Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Migrantska kriza

Orban: Mađarska solidarnost ogleda se u ogradi na granici sa Srbijom i Hrvatskom

Angela Merkel i Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
05.07.2018.
u 20:11

Da južnu mađarsku granicu ne brani 8000 naoružanih graničara, u Njemačku bi dnevno stizalo 4-5 tisuća migranata, rekao je Orban

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, s kojim smo razgovarali jučer u Beču kao dio grupe bruxelleskih dopisnika primljenih u Kurzovoj vladi u povodu austrijskog predsjedanja Vijećem EU, kaže da se ideja jačanja vanjskih granica ponajprije odnosi na vanjske granice Schengena.

– Naš je cilj imati schengensku zonu bez unutarnjih granica, ali za to je potrebna učinkovita kontrola na vanjskim granicama. Da, to znači da treba raditi na vanjskoj granici Schengena, ali i na vanjskoj granici našeg kontinenta, posebno na Sredozemnom moru – rekao je Kurz.

Smještaj u tranzitne centre

Austrijski je kancelar primio u svome uredu i njemačkog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera, a dogovor je s tog sastanka da nove njemačke mjere, dogovorene između kancelarke Merkel i Seehofera, neće biti na štetu Austrije.

– Izbjeglice koji su već registrirani u Italiji ili Grčkoj, a koji se pojave na njemačko-austrijskoj granici, bit će premješteni u tranzitne centre, odakle će biti vraćeni u Rim ili Atenu. I to će biti naš doprinos zaustavljanju ilegalnih migracija. Nije naša namjera da Austriju držimo odgovornom za izbjeglice za koje nije odgovorna – rekao je Seehofer. 

Migranti s Aquariusa

Angela Merkel i Viktor Orban
1/10

Kurz je bio zadovoljan takvim objašnjenjem. Čini se da je, barem zasad, izbjegnuta lančana reakcija “zatvaranja” granica od Njemačke, preko Austrije, do Italije i Slovenije, no treba još vidjeti reakciju Italije i drugih, pa i socijaldemokratske stranke SPD u Njemačkoj.

– Udružit ćemo snage u sprečavanju ilegalnih migracija u EU. Sljedeći tjedan susrest će se ministri unutarnjih poslova Njemačke, Austrije i Italije te će osmisliti mjere za zatvaranje srednjomediteranske rute. Posljednjih nekoliko dana postigli smo veće rezultate na europskoj razini kad je riječ o ilegalnim migracijama nego u posljednjih nekoliko godina – rekao je Kurz.

Za to vrijeme, u Berlinu, SPD kao dio vladajuće koalicije još nije sasvim prihvatio ideju Merkel i Seehofera o uspostavi tranzitnih centara. A kancelarka je primila mađarskog premijera Viktora Orbana, koji se požalio da Mađare “boli kad ih u Njemačkoj prozivaju da nisu solidarni” u migrantskoj krizi. Mađarska solidarnost očituje se u ogradi na granici sa Srbijom i Hrvatskom, tvrdi Orban.

– Da se južna mađarska granica ne čuva 24 sata dnevno i da je ne brani 8000 naoružanih graničara, u Njemačku bi dnevno stizalo 5000 migranata – rekao je Orban nakon susreta s Merkel.

– Zaključci Vijeća EU jasno govore o zaštiti vanjskih granica Europske unije i to ne može promijeniti nikakva naknadna usuglašavanja ili špekulacije – kazao nam je jučer ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na pitanje znače li posljednje izjave iz Berlina i Beča to da se čuva Schengen, a ne EU.

I kancelarka Angela Merkel malo vrluda u svojim izjavama – tako je izjavila da treba pomoći Sloveniji, što ostavlja Hrvatsku izvan plana, ali je – prema njemačkoj agenciji DPA – u pismu koalicijskim partnerima napisala da treba pomoći i Hrvatskoj ako to bude potrebno.

Hrvatska dobro čuva granicu

Što se tiče povrata migranata registriranih u Hrvatskoj iz Njemačke ili neke druge države, ministar kaže kako Hrvatska već prima migrante sukladno dublinskoj odredbi.

– To su jako mali brojevi i nema šanse da se oni povećaju – dodaje.

Naime, više je razloga – Hrvatska dobro čuva svoju granicu pa ilegalnih prijelaza nema, a mogućnost vraćanja u države u kojima je registriran otpada nakon šest mjeseci. Europski parlament usvojio je nova pravila prema kojima će državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza morati dobiti odobrenje prije putovanja u EU. 

Europski sustav za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju trebao bi biti operativan 2021., a primjenjivat će se na više od 60 zemalja. Bit će moguće unaprijed provjeriti putnike i vidjeti predstavlja li njihova prisutnost u zemljama članicama rizik za sigurnost, nezakonito useljavanje ili epidemiju. 

Bude li potrebno, uskratit će se odobrenje za putovanje.

Austrija u BiH poslala 56 šatora

Kontingent od 56 šatora dopremljen je u Bosnu i Hercegovinu iz Austrije i predan je vlastima te zemlje kako bi im se pomoglo riješiti problem smještaja sve većeg broja ilegalnih migranata koji tamo neprestano pristižu, a još se ne nazire nikakvo trajno rješenje za njihovo zbrinjavanje. Ravnatelj odjela civilne zaštite pri austrijskom Ministarstvu unutarnjih poslova Johan Bezdeka, koji je u Sarajevo doputovao kako bi uručio tu donaciju predstavnicima Uprave civilne zaštite Federacije BiH, kazao je novinarima kako je riječ o potpuno opremljenim šatorima u koje je moguće smjestiti 280 osoba. Kazao je kako je na zahtjev BiH za pomoć Austrija odgovorila u roku 24 sata jer želi pridonijeti suočavanju s problemom ilegalnih migracija. “Svjesni smo stanja u cijeloj regiji i ne želimo dopustiti da se Austrija suoči s istom situacijom u kojoj smo bili 2015. godine”, izjavio je Bezdeka. Murveta Džaferović, pomoćnica ministra sigurnosti BiH zadužena za pitanje migracija, kazala je kako je Unsko-sanska županija trenutačno najveće žarište problema ilegalnih migracija.

Migranti u Bihaću

Angela Merkel i Viktor Orban
1/10

Komentara 40

KA
KaraMarko
15:35 05.07.2018.

Orban je zelja nemackig naroda u svakom smislu...ali baba ne zna kad je dosta...

TR
tramontana
16:16 05.07.2018.

Državniku je stalo do države, a političarima do manipulacije.

LO
lojtra2
20:51 05.07.2018.

U slučaju zatvaranja Šengena Hrvatska mora JASNO reći da odbija bilo kakvu registraciju izbjeglica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije