Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Aladrović o nacionalnoj mirovini: 'Politički i društveno zaštitili smo one koji su najranjiviji'

Riječ je, kaže, o građanima koji imaju više od 20 godina neprekinutog boravka u RH, manje od 15 godina mirovinskog staža i više od 65 godina života.
14. prosinca 2020. u 15:04 8 komentara 674 prikaza
Josip Aladrović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje od sutra počinje zaprimati prijave starijih osoba za pravo na nacionalnu mirovinu, a iduće godine očekuje se oko 20.000 korisnika koji će mjesečno primati 800 kuna naknade, najavio je u ponedjeljak resorni ministar Josip Aladrović. 

Sisak: Korisnici Doma za starije i nemoćne u prijepodnevnoj šetnji PRAVO NA 800 KUNA Sutra kreću prijave za nacionalnu mirovinu: Tko ima pravo i kako se prijaviti

Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, koji stupa na snagu 1. siječnja 2021., osiguravaju se novčana primanja za hrvatske državljane starije od 65 godina života koji nisu osigurali prihod za starost i ne ostvaruju pravo na mirovinu. Isplaćivat će ih Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) preko poslovnih banaka, a prve isplate predviđene su u veljači 2021. za siječanj 2021.

"Nacionalna naknada za starije osobe zamišljena je kao naknada koja će pokriti najnezaštićeniji dio stanovništva. Očekujemo da će u prvoj godini biti nešto manje od 20.000 onih koji će koristiti pravo na tu naknadu i okvirni trošak državnog proračuna je 132 milijuna kuna. To smo osigurali za 2021. godinu", istaknuo je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavi novinarima uoči sjednice Vlade.

Zahtjevi za priznanje prava na nacionalnu naknadu  moći će se predati osobno u područnoj jedinici HZMO-a, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Stariji ljudi OSOBNO, POŠTOM ILI ELEKTRONIČKI Predaja zahtjeva za nacionalnu mirovinu počet će od utorka, evo kada kreću prve isplate

"Politički i društveno zaštitili smo one koji su najranjiviji u našem društvu", poručio je Aladrović te pojasnio da su ciljana skupina stariji građani bez dovoljno godina mirovinskog staža koji iz nekog razloga nisu u sustavu socijalne skrbi.

Riječ je, kaže, o građanima koji imaju više od 20 godina neprekinutog boravka u RH, manje od 15 godina mirovinskog staža i više od 65 godina života.

Pojasnio je i da će isplata biti putem računa u poslovnim bankama zbog visokog troška dostave mirovina putem pošte.

"Moramo biti odgovorni prema građanima, ali i prema državnom proračunu i smanjiti troškove gdje god je to moguće", poručio je.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • stefj:

  Ima se, razbacuje se. Izbori će, pa treba, nema veze od kud... Alardović je svoje pravo lice pokazao kada je kritizirao paljenje svijeća ispred ministarstva za sahranu privatnog sektora, a s druge strane, bez problema isplatio plaće učiteljima za dane ... prikaži još! kada su bili u štrajku, više puta svima u javnom sektoru povisio plaće bez obzira na situaciju i stravično zaduživanje unuka naše unučadi...

 • Avatar sadmitrebato
  sadmitrebato:

  ovo je opet iz šupljeg u prazno, kao reforma lokalne samouprave, socijalna pomoć će se zamijeniti sa nacionalnom mirovinom, i to će još možda utrpati pod mirovine a eu komisija sama nam govori da sve nezarađene mirovine treba izvaditi van ... prikaži još! iz mirovinskog sustava, tako da je ovo antireforma a ne reforma...

 • Brnjičar:

  Zaštitio si k, ja bi svim mladima preporučio da sami štede za mirovinu. Ako ćete ovisiti o ovakvima kopat ćete po kontenjerima.