Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Prvi korak prema smanjivanju broja općina? Malenica: Analizirat ćemo sve lokalne jedinice

Malenica će govoriti o činjenici da je digitalizacija u državi konačno postala stvarnost, kako to zadržati i nakon borbe s koronom, koje se nove usluge pripremaju
15. travnja 2020. u 17:05 62 komentara 14206 prikaza
Foto: pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Ministar Uprave Ivan Malenica gostovao je danas u 17 sati u studiju Večernjeg lista. Malenica je govorio o činjenici da je digitalizacija u državi konačno postala stvarnost, kako to zadržati i nakon borbe s koronom, koje se nove usluge pripremaju. Govorio je i o tome postoje li planovi za smanjivanje broja općina, broja zaposlenih u državnoj upravi,...

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada NAJAVA NOVIH USLUGA Broj korisnika e-Građani narastao za preko 80 tisuća

- Možda se u javnosti provlači jedna progrešna teza da se digitalizacija nešto to se tek sad dogodila. To je jedan od prioriteta ove Vlade. Samo je ova situacija natjerala građane da koriste određene usluge na području digitalizacije - naveo je ministar. 

Ustvario je da imaju 970 tisuća korisnika i 72 usluge na e-građaninu. Kao primjer naveo je i e-propusnice, te istaknuo kako je postojao već neki temelj. 

Cijeli razgovor pogledajte ovdje ili na Facebook stranici Večernjeg lista 

- Ukupno je izdano oko milijun propusnica. Važećih je oko 700 tisuća. Oko 80 posto propusnica izdali su poslodavci, što pokazuje gospodarsko kretanje. Dok je 20 posto izdano od lokalnih stožera civilne zaštite. 

Usluga E-građanin

- Pripremamo uslugu e- vjenčanje koja će omogućiti rezerviranje matičara. E-novorođenče...sve bez biljega i iz vlastitog doma. E-pečat i e-potpis kojim ćemo digitalizirati pečat i potpisa. Ovih 72 usluge na e-građaninu nisu nastale jučer. Samo je ova situacija pokazala na to. 

Ministar uprave Ivan Malenica posjetio Međimursku županiju Ministar Malenica: 'Do sada je odobreno 306 tisuća propusnica, 7000 odbijeno'

Na pitanje što je s e-izbori, ministar je odgovorio: Za sad se o tome nije raspravljalo. To je vječna tema. Trenutno jedino Estonija u Europi ima online izbore. Mi zagovaramo i dalje klasičan način izbora. 

- Vidio sam da se o tome špekulira. No ja o tome nemam nikakvu informaciju. Najizglednija mi je ona varijanta koja uključuje i epidemiološki povoljnu situaciju. 

- Što se tiče reforme javne uprave, kao što ste sami rekli to je vječna tema i dilema i uvijek aktualna tema za raspravu. Mi smo sad na slučaju propusnica vidjeli zapravo utvrdili da se jedinice lokalne samouprave, odnosno stožeri civilne zaštite mogu dobro povezati. Jedan od prvih koraka kad govorimo o teritorijalnom preustroju je upravo to povezivanje, suradnja na obavljaju komunalnih poslova, suradnja na projektima...Tu vidim priliku za jedinice lokalne samouprave da se povežu. Ako su se mogli povezati na pitanju spašavanja ljudi, onda bi se mogli povezati na pitanju komunalnih djelatnosti... - objasnio je Malenica. 

Kazao je u slučaju teritorijalnog preustroja, fokus treba biti na građanima i uslugama koje se pružaju usluge. 

- U tom smislu Ministarstvo će provoditi jedan projekt optimizacije sustava lokalne samouprave gdje ćemo analizirati sve jedinice lokalne samouprave i staviti ih u razrede. Odredit ćemo koje poslove može raditi koja jedinica lokalne samouprave. Odnosno kakav administrativni aparat može imati jedinica lokalne samouprave. Mi tu sad imamo općina od nekoliko stotina do 15 tisuća stanovnika. Naravno da nisu svi jednako kapacitirani. Da bi mi razgovarali o teritorijalnom preustroju...to nije posao za jedan mandat..moramo imati kvalitetnu analizu jedinica lokalne samouprave. 

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada zabrana napuštanja prebivališta U četvrtak izdano 100.000 propusnica. Malenica: Tražite ih samo ako je nužno

Upitan znači li ta analiza moguće smanjenje broja općina i gradova, ministar Malenica je odgovorio: Pa, da. Optimizacija sustava jedinica lokalne samouprave zasigurno je sljedeći korak. Kad se analizirati sustav i vidi se tko što može obavljati, to je sljedeći korak. 

Na pitanje gdje je Ministarstvo uprave rezati s obzirom na poziv premijera da ministarstva uštede, Malenica je kazao: - Mi smo u ovom prvom valu rezanja pronašli 8 milijuna kuna. 

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
 • che9:

  Jeli trebalo čekati koronu da napravite nešto pametno, logično? Gasite taj cirkus, tko to može hraniti?

 • ilijan1a:

  Smanjite broj županija

 • Avatar links
  links:

  4 županije su dovoljne, Istra i Kvarner, Dalmacija, Središnja Hrvatska, Slavonija... kraj!!!