Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozitivni izgledi

Ministar Marić: Ovo je treći put u našem mandatu da Fitch diže kreditni rejting

Zagreb: Zdravko Marić obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
16.11.2021.
u 14:53

– Mi smo zadovoljni činjenicom da je rejting poboljšan. Ostaje još kod Moody'sa popraviti kreditni rejting, on je još korak ispod eurozone – dodao je ministar financija

Ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice užeg kabineta komentirao je procjene agencije Fitch koja je podigla kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz 'BBB-' na 'BBB', uz pozitivne izglede. 

– Uz rast cijena, što je aktualna tema posljednjih mjeseci, izvoznike, poduzetnike i poslodavca zabrinjava činjenica da su ove pandemijske okolnosti dovele do usporavanja i prekida u lancima opskrbe. Nije samo problem što su porasle cijene sirovina, već nekih sirovina i nema. Treba iskoristiti takvu situaciju pa vidjeti gdje mi možemo imati benefite, okrenuti se svome susjedstvu u smislu proizvodnje i stvaranja dodane vrijednosti i ispunjavanja samodostatnosti – kazao je ministar, piše HRT

– Što se tiče rejtinga agencije Fitch, sve nas je obradovala ta objava. To je treći put u našem mandatu da Fitch diže kreditni rejting. Ono što nas može dodatno radovati, uz porast rejtinga, sami izgledi kreditnog rejtinga stavljeni su kao pozitivni, što je nagovještaj daljnjih koraka po pitanju rejtinga. Naravno, ništa se neće dogoditi samo od sebe. Ali kad čitamo izvješće, s jedne strane gospodarski rast iznad očekivanja, javne financije koje su pokazale da su u funkciji očuvanja radnih mjesta i zdravlja, ali su dovoljno odgovorne da će već ove godine krenuti ponovna putanja smanjivanja udjela javnog duga u BDP-a. Tu je, naravno, i perspektiva koja se tiče EU fondova, posebno Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Te ono što rejting-agencije jako prepoznaju –  a to je naš put prema eurozoni – rekao je Marić.

– Znate da rejting-agencije analiziraju i političke kriterije, političku stabilnost, što nas dodatno stimulira da idemo u smjeru strukturnih reformi gdje apostrofiraju da je razdoblje ispred nas razdoblje bez izbornih ciklusa, što je jedna od dobrih vijesti da se određene reforme stave u funkciju. Mi smo zadovoljni činjenicom da je rejting poboljšan. Ostaje jedino još kod Moody'sa popraviti kreditni rejting, on je još jedan korak ispod eurozone – dodao je.

Marić je rekao da treba voditi brigu o kretanju kamatnih stopa u razdoblju ispred nas. "Najave postoje da bi određene referentne kamatne stope trebale ići gore. Na ovo razdoblje niskih kamatnih stopa najviše utječe odnos ponude i potražnje novca. S obzirom na to da je značajno povećana ponuda, razumljivo je da su te kamatne stope niske. Ono na što možemo utjecati jest premija rizika. Vidimo da Hrvatska još ima prostora da kroz smanjivanje premije rizika dijelom ili u potpunosti kompenzira, vidjet ćemo ovisno o dinamici kretanja referentnih kamatnih stopa koje je ispred nas – rekao je Marić. 

Komentara 6

DU
Deleted user
15:23 16.11.2021.

Hoće li i marića zahvatit ova uhićenja zbog Agrokora??

DU
Deleted user
15:25 16.11.2021.

Od 2017g u zastaru je otišlo 15.5 milijardi kuna poreznog duga. Time se ne hvališ mariću??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije