Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar prometa BiH Hadžić: Niži pelješki most nije prihvatljiv!

Prijelazi koji će biti granične inspekcijske postaje – Stara Gradiška i Metković II. – moraju biti dovršeni u siječnju 2013. godine
19. rujna 2012. u 07:21 25 komentara 4 prikaza
hajdaš,hadžić (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Granični prijelazi glavna su tema današnjeg sastanka ministrice Vesne Pusić, ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i povjerenika Europske komisije za proširenje Štefana Fülea.

>>Francuska će do kraja godine ratificirati pristupni ugovor

– Temu ćemo proći vrlo detaljno kako bismo ustanovili što treba učiniti da bi sve počelo funkcionirati 1. srpnja 2013. Malo ćemo, ali samo generalno i informativno, razgovarati i o projektu pelješkog mosta, da vidimo što je racionalno i na koji bi se način to, bez obzira na lijepe želje, dalo financirati – rekla je ministrica Vesna Pusić uoči današnjeg sastanka u Bruxellesu.

>>Pusić u Parizu: Moja je želja da Slovenija ne ratificira zadnja

Za granične prijelaze oko Neuma Hrvatska je u pregovorima s EU dogovorila poseban režim, no bitni su i veliki granični prijelazi koji će funkcionirati kao granične inspekcijske postaje. Preko njih će prelaziti sva hrana i životinje, a oni moraju biti dovršeni šest mjeseci prije srpnja 2013. jer nadležne europske agencije nakon dovršetka moraju izdati akreditaciju. Ti su prijelazi Stara Gradiška i Metković II.

Hadžić: Predstavit ćemo i mi svoje planove

– Ne dovodimo u pitanje želju Hrvatske da spoji dva dijela svoga teritorija, ali pri tome mora poštovati dva uvjeta, pristup BiH otvorenom moru i nepovredivost suvereniteta naše zemlje. To je donja crta za BiH – izjavio je za Dnevni avaz Damir Hadžić, bh. ministar prometa i komunikacija, komentirajući novo idejno rješenje Pelješkog mosta, koje je u Bruxellesu prezentirala ministrica Pusić.

 Novo rješenje od prošlog se razlikuje u tome što je novi most 20 metara niži od prethodnog i bit će visok 35 metara.

– Nismo imali priliku ni vidjeti što su to oni prezentirali, ali ako je tako, onda je to za nas apsolutno neprihvatljivo. S druge strane, predstavit ćemo i mi svoje planove koji će podrazumijevati vraćanje na onu visinu koja će dozvoliti pristup većih brodova Neumu – kategoričan je Hadžić.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • saentisch:

    Uistinu neznaš tko je gori, političari ili novinari ili to oni rade koordinirano?

  • mikrogrizzly:

    Nova vlast "riješila" jedan navodni problem tako da je generirala novi set problema, s izglednom perspektivom sudskog epiloga oko opstrukcije plovnog puta BiH. Naime, u zapisniku komisija BiH i RH iz 2006. jasno stoji da se BiH usaglasila s visinom ... prikaži još! 55 m nad morem i minimalnom širinom prolaza 200 m (tzv. navigational clearence mosta iliti svijetli otvor). I onda je skupina profesora građ. struke iz RH morala odustati od prvotnih projekata s niveletama 35 m i kasnije 42 m. Posljedično je enormno poskupio most, zbog tog izvoljevanja BiH strane, a pol. gledano je to pripisano u svim medijima megalomanštini bivše Vlade - pa čak i sada se Vesna Pusić diči svojim "skromnijim" mostom nastojeći pošto poto politički anulirati prethodni projekt mosta. Ali, BiH opet "izvoljeva" i ništa nije riješeno nego je samo stvorena nova tenzija jer, još jednom, tako visok most (npr. Rion Antorion preko Korintskog tjesnaca h= 50m) je politički uzrokovan - i opet su te iste političke silnice se vratile natrag Pusić poput bumeranga. SA čaršija traži 55 m nad morem i RH se mora povinovati inače idemo na sud...

  • 2much4me:

    "...granični prijelazi....oni moraju biti dovršeni šest mjeseci prije srpnja 2013." --------------------------------------------------- Koliko je to šest mjeseci prije srpnja 2013.? Sto ti bubnjeva Darkvuda. Veeesna kupi si kalkulator!!