Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEREDI ESKALIRALI U SUKOBE

Ministar vanjskih poslova: 'Nasilje u Sjevernog Irskoj mora stati prije nešto što netko bude ubijen'

Foto: Kolaž/Pixsell
1/10
08.04.2021.
u 11:41

Kod unionista rastu frustracije zbog trgovinskih barijera između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva

Ulično nasilje noću u Sjevernoj Irskoj mora stati prije nego što netko bude ubijen, poručio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Irske Simon Coveney te je pozvao vođe unionista i nacionalista da rade na smirivanju napetosti.

"Ovo mora stati prije nego što netko bude ubijen ili ozbiljno ozlijeđen", rekao je Coveney za irsku televiziju RTE, nakon što su neredi eskalirali u sukobe, kontinuirane napade na policiju i paljenje otetog autobusa.

"To su scene koje u Sjevernoj Irskoj nismo vidjeli jako dugo, to su scene za koje su mnogi ljudi mislili da su postale povijest i mislim da treba uložiti kolektivni napor kako bi se pokušale smiriti napetosti", dodao je.

Kod unionista rastu frustracije zbog trgovinskih barijera između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, što je rezultat sporazuma nakon Brexita.

Britanski premijer Boris Johnson kazao je kako je "duboko zabrinut" zbog nasilja. Više desetaka policajaca ozlijeđeno je u proteklim danima.

Irski premijer Michael Martin pozvao je Dublin, London i sve stranke u Sjevernoj Irskoj da djeluju zajedno kako bi smirili tenzije i povratili mir.

Vodstvo Sjeverne Irske, koje se sastoji od predstavnika irskih nacionalista i unionista, sastat će se u četvrtak te će razgovarati o sukobima, rekla je Michelle O'Neill, zamjenica premijerke Sjeverne Irske.

"Oni koji su uključeni u nasilje, nanošenje štete, manipulaciju našim mladima i napade na policiju, moraju prestati", poručila je na Twitteru O'Neill, članica irskog nacionalističkog Sinn Feina.

Skupine mladih u probritanskom dijelu Belfasta zapalile su oteti autobus u prometnoj ulici oko 18 sati po lokalnom vremenu u srijedu. Vozač i putnici nisu ozlijeđeni.

Incident se dogodio blizu tzv. "zida mira" koji je granica između nacionalističkih i unionističkih dijelova grada. Veće skupine okupljenih bacale su petarde, cigle i molotovoljeve koktele na "zid mira", s obje strane.

Nakon što je prije 23 godine postignut Sporazum na Veliki petak, kojim su okončani sukobi u Sjevernoj Irskoj, pokrajina je i dalje podijeljena na irske nacionaliste, većinom katolike, koji zahtijevaju ujedinjenje s Irskom, i protestantske unioniste koji žele ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Vladajuće nacionalističke i unionističke stranke optužuju jedne druge za sukobe.

Sinn Fein optužuje Demokratsku unionističku stranku (DUP) premijerke Arlene Foster za poticanje tenzija oštrim protivljenjem trgovinskim barijerama između Sjeverne Irske i Velike Britanije.

DUP pak ističe kao uzrok nemira odluku policije da ne pokrene postupak protiv članova Sinn Feina koji su prisustvovali velikom sprovodu članova IRA-e prošle godine, usprkos epidemiološkim restrikcijama. Zbog toga je DUP zatražio ostavku šefa sjevernoirske policije.

Rimac je "novi Elon Musk", Uzelac smislio MP3 player, a Hrvati su osmislili i SMS-parking!  Danas u 11 sati ne propustite ekskluzivnu konferenciju Hrvati koji danas mijenjaju svijet.

Komentara 1

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
17:39 08.04.2021.

Treba poslati UN mirotvorce..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije