Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Ćorić: Filter s aktivnim ugljenom trebao je biti zamijenjen prije 8 godina

Ministar Tomislav Ćorić tvrdi kako je za održavanje sustava u nadležnosti grada Slavonskog Broda
03. travnja 2018. u 18:30 68 komentara 3158 prikaza
Ministar na konferenciji o spajanju javnog vodoopskrbnog sustava SB na vodocrpilište u Sikirevcima
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je da najnoviji rezultati analize vode izuzete u Slavonskom Brodu zovu na optimizam, ali to nipošto ne znače da se ukida zabrane vode za piće i kuhanje, a izvijestio je i kako na vodocrpilištu Jelas nije od 2001. promijenjen filter za aktivni ugljen, iako je to trebalo učiniti još 2010. godine.

SLAVONSKI BROD Gradske vlasti tvrde: Benzin curi već šest dana, podignute kaznene prijave

Stanovnici Slavonskog Broda i općina Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Oriovac i Sibinj od subote nemaju pitku vodu jer je slavonskobrodsko  vodocrpilište onečišćeno ugljikovodicima.

Jučer ujutro su počeli radovi na spajanju Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima, a  Brođani i stanovnici okolnih općina vodu trebaju dobiti za 15 dana.

Od kada je izbio incident voda se analizira svaki dan, a samo jednog dana, u nedjelju, 1. travnja, u jednom uzorku vode na bunaru 15 zabilježena je povećana granična vrijednost ugljikovodika. Dan kasnije, u ponedjeljak,  2. travnja, voda je izuzeta sa svih mjesta, uključujući i bunar 15, pri čemu je analiza pokazala da je voda na svim mjestima unutar dopuštenih graničnih vrijednosti, rečeno je konferenciji za novinare održanoj danas popodne, na kojoj je, uz ministra Ćorića bio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ministar Kujundžić kazao je da su samo u jednom slučaju pronađeni ugljikovodici te da zbog toga neće biti štete za zdravlje, dok štetne tvari poput benzena nisu ni jednom pronađene.

Ministar Ćorić nije želio na upite novinara komentirati optužbe slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Duspare na njegov račun, naglasivši kako način na koji Duspara govori nije na razini njegove komunikacije.

No, ministar je izvijestio da u vodocrpilištu Jelas nije od 2001. promijenjen filter za aktivni ugljen iako je to trebalo učiniti još 2010. godine. Upitan tko je za to odgovoran podsjetio je kako je to vodocrpilište u nadležnosti grada Slavonskog Broda.

Istragu o ekološkom incidentu provode Policijska uprava brodsko-posavska u suradnji s Državnim odvjetništvom, napomenuo je.

Ministar Ćorić također je rekao kako će trebati petnaestak dana da se Slavonski Brod spoji na vodocrpilište u Sikirevcima, čime će u većoj mjeri biti zadovoljene potrebe za vodom dok će kapacitet od 300 metara u sekundi biti osiguran za 3 mjeseca.

Također je rekao da iz Ministarstva, vezano za ekološki incident nije bilo nikakvih prikrivanja.

Ministar na konferenciji o spajanju javnog vodoopskrbnog sustava SB na vodocrpilište u Sikirevcima
1 / 22
Slavonski Brod: Vodu za piće građani dobivaju iz cisterni
Ivana Smolčić Jerković Zagađena voda Brođanka koja je presrela Plenkovića: Jesmo li u filmu katastrofe, koliko vrijede naši životi? Iva Boban Najbogatiji smo pitkom vodom, a iz pipa nam curi prljava tekućina Puni kafići u Slavonskom Brodu ŽIVOT U BRODU Kafići puni, kavu piju iako se voda ne smije piti ni prokuhana: Vodu ne poslužujemo!
Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Le-Freak
  Le-Freak:

  Nikada nidam volio osobe koje u datom momentu vandalski napadaju druge i djele krivicu da bi pokupili jeftine politicke poene. Ako je tacno da su filteri trebali od grada Sl Broda biti zamjenjeni vec prije 8 godina onda gradonacelnik Duspara ... prikaži još! treba pakovati kofere, jer ne odrzavati filtere za pitku vodu je krajnji znak neznanja, neodgovornost i nesposobnosti.

 • rimac444:

  Uprava vodovoda i lokalna uprava na čelu sa dusparom glavni su krivci za tako loše odžavanje vodovoda i crpilišta vode i trebaju odgovarati za nastalu štetu i ugrozu stanovništva

 • droza:

  Duspara je svjestan kako je za pravilno funkcioniranje vodovodnog sustava u Sl.Brodu najodgovorniji upravo on. Stoga se sad pokušava oprati koristeći se prokušanom taktikom, "napad je najbolja odbrana".