Naslovnica Vijesti Svijet

Salvini: Previše zemalja u EU želi biti lukavo na štetu Italije

Njemačka, Portugal, Španjolska, Irska i Malta obećale su primiti migrante koji su ranije stigli u Italiju, ali nisu održali obećanje
22. kolovoza 2018. u 16:50 7 komentara 757 prikaza
migranti
Foto: Reuters/Pixsell

Brod talijanske obalne straže Diciotti sa 177 afričkih izbjeglica stigao je u luku u Cataniji u 23.30 sati u ponedjeljak na utorak samo iz tehničkih razloga, odnosno da napuni gorivo te uzme zalihe vode i hrane. Nijedan od izbjeglica, među kojima je šest žena i 34 maloljetnika, od kojih je 28 bez pratnje, ne smije sići s broda. Službeno je brod uplovio samo zbog hrane i goriva, a ministar vanjskih poslova Moavero pokušava dogovoriti s europskim državama raspodjelu izbjeglica.

Ashwak Haji Hamid Upozorenje imigrantice Na ulici u Njemačkoj srela svog otmičara iz ISIL-a

‘Ne možemo ih identificirati’

Ministar infrastrukture, u čijoj su nadležnosti i luke, član Pokreta 5 zvijezda (M5S) Toninelli dozvolio je brodu Diciotti uplovljavanje u catansku luku, a onda je ministar unutarnjih poslova i čelnik Lige Salvini zabranio iskrcavanje migranata na kopno. “Da” i “ne” izbjeglicama koji su krenuli iz Libije, prošli malteškim vodama i došli do talijanskih.

Salvini želi biti siguran da će izbjeglice biti razmješteni po europskim zemljama, a kaže i da u Cataniji nema instrumenata za njihovu identifikaciju i zbog toga ne smiju sići s broda. Pokrenuta je i istraga talijanskog tužiteljstva u Agrigentu o tome kako se ponijela malteška vlast. Naime, prema nekim izjavama plovilo na kojem su se nalazili izbjeglice stiglo je u noći na 15. kolovoza do teritorijalnih voda Malte. Tada su do tog plovila došli malteški brodovi.

Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju MIGRANTSKA KRIZA Božinović: Ove godine ukupno 3200 nezakonitih prelazaka duž cijele granice

Izbjeglicama su pružili pomoć, dali im vodu i hranu, ali ih nisu preuzeli ili njihovo plovilo vodili prema Malti, već su 24 sata vodili plovilo do talijanskih voda. Navodno su kazali kako su pogriješili rutu, ali sada kada su već tu u talijanskim vodama, neka izbjeglice zovu u pomoć talijansku obalnu stražu. Malteški brodovi su otišli, a izbjeglice su u noći između 16. i 17. kolovoza, kada su bili 17 milja od otoka Lampeduse, pozvali u pomoć talijanske spasitelje. Tada je intervenirao brod Diciotti.

Bihać Večernji s migrantima Invazija na Bihać: 5000 migranata na hrvatskoj granici želi se domoći EU

– Ako izbjeglice govore istinu (da su im pomogli malteški brodovi u malteškim vodama i onda otišli), to je dokaz kako u Europi ima previše zemalja koje žele biti lukave na štetu Italije – kazao je Salvini i dodao da, ako EU ne poštuje dogovore, to znači da “ne postoji”. Objasnio je kako od 450 izbjeglica, koliko ih je u srpnju stiglo u luku Pozzallo, samo je Francuska održala obećanje i primila 47 izbjeglica. Ostale države koje su obećale prihvat, kao što su Njemačka, Portugal, Španjolska, Irska i Malta, nisu nikoga primile.

Optužbe za ucjenu

Francuski list Le Monde napada Salvinija da ucjenjuje ostale europske države.

Želi i sada sa 177 izbjeglica učiniti isto kao s brodom Aquarius i provocira prihvatom migranata, napisao je Le Monde. Austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji je i predsjedavajući EU, kaže kako bi trebalo zabraniti ulazak u bilo koju europsku luku bilo kojeg broda s izbjeglicama iz Afrike. 
U Kurzu je Salvini našao saveznika.•

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • marsovac:

  zasto,...obalna straza uzima izbijegice ???????? ili bilo tko drugi. Da su ih od prvog dana vratili na africku obalu nebi ih vise bilo.....Talijani ko talijani.....velika usta mala uzica,........Ja bi se kladio da i talijanska mafija suludo zaradjuje u tim poslovima.

 • ing-12345:

  Talijanska obalna straža već 3 godine skuplja ilegalne imigrante 20 km od libijske obale i potom ih vozi na 300 km udaljeni talijanski otok Lampeduzu. To se zove talijanski kretenizam a ne da druge EU države rade protiv Italije.

 • Avatar matteo999
  matteo999:

  Bravo Salvini, tjeraj to natrag u Afriku, nekoliko puta tako i da vidiš reda na Sredozemlju...