Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba Volim matematiku

Ministar Mornar: Učenje treba biti igra, a ovo je dokaz da je to i moguće

Volim matematiku
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/17
13.11.2014.
u 18:19

Izniman interes – Izložba je otvorena prije točno mjesec dana i dosad ju je razgledalo više od 6000 posjetitelja

Najpopularniju izložbu u ovom trenutku u Zagrebu “Volim matematiku”, koja se u organizaciji Večernjeg lista i časopisa Radost održava u Klovićevim dvorima, posjetio je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. I oduševio se!

Jedinstvena interaktivna izložba, koja je u Zagreb stigla iz Nacionalnog muzeja Lihtenštajna, do sada je privukla više od šest tisuća posjetitelja, a točno mjesec dana nakon otvaranja s iznimnim ju je zanimanjem razgledao i resorni ministar u pratnji direktora Styrije za Hrvatsku Marija Vrgoča, glavnog urednika Večernjeg lista Gorana Ogurlića i direktora odjela New Businessa Večernjeg lista Dalibora Pinjuha.

Ministar briljirao

Od eksponata do eksponata ministra je kroz izložbu provela profesorica matematike Franka Miriam Brueckler, ujedno i stručna savjetnica izložbe koja nije propustila priliku i sama provjeriti ministrovo znanje iz matematike. – Znate li otkad se koristi oznaka pi? – upitala je profesorica ministra. Iako ministar Mornar nije znao točan odgovor, a to je od 18. stoljeća, kod ostalih je eksponata briljirao. Pogotovu onih gdje se traži i znanje iz fizike u kojoj je ministar, kao elektrotehničar, ipak “doma”.

Ministar je s oduševljenjem odigrao i igricu “najveći zbroj” koju je za izložbu osmislio Vipnet, inače sponzor izložbe, a nije propustio zaviriti ni u sobu s ogledalima, omiljenu prostoriju na izložbi, što ne čudi s obzirom na to da se u njoj može napraviti bezbroj selfieja. – Meni je izložba super. Takvih inicijativa kod nas nedostaje. Uvijek govorim da bi učenje trebalo biti igra i to je baš ono što izložba govori i poručuje – da se i na zabavan način može učiti – rekao je Mornar.

Važna nominacija

A osim što se i sam uvjerio u kvalitetu izložbe koja bi lako mogla postaviti ovogodišnji rekord u posjećenosti, ministra je zanimalo i kako je do izložbe došlo i tko ju je u Hrvatsku doveo. Doznao je tako i da je glavni “krivac” za izložbu umirovljeni profesor matematike Georg Schierscher koji je sve eksponate godinama nabavljao i koristio u nastavi. Neke je sam izradio, neke uz pomoć radionica, obrtničkih i industrijskih poduzeća.

Ministra Mornara posebno je zaintrigirala i činjenica da je upravo ova izložba bila nominirana za Europski kulturni brend 2014. u kategoriji za najbolji europski edukativni program. Iako nije dobila nagradu, činjenica da je bila u tako tijesnoj konkurenciji dovoljno govori o njezinoj kvaliteti. Izložba “Volim matematiku” u Klovićevim dvorima može se razgledati sve do 15. ožujka.

Sve o izložbi pročitajte u našem specijalu Volim matematiku

>>Kao vodiči po izložbi još smo više zavoljeli matematiku

>>Možda mislite da je sudoku japanskog porijekla, no varate se

Komentara 2

SE
sestrićna
19:23 13.11.2014.

mornar se igra sa znanosti..

Avatar salaso
salaso
18:30 13.11.2014.

Aj se ti igraj kad ti profesorica kasni jednu godinu s planom i programom, kad druga profesorica koja je izgubila djete šizi na nastavi, kad treća ima ravnatelja za dečka..a sve skupa se rastežu na nastavi kao kau-gume ne znajući što bi od obijesti i snobizma...i nitko se ne drži plana i programa , a kamoli udžbenika koji su odabrali...čast iznimkama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije