedinih ministara.     

>> Potencijal za suradnju Hrvatske i Kanade u energetici je velik

Komentara 1

PE
peroilak62
15:40 31.12.2016.

Zmajlovicev plan predvidja sabirne centre i spalionice sto je vec zastarjela tehnologija te ju sve napredne zemlje napustaju.Da li je pametnije u nesto sto je na izdisaju utrositi miliarde ili preskociti jednu stepenicu i usvojiti modernu tehnologiju tj. odmah ici na reciklazu.Tocno je da ce taj sustav zbog naseg mentaliteta malo teze biti prihvacen ali se isplati ulagati u nesto sto je trend a ne u nesto sto je vec zastarjelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije