Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Ministar Butković o sudbini autocesta u Hrvatskoj

naslovnica
Foto: VL
1/2
25.04.2016.
u 00:00

Bili smo protiv monetizacije i danas smo protiv nje te smo se zalagali, a i danas se zalažemo za financijsko i poslovno restrukturiranje cestarskih tvrtki.

U novoj hrvatskoj Vladi Olegu Butkoviću zapao je u ruke vruć krumpir – Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. U razgovoru za Večernji list Butković otkriva kako će riješiti nagomilane probleme u resoru koji vodi, od autocesta do željeznica, a govori i o novim projektima koje će pokrenuti te kako će realizirati već započete projekte.

Kako ćete riješiti problem dugova za autoceste?

Ukupni dugovi u prometnom sektoru iznose oko 5,5 milijardi eura, a do 2020. na naplatu dospijeva 5,2 milijarde eura. Oko 90 posto tog duga je u cestarskom sektoru. Bili smo protiv monetizacije i danas smo protiv nje te smo se zalagali, a i danas se zalažemo za financijsko i poslovno restrukturiranje cestarskih tvrtki.

Otvorili smo razgovore sa Svjetskom bankom da se uz njezinu pomoć postigne gore rečeno, odnosno da se stabilizira financijska pozicija društava. Način kako bi se to izvelo još je predmet razgovora, analiza i procjena, međutim ključno je promijeniti ročnu strukturu financijskih obveza. Tako bi se pritisak koji dolazi sljedećih nekoliko godina prebacio na neko drugo razdoblje u budućnosti. Također, nama je posebno važno i poslovno restrukturiranje tih društava.

>>Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili prelistajte u našem e-izdanju

U dananjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Tko nema dodatno osiguranje plaćat će posjet liječnika

>>Hrvati su 'na crno' pojeli čak 39.915 goveda

>>Ruža Janjiš: Slavila sam uz pjesmu "Snijeg pada na behar, na voće"

>>Diploma u bankama donosi 10, u obrazovanju 6 tisuća kuna

Foto: VLm

Komentara 21

TH
than
00:12 25.04.2016.

Jedino je rjesenje otpustanje silne administracije za pocetak koja nista ne radi vec je sluzila za uhljebljivanje. Vignete su OK, ali u kombinaciji s ENC uredjajima. Naravno, to bi znacilo i masovni otkazi za one koji na kucicama doslovno nista ne rade. Onda dolazimo do enormnih otpremnina (jer opet su za to krivi oni nesposobni koji su prihvatili to i na ovo Svjetska banka nece pristati) i eto nas opet pred zidom. Vrlo jednostavno, ove ceste mogu odrzavati same sebe, ali ne mogu sa tolikom kolicinom uhljeba koji su 'balast', i sluze samo da se uhljebe i primaju dobre place.

Avatar pendreck
pendreck
23:23 24.04.2016.

Reprogramirati dugove po nizim kamatnim stopama i uvesti Vignete s dodatnom naplatom nekih tunela ili mostova (sustav kao u Austriji) A one dijelove autoceste kod kojih nije moguce zbog vlasistva ako nejde drukcije ostaviti naplatu cestarine kao do sada...

UI
uvijek i sve
23:22 24.04.2016.

Bravo Butkoviću! Konačno domoljuban i pametan ministar!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije