Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milošević: Pitanje je hoće li se poštivati odluke Ustavnog suda

Neki smatraju kako je razina manjinskih prava u Vukovaru korektna, dok se zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković iz redova srpske nacionalne manjine ne slaže s tim te govori kako je ova odluka samo kozmetička
13. srpnja 2019. u 20:48 6 komentara 519 prikaza
Pupovac u Saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kada su rezultati Popisa stanovništva iz 2011. godine pokazali da u Vukovaru živi više od jedne trećine građana srpske nacionalnosti koji će samim tim moći ostvariti i neka dodatna manjinska prava, znalo se da je pred Vukovarom osjetljivo razdoblje.

Srđan Milaković Reakcije na odluku Šota (HDZ): Ima pomaka u odnosu Srba i Hrvata, Milaković: To su kozmetičke promjene

Pokazalo se to u rujnu 2013. godine kada su razbijene dvojezične ploče postavljene na pročeljima državnih institucija. Od tada je ostao niz otvorenih pitanja da bi nepunih šest godina poslije predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović poručio kako se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti.

Šota: U vijećnici već je ćirilica

– Možemo biti zadovoljni kada je riječ o pravima koja ostvaruju pripadnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru. U zadnje dvije godine došlo je do normalizacije odnosa. Sasvim korektna je suradnja i s političkim strankama sa srpskim predznakom. Srbi u Vukovaru ni u čemu nisu zakinuti – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Tomislav Šota (HDZ). Podsjetio je kako se već dvije godine svim vijećnicima srpske nacionalnosti materijali za Gradsko vijeće, na njihov zahtjev, dostavljaju i na ćiriličnom jeziku i pismu.

– Idemo toliko daleko da vodimo brigu o tome da sjednicu Gradskoga vijeća ne zakažem na neki pravoslavni blagdan. Ako živimo u Hrvatskoj, a živimo, onda bi bilo korektno i kada bi predstavnici vukovarskih Srba bili dio gradskog izaslanstva kada se polažu vijenci za poginule barem za Dan Grada i Dan državnosti. Međutim, mislim da i u tu imamo određenih pomaka – rekao je Šota.

Butković otvorio dionicu ceste koja je u prometu od kraja prošle godine DAN GRADA OTOKA Butković otvorio dionicu ceste koja je u prometu od kraja prošle godine

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Franjo Šoljić, nekada i član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, također smatra da je razina manjinskih prava u Vukovaru korektna te da ne treba niti jedna manjina imati veća prava od drugih, niti od većinskog naroda.

– Politika je krivac za sve ovo, a ona to treba i riješiti. Rješenje je zapravo vrlo jednostavno – jedan jezik i jedno pismo. Živimo u Hrvatskoj i treba poštovati hrvatske zakone. Pri tome svakako treba pomoći izvannastavne aktivnosti, KUD-ove i slično – smatra Šoljić.

Komentirajući odluke Ustavnog suda, saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević kaže kako je zadovoljan jednim njezinim dijelom i da je to korak naprijed. Isto tako izražava rezerve u dijelu gdje je Gradskom vijeću dana ovlast da procjenjuje okolnosti za ostvarivanja prava nacionalnih manjina svake godine.

Ćirilica Odluka ustavnog suda: 'Vlast u Vukovaru mora povećati prava srpske manjine, 3 godine nisu napravili ništa!'

– Pitanje je i koliko će odluke Ustavnog suda biti poštivane jer imamo odluke iz 2014. godine koje nisu do kraja poštivane. Nadam se i očekujem dijalog hrvatskog naroda i srpske manjine prema poštivanju zakona i pojačanju tolerancije i međuljudskih odnosa u Vukovaru – rekao je Milošević. Zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković (DSS) odluke ustavnog suda smatra zakašnjelim.

Milaković: Kozmetičke odluke

– One su kozmetičke i u njima nema ničega suštinskog. Činjenica je da Srbi u Vukovaru ostvaruju minimum minimuma zagarantiranih prava čija je paleta puno šira i da smo marginalizirani na svim razinama. Vidljivo je to na velikom broju primjera – od zapošljavanja, donošenja odluka, komunikacije, žrtava… Međutim, ne može se niti očekivati više kada većinu u Vukovaru čine Penava i Pavliček koji i odlučuju koliku razina prava u Vukovaru će imati ovdašnji Srbi – komentirao je Milaković. Gradonačelnik Penava najavio je uoči zaključenja ovog izdanja da će se o odluci Ustavnog suda izjasniti u subotu.

Mimohod u Vukovaru

Koronavirus
UŽIVO
Potvrđen treći slučaj zaraze koronavirusom. Osoba se nalazi u bolnici u Rijeci
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
 • borcanac:

  Triba tu odluku postovat onoliko koliko vi postujete Drzavu Hrvatsku

 • rimac444:

  Može se poštivati kada će Hrvati imati jednaka prava u srpskoj skupštini sa 3 hrvatska zastupnika , kada će Hrvati dobivati toliko novaca kao Srbi. kada će nam četnici vratiti sve pogubljene, nestale, kada će vratiti ratnu odštetu.

 • Avatar EU MOJCA
  EU MOJCA:

  Srbi ne vole ćirilicu i radije koriste latinicu i iz tog razloga Vučić je uveo dekret o uporabi ćiriličnog pisma kako ne bi izumrla a sve ovo oko nje je više pritisak na Hrvatsku i ja sam za to da ... prikaži još! im se da jer sigurno je da će ju kroz koju godinu i sami izbacit iz uporabe no nakon što ostvare svoje demokratsko pravo