Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U BANSKIM DVORIMA BIO U ČETVRTAK

Ministar Malenica ima COVID-19, nitko iz Vlade ne mora u izolaciju

Ministar Malenica predstavio sustav e-propusnica za građane
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
21.07.2020.
u 15:46

Kako Malenica idućih dana ostaje u samoizolaciji, bit će prvi ministar koji neće nazočiti vlastitom imenovanju u Saboru.

Ministar uprave Ivan Malenica pozitivan je na koronavirus. Priopćeno je to jučer poslijepodne iz njegova ministarstva nakon što su rezultati testa obavljenog nešto ranije istog dana pokazali da je obolio od COVID-19.

Ministarstvo je u priopćenju izvijestilo i da se ministar odlučio testirati odmah nakon što je osjetio simptome bolesti, da se osjeća dobro i da je u samoizolaciji, iz koje će neko vrijeme i obavljati ministarske poslove. Uz ministra, samoizolacija je određena i njegovu vozaču, a Malenica je epidemiolozima dao i podatke o bliskim kontaktima u posljednjih 48 sati. A među njima nisu i članovi Vlade jer ministar nije bio na jučerašnjoj, posljednjoj sjednici Vlade u ovom mandatu, a s kolegama ministrima i premijerom zadnji se put sreo u prošli četvrtak, dakle pet dana prije nego što mu je dijagnosticirana bolest.

U bliskom kontaktu s ministrom u tom razdoblju nisu bili ni zaposlenici njegova ministarstva, no u priopćenju se ne navodi je li se ministar posljednja dva dana družio s izabranim zastupnicima koji bi danas trebali na konstituirajuću sjednicu Sabora. Je li došlo do takvih kontakata, upitali smo u Vladi i u HDZ-ovu Klubu zastupnika, a iz Banskih dvora dobili smo kratak odgovor: “Među kontaktima ministra Malenice nisu ni zastupnici ni članovi Vlade. Imat ćemo većinu”.

Saborska većina za današnju je sjednicu, dakle, sigurna, no to ne znači da se ovakva situacija neće ponoviti. Jasno je da bi u vremenu pandemije moglo biti itekako teško održavati parlamentarnu većinu od minimalnih 76 zastupnika jer, da se zabilo koga od njih u bilo kojem trenutku pokaže da je bio u kontaktu s nekim kome je dijagnosticiran koronavirus, ovakva tanka većina automatski bi bila srušena. Vladajući će u takvoj situaciji morati ili računati da će im u pomoć uskočiti oporba ili podebljati većinu s još nekim zastupnicima, što će biti teško ostvariti ostane li Andrej Plenković pri najavi da u ovom mandatu neće biti “žetončića” i da će oni koji žele podržati njegovu Vladu to morati učiniti transparentno i prihvatiti program njegove koalicije.

Konstituirajuću sjednicu Sabor će danas održati u sabornici uz epidemiološke mjere kako bi se spriječila zaraza. Svi zastupnici nosit će zaštitne maske, u klupe će se smjestiti 89 zastupnika, na galerijama 54, a u salonu koji tek vrata dijele od sabornice njih osam. Raspoređeni su tako da svi mogu vidjeti stol predsjedajućeg i predsjednika Sabora. Dan nakon konstituiranja Sabor bi trebao potvrditi i novu Vladu, a kako Malenica sljedećih dana ostaje u samoizolaciji, izvjesno je da će biti prvi ministar koji nije nazočio vlastitom imenovanju u Saboru.

Inače, pozitivan rezultat testa kojem se podvrgnuo ministar Malenica nije prvi slučaj proboja koronavirusa u neko ministarstvo. Prije uprave s tim se virusom suočilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u kojem je državnoj tajnici Ivani Franić dijagnosticirana zaraza koronavirusom kojim se zarazila na svadbi u Zadru. Samoizolacija je određena i ministrici Blaženki Divjak i svim dužnosnicima u Ministarstvu, iako su testovi kojima su se podvrgnuli redom bili negativni.

VIDEO: Ministar Malenica o reformi javne uprave i digitalizaciji

Komentara 18

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
16:16 21.07.2020.

Posljedice korona-partija organiziranog u izbornoj noci.

ZV
Zvjerko1
16:10 21.07.2020.

Jel' to znači da će i ostatak Vlade u izolaciju? Ma neeee, Capak će već naći neki izgovor!

Avatar Asterix
Asterix
16:43 21.07.2020.

Ništa od smanjenja broja općina. Nije ni počelo a već naopako. Nemamo sreće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije