Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret u parizu

Francuska će do kraja godine ratificirati pristupni ugovor

'PusicPariz00_nnn_unu_170912'
''
18.09.2012.
u 07:10

Vesna Pusić ističe da bi do 2013. godine više od 20 zemalja moglo potpisati ratifikaciju

Francuska će ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU do kraja ove godine, izjavila je ministrica Vesna Pusić u Parizu nakon što se susrela s francuskim ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom. Ministrica Pusić očekuje da će broj zemalja koje su ratificirale pristupni ugovor, a kojih je trenutačno 14, do kraja godine biti više od dvadeset.

Rješenje spora

– Mogli bismo dočekati Novu godinu s brojkom od 20 i više zemalja koje su dovršile ratifikaciju. Nema nijednog ministra vanjskih poslova EU s kojim nisam razgovarala o toj temi i ne vidim nikakvih teškoća. Jedina potencijalna teškoća koja je spomenuta u tim razgovorima pitanje je ratifikacije u Sloveniji. Moja je želja da Slovenija ne bude posljednja u ratifikaciji, već da bude jedna od onih koje će ratificirati naš ugovor prije Nove godine – rekla je Vesna Pusić. Naglasila je da se danas ponovno sastaju hrvatski i slovenski financijski stručnjaci koji vladama trebaju predložiti rješenje spora oko Ljubljanske banke.

Njezin francuski kolega Laurent Fabius nije davao izjave jer je odmah otputovao u Egipat. Prema izjavi ministrice Pusić, na sastanku s Fabiusom razgovaralo se i o tome kako Hrvatska i Francuska mogu surađivati u vezi sa Sirijom. Pusić nije propustila spomenuti da je Hrvatska zemlja koja ima i gospodarske interese u Siriji. No, najvažniji dojam sa sastanka upravo je onaj o ratifikaciji u francuskom parlamentu jer Hrvatska još čeka da se ugovor o pristupanju EU ratificira u velikim starim članicama te je najava Francuske da će to učiniti do kraja godine ohrabrujuća za hrvatsku diplomaciju.

Ubrzanje postupka

Na pitanje može li Komisijino jesensko izvješće o monitoringu dati povoda nekim zemljama da se ne žure s ratifikacijom, ministrica Pusić izjavila je da će biti obrnuto: članice EU ubrzat će ratifikaciju nakon što pročitaju kako Hrvatska ispunjava dogovorene obveze.

– Očekujem da će sve zemlje pomno čitati jesensko izvješće o monitoringu, ono analizira sve što smo napravili. I smatram da će to izvješće biti podloga za mnoge zemlje da ubrzaju ratifikaciju – kazala je ministrica Pusić.

Komentara 3

Avatar belmondo
belmondo
07:39 18.09.2012.

Bilo bi dobro kad bi Slovenija ratificirala pristupni sporazum do kraja ove godine, to bi poslalo jaku pozitivnu poruku, ali to se nece dogodit..

DZ
dzukaficuka
07:51 18.09.2012.

Ma ko ih hebe neka ne podpisu onda je prica ijonako zavrsena i to je to bez svako ga se moze.Treba bojkotovati kao JA sve sto se u Zslo proizvodi ne kupovati da pace jos stavljati komentare pred trgovcima kako to nista nevalja ijako nisam kupijo ni kupovo PROPAGANDA.To Zslo cijelo vrijeme delaju protiv nas treba im vec jednom gubac zacepiti

KO
korisnik3
08:18 18.09.2012.

vesna pusic, sefica diplomatije i ministrica inostranih poslova, u parizu je danas predstavila portfelj hrvatskih ambasadora te je svojim francuskim kolegama u jednoj ovako nadasve sarmantnoj, mondenoj i apsolutno profesionalnoj prezentaciji predstavila najnoviji model (protoptip) hrvatskog ambasadora, kodnog imena "ivo goldstein". naime, za razliku od ostalih ambasadora, prototip "ivo goldstein" je na tu funkciju postavljen po politickome kljucu. no, prije nego zuti, zeleni i ovi, ovi ljubicasti vragovi u hrvatskim medijima pocnu sa svojim zlim i nadasve neosnovanim insinuacijama, moraju znati (tj biti pravovremeno i ispravno obavjesteni) kako kadroviranje ambasadora po jedino i iskljucivo politickome kljucu je opca praksa i na zapadu u otprilike odstotku reda velicine 5-10. dakle, jos jedan uspjeh vesne pusic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije