Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visok postotak

Ministar Matić u Sarajevu: Identificirali smo više od 80% ekshumiranih osoba

Predrag Matić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
28.10.2014.
u 14:12

Iz Ministarstva branitelja izvijestili su da se razgovaralo o zajedničkom projektu identifikacije koji su pokrenule Hrvatska i ICMP

Ministar branitelja Predrag Matić, čiju smjenu traže branitelji okupljeni pred zgradom Ministarstva u Zagrebu, danas se u glavnom gradu BiH Sarajevu sastao sa šefa Programa za zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale osobe Matthewom Hollidayjem.

Iz Ministarstva branitelja izvijestili su da se razgovaralo o zajedničkom projektu identifikacije koji su pokrenule Hrvatska i ICMP. Matić je kazao da "suradnja ostvarena s ICMP-om pridonosi učinkovitosti procesa identifikacije u Republici Hrvatskoj, ali i u susjednim državama.

"Hrvatska je identificirala je preko 80% ekshumiranih osoba"

– Republika Hrvatska identificirala je preko 80% ekshumiranih osoba, što je izrazito visok postotak i u svjetskim razmjerima – kazao je Matić. Obojica su istaknuli važnost uspostavljanja "Regionalne liste nestalih osoba" koja bi trebala pomoći u utvrđivanju konačnog broja nestalih u ratovima 90-ih u državama bivše Jugoslavije.

Matić je u posjet ICMP-u došao u pratnji Ivana Grujića, pomoćnika ministra branitelja na čelu Uprave za zatočene i nestale i predsjednika Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale te gospođe Višnje Bilić, tajnice Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i načelnica Sektora za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu.

>>'Za svaki izgubljeni život smatrat ćemo odgovornima one koji nemaju razumijevanja'

>>Branitelji: Jesi li rekao da ćeš dati ostavku ako je mi tražimo? Matić: Jesam, ali mora biti razlog!

>>Stazić: Branitelji su vojno krilo HDZ-a; Reiner: To je besmislica

Komentara 9

MX
MXLCLGTG
14:35 28.10.2014.

Regionalne liste nestali samo nek smo oko regiona sta trazimo onda u EU.

19
1995josip
14:46 28.10.2014.

Matić treba napraviti reda u svom dvorištu , dok je još ministar a ne lutati i bježati od problema .

W4
wede 40
15:59 28.10.2014.

Mene zanima kad će se iznijeti podatak koliko je mladih ljudi iz Hrvatske ostavilo kosti po Bosni, koliko ih je ekshumirano a koliko identificirano, ako već NE ZNAMO zbog čije politike su uopće poginuli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije